Jūrinių vėžlių patruliai Hilton Hed Ailande, JAV Pietų Karolinos valstijoje neseniai pastebėjo retą dvigalvį vėžliuką, kuriam sunkiai sekėsi pavyti savo brolius ir seseris, rašo sciencealert.com.

„Vakar radau šį dvigalvį vėžliuką – į vieną suaugusius dvynius, – feisbuko įraše dalinasi Jayme Davidsonas Lopko, kuris padeda registruoti jūrinių vėžlių lizdus. – Kiek aš pamenu, tai yra antras toks atvejis per penkiolika metų. Vėžliukas buvo sveikas ir gyvas, tačiau dėl netipiškai išsivysčiusio šarvo negalėjo ropoti.“

Ką tik išsiritęs mažylis yra didžiagalvio vėžlio jauniklis. JAV Nykstančių gyvūnų akte (angl. Endangered Species Act – ESA) nurodyta, kad visi šios vėžlių rūšies individai priskiriami nykstantiems, arba tiems, kuriems gresia išnykimas.

Jūrų patruliai visame pasaulyje padeda apsaugoti šiuos pažeidžiamus gyvūnus stebėdami jų perimvietes ir saugodami juos nuo pavojų, tačiau nesikišdami į pirmąją mažylių savarankišką kelionę link jūros.

Nors perimvietėse yra pasitaikę rasti dvigalvių vėžliukų, vis dėlto tai gana retas radinys.

„Tokia mutacija tarp roplių pasitaiko dažniau nei tarp kitų gyvūnų, tačiau ji vis vien gana reta, –rašoma Hilton Hed Ailando Jūrinių vėžlių patrulių feisbuko paskyroje. – Šis jauniklis buvo paleistas į vandenyną kaip ir kiti jaunikliai, kurie buvo rasti perimviečių patikros metu.“

Vandenyne mažasis kovotojas turės išgyventi savarankiškai. Sausumoje ką tik išsiritusių vėžlių jauniklių tyko labai daug pavojų – juos taikosi sumedžioti alkani paukščiai, krabai ir smulkūs žinduoliai.

Tačiau net ir pasiekus vandenį pavojų nesumažėja – mažylių tyko plėšrūs jūriniai paukščiai ir žuvys.

Liūdna, bet brandos sulaukia labai nedidelis procentas vėžliukų – manoma, kad apytikriai nuo vieno iš tūkstančio iki vieno iš dešimties tūkstančių.

Dvigalvio vėžliuko tikimybė išgyventi neabejotinai dar mažesnė.

Kai Floridoje buvo rastas kitas dvigalvis vėžlio jauniklis, gyvūnų ekspertas pakomentavo „National Geographic“, kad nors jauniklis ir gali išgyventi, bet tikimybė labai maža.

Tai, kad esi nepaprastai mielas, neapsaugo tavęs nuo kovos už būvį. Tam, kad išgyventų, mažajam vėžliukui prireiks didžiulės sėkmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)