Nuotraukos buvo analizuojamos Vilniuje. Iš karto buvo aišku, kad tai gali būti neįprastas labai tolimas asteroidas. Pagal 50 pozicinių taškų buvo apskaičiuota pirminė apytikslė asteroido orbita, visiškai nepanaši į asteroidų žiedo už Marso orbitos objektų orbitas.

2012 m. pradžioje naujas dangaus kūnas buvo užregistruotas Tarptautinės astronomų sąjungos Mažųjų planetų centre kaip objektas 2012 BX85 (oficialūs atradėjai K. Černis ir R. Boyle). Tokių didelių ir tolimų asteroidų atrandama nedaug. 2011–2012 m. jų atrasta keturi, tačiau 2012 BX85 yra antras pagal dydį, praneša Vilniaus universitetas.

Tokios tolimos planetėlės skrieja už Neptūno orbitos, yra didelių matmenų ir dažnai tamsiai rausvos spalvos. Tik tolimesni astrometriniai stebėjimai galėjo padėti atsakyti į klausimą, kas tai per objektas, todėl būtinai reikėjo papildomų stebėjimų. Vasario–balandžio mėnesiais prie stebėjimų Arizonoje prisidėjo TFAI darbuotojas dr. V. Laugalys. Buvo atlikta 115 astrometrinių stebėjimų. Kiek vėliau nustatyta, kad asteroidas yra maždaug 300 km. skersmens (maksimalus skersmuo galėtų būti iki 470 km., atsižvelgiant į jo paviršiaus atspindžio rodiklį), apskrieja Saulę per 284 metus, juda Koiperio žiede 6,5 mlrd. km. nuo Saulės, apie 1,5 mlrd. km. toliau už Plutono planetą. Šiuo metu objektas artėja prie artimiausio Saulei orbitos taško – perihelio. Jį koiperoidas pasieks 2075 m. spalio 8 d., būdamas 41 a. v. nuo Saulės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)