Kleopatra buvo paskutinė aktyvi Egiptą valdžiusios graikiškos Ptolemėjų dinastijos atstovė ir veikiausiai viena labiausiai žinomų Egipto faraonų. Tačiau per 2 tūkst. metų nuo jos mirties jos kapas taip ir nebuvo aptiktas.

Archeologai tradiciškai ieškojo jos kapo pėdsakų arčiau Aleksandrijos, kur ji gimė ir valdė. Daugelis mano, kad didžiosios valdovės palaikus sunaikino 365-aisiais mūsų eros metais prie Graikijos krantų įvykęs žemės drebėjimas, sukėlęs cunamį ir nuniokojęs senovinį miestą.

K. Martinez paskyrė savo gyvenimą pastangoms surasti Kleopatros kapą. Ir dabar ji yra įsitikinusi, kad legendinė valdovė ilsisi už maždaug 48 kilometrų nuo miesto esančioje Taposiris Magna šventykloje, pastatytoje deivei Izidei.

Po anksčiau šiais metais atliktų iki šiol ambicingiausių jos kasinėjimų minėta archeologė šventykloje aptiko 200 monetų, ant kurių yra pavaizduotas Kleopatros veidas ir iškaltas jos vardas.

„Monetos yra labai svarbūs archeologų įrankiai siekiant nustatyti vietų amžių, ir, kadangi ant monetų yra pavaizduota Kleopatra, Kathleen dabar gali tvirtai teigti, kad Izidės šventovė buvo aktyviai naudojama Kleopatros valdymo metu“, – Express.co.uk sakė egiptologas mokslų daktaras Glennas Godenho.

„Dabar Kathleen turi rasti įrodymų, kad pati Kleopatra buvo asmeniškai susijusi su Taposiris Magna. Tai yra sunkus darbas, tačiau ji yra labai ryžtingai nusiteikusi“, – sakė jis.

Praėjusį ketvirtadienį per Didžiosios Britanijos televizijos kanalą „Channel 5“ buvo parodyta nauja laida „Kleopatros kapo beieškant“, kurios metu buvo kalbama apie anksčiau šiais metais K. Martinez vykdytus kasinėjimus.

Jų rezultatus pristatė G. Godenho, kuris ir papasakojo, kaip buvo aptiktos monetos. „Pamato plokštės buvo naudojamos skirti šventovę konkrečiai dievybei ir apibrėžti vietą, kurioje bus pastatyta šventykla, – sakė jis. – Ant šių pamatinių plokščių graikiškais ir egiptietiškais rašmenimis buvo užrašyta, kad šią deivei Izidei skirtą šventovę pastatė Ptolemėjas IV Filopatoras, kurio statulą jie taip pat rado. Tačiau tai buvo ne viskas, ką jie aptiko.“

Vėliau laidoje nurodoma, kad buvo aptikta ir smėlyje užkasta įspūdingų monetų kolekcija.

„Tai yra altorius, ant kurio žynys aukojo dievams faraono vardu, – sakė. G. Godenho. – Šios monetos gali rodyti bet kurio kito faraono ryšį su šia šventykla. Jos rūdijo ne vieną amžių, tačiau po kelias savaites trukusio kruopštaus darbo Kathleen komandai pagaliau pavyko jas nuvalyti ir nustatyti atvaizdą ir vardą.“

„Ant vienos monetos pusės graikiškai buvo parašyta karalienė Kleopatra, o ant kitos pusės buvo pavaizduotas jos veidas. Tai yra didelis proveržis ir neįtikėtinas archeologinis atradimas, ne tik tiesiogiai susiejantis Kleopatrą su Taposiris Magna, bet ir atskleidžiantis, kaip iš tiesų atrodė Kleopatra“, – sakė G. Godenho.

„Jeigu pažvelgtume į šias monetas, mes pamatytumėme, kad jos buvo gana išraiškinga nosis. Ir ji taip pat turėjo tai, ką dabar pavadintume dvigubu pagurkliu. Tad ji nebūtinai buvo tuo, ką pavadintume klasikine gražuole“, – pažymėjo mokslų daktaras Joyce Tyldesley.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)