Tiesioginiame vaizde, transliuotame iš Gingino observatorijos vakarų Australijoje, asteroidas atrodė kaip baltas brūkšnelis, judantis nakties dangaus fone.

Pasak astronomų, dėl objekto artumo ir greičio buvo sudėtinga jį sekti, nes teleskopai turėjo būti labai tiksliai nutaikyti, kad asteroidas neišskrietų iš apžvalgos lauko.

Dangaus kūnas, pavadintas 2012 DA 14, praskriejo už 27 tūkst. kilometrų nuo Žemės. Arčiausiai mūsų planetos jis buvo apie 19 val. 25 min. Grinvičo (21 val. 25 min. Lietuvos) laiku, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Kosminės agentūros tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad tai buvo "iki šiol artimiausias iš anksto prognozuotas tokio dydžio objekto priartėjimas prie Žemės".

Šis asteroidas toli gražu nėra toks didelis, kaip dešimties kilometrų skersmens objektas, kuris nutraukė dinozaurų viešpatavimą, tačiau astronomai teigė, jog jis pakankamai didelis, jog nukritęs ant Žemės paviršiaus sunaikintų didelį miestą.

Tačiau 2012 DA 14 trajektorija buvo pakankamai toli nuo Žemės ir žemose orbitose skriejančių ryšių palydovų. NASA taip pat nurodė, kad šis objektas prognozuojamoje ateityje skries dar toliau nuo mūsų planetos.

Pasak NASA, šis prasilenkimas suteikė "unikalią galimybę mokslininkams iš arti ištyrinėti netoli Žemės skriejantį objektą".