Ketus – geležies, anglies ir silicio lydinys. Kadangi daugiau nei 95 proc. jo sudaro gryna geležis, šis metalas dažnai taip ir vadinamas – lieta geležis. Lietos geležies indai yra sunkūs, tačiau iš tikrųjų turi daug privalumų.

Visų pirma, jie nesensta. Teflonu ir kitomis nuo prisvilimo saugančiomis medžiagomis dengtas keptuves rekomenduojama keisti kas 3-6 mėnesius. Paviršius susibraižo ir gali imti skleisti žalingas medžiagas. Tuo tarpu ketaus indus galima naudoti metų metus, ypač, jei juos gerai prižiūrėsite ir turėsite atskiras keptuves saldiems patiekalams, mėsai ir kitiems produktams.

Tiesa, pirkdami naudotas keptuves turite būti atsargūs. Kadangi ketaus keptuvės reikalauja nemažai priežiūros, žmonės jų anksčiau greitai atsisakydavo. Tuomet kai kurios iš jų buvo panaudotos kitiems darbams – tikrai nenorėtumėte įsigyti ketaus keptuvės, kurioje buvo variklio alyva ar kokios cheminės medžiagos. Bet pakalbėkime apie sveikatą.

Geležis yra mūsų kūnui būtinas mineralas. Tuo tarpu Teflonas toks tikrai nėra. Tyrimai įrodyta, kad ketaus keptuvėse kepamas maistas yra praturtinamas geležimi. Kuo ilgiau jis toje keptuvėje būna ir kuo rūgštesnis yra, tuo daugiau geležies į jį patenka. Pavyzdžiui, 100 gramų įprastoje keptuvėje ruošto makaronų padažo yra 0,61 mg geležies. Jei tas pats padažas būtų ruošiamas ketaus keptuvėje, geležies kiekis jame pasiektų 5,77 mg. Mažiau rūgštus maistas geležimi praturtinamas mažiau.

Daugybei žmonių trūksta geležies. Jos gauname su maistu – iš mėsos, špinatų, kai kurių jūros gėrybių. Paaugliams berniukams per dieną reikia 11 mg geležies, mergaitėms – 15 mg. Vyrams jau pakanka 8 mg geležies per dieną, suaugusioms moterims – 18 mg. Ketaus keptuvės užtikrina, kad šis rodiklis bus pasiektas.

Tiesa, tie žmonės, kuriems geležies netrūksta, ketaus keptuves turėtų naudoti atsargiai. Įvairiomis genetinėmis ligomis sergantys ir daug geležies su maistu gaunantys žmonės gali pasiekti pavojingus šio elemento lygius. Tokių žmonių nėra daug, tačiau jei esate vienas iš jų, jums tikriausiai geriau tiktų modernios keptuvės arba emaliuoti ketaus indai.

Ketaus india turi visus privalumus, kuriuos turi ir modernios Teflono keptuvės, tačiau turi ir vieną trūkumą - juos reikia prižiūrėti. Ketaus keptuvės yra nesvylančios, jei tik yra tinkamai paruoštos – naują keptuvę reikia labai kruošpčiai nuplauti, o tada ją reikia įkaitinti ir gerai pamaitinti aliejumi. Daugelis ketaus indų mėgėjų turi savus metodus, kaip tai padaryti. Tačiau tikriausiai geriausia tai atlikti pasitelkus orkaitę – aliejus įtrinamas į keptuvę, tuomet ji apversta dedama į orkaitę. Nustatomas 180 laipsnių karštis ir keptuvė paliekama bent 30 minučių.

Po to kartais aliejaus sluoksnį reikės atkurti, ypač jei kepsite ką nors rūgštaus (pavyzdžiui, pomidorus). Taip pat reikėtų atsiminti, kad ketaus keptuvių negalima plauti indaplovėje. Daugelis virtuvės šefų jų neplauna apskritai, o tik nušluosto po kiekvieno naudojimo ir atnaujina aliejaus sluoksnį. Gerai prižiūrima keptuvė gali būti naudojama praktiškai amžinai.

Ketaus keptuvės nebijo ir metalinių įrankių. Jie, žinoma, gali pažeisti tą nesvylantį polimerizuoto aliejaus sluoksnį, tačiau tuomet į maistą tiesiog pateks daugiau geležies, o tą sluoksnį galima greitai atkurti. Ketaus indai yra tiesiog geresnis, pigesnis ir sveikesnis pasirinkimas, jei tik neturite problemų su per aukšta geležies koncentracija organizme ir esate pasiruošę šiuos indus prižiūrėti.