Jūrų ir vandenynų gyvybę tiriantys mokslininkai yra įsitikinę, kad esama ryšio tarp masinių banginių savižudybių Graikijos, Havajų, Naujosios Zelandijos, kitų kraštų paplūdimiuose ir didelio triukšmo. Tokius duomenis nuo 1985 metų renka organizacija "Ocean Noise Coalition".

Kiekvienas iš minėtų "savižudiškų" atvejų įvyko netoli didelio intensyvumo sonarų arba pramoninių, vadinamųjų "oro patrankų", naudojamų ieškant jūrose naftos ir dujų, tvirtina koalicija.

Joje yra daugiau kaip 120 skirtingų organizacijų, tarp kurių - Šveicarijoje registruota Pasaulinė aplinkosaugos sąjunga (World Conservation Union), Čilės banginių išsaugojimo centras (Centro de Conservacion Cetacea) ir dvi JAV institucijos "Sierra Club" bei Gamtos išteklių gynybos taryba (Natural Resources Defense Council).

Koalicija tvirtina, kad stiprus garsas sužeidžia ar žudo ir žuvis. Todėl mažėja žuvų ištekliai, svarbūs komercinei žvejybai.

"Laikas atkreipti dėmesį į tai, kad oro patrankų ir sonarų skleidžiami garsai gali sunkiai sužeisti ar užmušti žuvis", - teigiama koalicijos pareiškime. Pabrėžiama, kad garso poveikis jūrų gyvybei yra pasiekęs tokį lygį, kuris daro žalą maisto tiekimui, darbo jėgos užimtumui, daugelio valstybių ūkiui.

Todėl minėtoji koalicija pradėjo įtikinėti 148 valstybes imtis veiksmų. Niujorke šią savaitę vyksta konsultacijos dėl vandenynų ir jūrų įstatymų taikymo.

Kad garsas kelia pavojų jūrų gyvybei pripažįsta tokios institucijos kaip Europos Parlamentas ir Tarptautinė banginių medžioklės komisija. Jos sutinka, kad žmogaus keliamas triukšmas jūrose ir vandenynuose būtų kontroliuojamas.

Tačiau kai kurios valstybes, kaip JAV, tvirtina, jog tarptautiniu mastu to negalima reguliuoti, nes garso technikos naudojimas esą susijęs su nacionaliniu saugumu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją