Svogūnai ir česnakai yra stipriai integruoti į Puerto Riko virtuvę. Sofritas – padažas, kurio pagrindas yra svogūnai ir česnakas, Karibų salose valgomas kasdien. Todėl mokslininkai nusprendė būtent čia ieškoti česnakų ir svogūnų naudos žmonėms.

2008-2014 metais mokslininkai rinko 314 krūties vėžio pacienčių ir 346 sveikų moterų duomenis. Buvo tiriama jų sveikatos būklė ir mitybos istorija. Tai – pirmas tokio masto krūties vėžio tyrimas Puerto Rike. Neinkorporuota JAV teritorija yra palyginti skurdi, tačiau čia svogūnų ir česnakų suvalgoma žymiai daugiau nei Europoje ar žemyninėje JAV. Šios daržovės patenka į čia populiarius sultinius, sriubas, sofrito, šaltus patiekalus. Todėl būtent į jas mokslininkai atkreipė dėmesį.

Tai, beje, nebuvo kažkokia pakvaišusi mokslininkų idėja. Ankstesni tyrimai parodė, kad svogūnuose ir česnakuose esančios medžiagos gali padėti apsisaugoti nuo krūties vėžio. Pasirodo, tai yra tiesa – tos moterys, kurios kasdien valgė svogūnų ar česnakų, susidūrė su 67 proc. žemesne krūties vėžio rizika nei tos, kurios šių daržovių nevalgė apskritai.

Šie rezultatai nestebina ir todėl, kad svogūnuose ir česnakuose yra daug flavonolių ir organinių sieros junginių. Šios medžiagos yra žinomos dėl jų priešvėžinių savybių – tai įrodyta tyrimais su gyvūnais ir žmonėmis. Todėl visi turėtų valgyti daugiau svogūnų bei česnakų.

Krūties vėžys – dažniausiai moteris kamuojanti vėžio forma, kasmet paliečianti bent po 2,1 milijoną moterų visame pasaulyje. Kasmet nuo šios ligos miršta daugiau nei po 600 tūkstančių moterų. Labiausiai nerimą kelia tai, kad krūties vėžio statistika prastėja – kasmet diagnozuojama vis daugiau šios ligos atvejų.