Dabar, praėjus daugiau nei 60 metų, tyrinėtojai pasitelkė teismo medicinos mokslą ir technologijas, kad pagaliau atkurtų šių žmonių veidus: trimatės veidų rekonstrukcijos skaitmeniniu būdu juos atgaivino ir prikėlė naujam gyvenimui, rašo livescience.com.

Škotijoje dirbantis kaukolių ir veidų antropologas Chrisas Rynnas, naudodamasis įvairiomis technologijomis ir rankiniais metodais, rekonstravo tris kaukoles. Ch. Rynn nuotr.

Projektas, pavadinimu „Įšaldyta Vithorno byla“, yra dalis iniciatyvos, kuriai vadovauja Škotijos labdaros organizacija „The Whithorn Trust“, valdanti Vithorno vienuolyną – vieną ankstyviausių Škotijos krikščionių bendruomenių ir vietą, kurioje buvo rasti minėti skeletai. Šio projekto tikslas – „atskleisti įžvalgas į tolimos Škotijos praeities žmonių gyvenimo būdą, mitybą ir sveikatą“, skelbė „BBC News“.


Škotijoje dirbantis kaukolių ir veidų antropologas Chrisas Rynnas, naudodamasis įvairiomis technologijomis ir rankiniais metodais, rekonstravo tris kaukoles – jaunos moters, kunigo ir vyskupo Walterio, kuris, anot Škotijos nacionalinio muziejaus, 1209 metais buvo tapęs bendruomenės vyskupu. Pirmoji Ch. Rynno užduotis buvo nuskenuoti kaukoles trimačiu būdu.

„Nenorėjau, kad šie veidai atrodytų tarsi skaitmeninės skulptūros, taigi kai priėjau prie raumenų, nulipdžiau juos iš vaško ir tuomet trimačiu būdu nuskenavau lygiai taip pat, kaip ir kaukoles, – vaizdiniame šio projekto pristatyme pasakojo Ch. Rynnas. – Padariau juos panašius į žmones, pridėdamas fotografinių tekstūrų, t. y. atrinkdamas kelių skirtingų žmonių, panašių į trimačius modelius, nuotraukas, ir suprojektuodamas jas ant kaukolių“.

Škotijoje dirbantis kaukolių ir veidų antropologas Chrisas Rynnas, naudodamasis įvairiomis technologijomis ir rankiniais metodais, rekonstravo tris kaukoles. Ch. Rynn nuotr.

Tokio darbo rezultatas – trys nepaprastai tikroviškos 3D mirusiųjų rekonstrukcijos. Ch. Rynnas, pasitelkęs dirbtinį intelektą, juos atgaivino ir privertė judėti, mirksėti ir net šypsotis, tarsi jie iki šiol būtų gyvi.

„Dirbti su kaukolėmis buvo labai įdomu, nes viena iš jų – kunigo su kiškio lūpa ir gomuriu – buvo pati asimetriškiausia kaukolė, su kuria man yra tekę kada nors dirbti, – vaizdo įraše sako Ch. Rynnas. – Tačiau kita – jaunos moters – kaukolė, atvirkščiai, buvo pati simetriškiausia“.

Organizacija „Whithorn Trust“ rugsėjo 30 dieną šią animaciją pristatė per Vithorno knygų festivalį ir pavadino ją būdu iš naujo susipažinti su „šios vietovės archeologiniu archyvu“, skelbė „BBC News“.

„Galimybė pamatyti ir įsivaizduoti, jog galime išgirsti šiuos tris žmones, gyvenusius prieš tiek daug šimtmečių, yra išskirtinis būdas padėti mums suprasti savo istoriją ir savo protėvius, – „BBC News“ sakė „The Whithorn Trust“ plėtros vadovė Julia Muir – Watt. – Mums visada sunku įsivaizduoti, kaip iš tikrųjų atrodė gyvenimas Viduramžiais, o šios rekonstrukcijos yra puikus būdas sužinoti, kas iš tikrųjų buvo šie žmonės iš mūsų praeities, kaip jie gyveno, kokios buvo jų viltys ir įsitikinimai“.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją