Kaip rašoma speleoklubo „Aenigma“ pranešime spaudai, pusės kilometro gylio urvo šturme dalyvavo trys komandos. Kiekvienoje iš jų buvo po tris urvų tyrinėtojus. Visos grupės turėjo iš anksto numatytą uždavinį - prie urvo sienų pritvirtinti virves ir taip paruošti kelią tolimesniam kitos grupės nusileidimui.

Balandžio 26-osios naktį viena iš grupių po alinančio 17 valandų darbo nusileido iki urvo, kuris baigiasi požemine upe – sifonu, dugno. Dar kelių valandų speleologams prireikė, kol kildami į viršų jie pasiekė 230 metrų gylyje esančią požeminę stovyklą. Pamiegoję ir atgavę jėgas urvotyrinkai toliau judėjo išėjimo link. Kitą naktį komanda sėkmingai pasiekė paviršių. Iš viso po žeme ši grupė praleido 36 valandas.

Ekspedicija, kurioje dalyvavo 19 klubo „Aenigma“ narių ir šešetas ukrainiečių urvotyrininkų, vyko Pietų Ukrainoje esančiame Karabi-Jaila ploštikalnyje.

Soldatskaja urvas, į kurį leidosi lietuviai, yra ne tik giliausias, bet ir vienas iš sudėtingiausių Ukrainoje. Jo gylis siekia pusę kilometro, tačiau tai – tik dalis visų sunkumų, kuriuos tenka įveikti, norint pasiekti jo dugną. Dėl siaurių praėjimų ir didelio kiekio vandens tai padaryti pavyksta tik patyrusiems ir gerai pasiruošusiems speleologams.

Pasak ekspedicijos vadovo Aido Gudaičio, sėkmingą ekspedicijos baigtį lėmė ilgas ir kruopštus pasiruošimas. „Ekspedicijai ruošėmės bei ją planavomę daugiau kaip pusę metų – buvo sudarinėjamas urvo šturmo grafikas, įsigyjama reikiama įranga, vyko intensyvios treniruotės“, - sėkmę aiškino A. Gudaitis.

Lietuviai nepasitenkino vien sudėtingo urvo įveikimu. Viena komanda specialiai nusileido į urvą, kad vieną iš jo atšakų išvalytų nuo šiukšlių.

„Pasitaiko, kad nerašytų taisyklių nesilaikantys speleologai urve palieka įvairių atliekų – sutrūnijusių virvių, karbido, maisto. Lietuvių speleologai ne tik patys išneša atliekas, bet ir skatina tai daryti savo kolegas iš kitų šalių. Mūsų draugai ukrainiečiai, dalyvavę ekspedicijoje, buvo sužavėti tokiu poelgiu ir pažadėjo patys taip elgtis savo ekspedicijose“, - urvų pažinimo filosofiją dėstė klubo „Aenigma“ vadovas A. Gudaitis.

Lietuvių speleologai iki šiol šio urvo dugną yra pasiekę tik 1989-aisiais metais. Tąkart jiems vadovavo vienas garsiausių lietuvių urvų tyrinėtojų Raimondas Daniūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją