Rugsėjo 27 dienos ankstyvą rytą Europos, Afrikos, Vidurio Rytų, Atlanto vandenyno, Šiaurės ir Pietų Amerikos gyventojai mūsų planetos palydovą Mėnulį galės stebėti pačiame artimiausiame Žemei taške – perigėjuje. Šiame taške (kaip ir Žemei tolimiausiame apogėjuje) Mėnulis atsiranda po kartą kiekvieną mėnesį, tačiau ne kiekvieną kartą – pilnaties metu, rašo popsci.com.

Tačiau šio savaitgalio Mėnulio perigėjaus ir pilnaties sutapimas – neeilinis: Mėnulis ne tik atrodys 14 proc. didesnio skersmens. Tiesiai tarp Mėnulio ir Saulės kurį laiką keliaus Žemė – įvyks visiškas Mėnulio užtemimas, kurio metu Mėnulis bus matomas raudonos spalvos (ir už tai vadinamas „kruvinuoju Mėnuliu“)

Svetainėje „EarthSky.org“ rašoma, kad grėsmingai skambantis žodžių junginys „kruvinasis Mėnulis“ atsirado dar nieko gero nežadančiose biblinėse pranašystėse. Beje, toks pavadinimas labai tiksliai nusako Žemės palydovo spalvą užtemimo metu, kurią lemia ne kokie nors išskirtiniai procesai Mėnulyje, o Žemės šešėlis. Ant Mėnulio metamas Žemės šešėlis yra raudonas dėl tos pačios priežasties, kuri besileidžiančią Saulę nudažo raudonai: kai Saulės šviesa kerta mūsų planetos atmosferą, kitos regimosios šviesos spektro spalvos yra „išbarstomos“ . Jeigu mūsų planetoje atmosferos nebūtų, Mėnulis viso užtemimo metu būtų visiškai tamsus ir nematomas. Tiesa, jei jau atmosferos Žemėje nebūtų, tai niekam tie užtemimai per daug ir nerūpėtų – Žemė būtų tuščia ir negyva, kaip Marsas.

Paskutinį kartą kruvinojo Mėnulio užtemimą žmonės galėjo matyti dar 1982 metais. O po šio savaitgalio kito tokio užtemimo lauksime iki 2033 metų.

Lietuvoje užtemimą galėsime stebėti naktį iš sekmadienio į pirmadienį, maždaug nuo 4:11 vietos laiku. Visiško užtemimo fazė, kuomet Mėnulis bus ryškiai raudonos spalvos, prasidės apie 5:12 Lietuvos laiku, tačiau ilgiau trunkantį jo stebėjimą sugadins saulėtekis, o užtemimo pabaigos apskritai nebematysime – bus šviesu.

Pačios geriausios vietos užtemimui stebėti nuo pradžios iki pabaigos yra praktiškai visa Pietų Amerika ir rytinė Šiaurės Amerikos pakrantė, taip pat – Islandija, vakarinė Afrikos pakrantė.

Ketinate užtemimą stebėti tiesiogiai? Rankose turėsite fotoaparatą? Pasidalinkite nuotraukomis su DELFI skaitytojais! Siųskite jas el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)