Dabar Kanados aplinkosaugininkų grupė reikalauja, kad naujos gyvybės formos nebūtų išleistos iš laboratorijos, nes baiminasi, kad jos gali kelti grėsmę kitų rūšių išlikimui.

Tarptautinė naujųjų technologijų priežiūros organizacija „ETC Group“ pasiekė pirmųjų rezultatų šioje srityje, padėjusi parengti faktinį moratoriumą dėl sintetinės gyvybės JT biologinės įvairovės konvencijoje Nairobyje, Kenijoje.

Pagalbinė mokslinių, techninių ir technologinių patarimų institucija (Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice, SBSTA) parengė pasiūlymus, kaip uždrausti eksperimentus, kuriuose dirbtinė gyvybė būtų paleista į gamtą, pranešė „ETC Group“.

Grupė pranešė leidiniui „The Independent“: „Susitikime priimtas projektas dėl de facto moratoriumo, uždraudžiančio dirbtines gyvybės formas.“

Planai, kurių JT biologinės įvairovės konvencija kol kas oficialiai nepatvirtino, liks „laužtiniuose skliaustuose“ iki aplinkos ministrų susitikimo, kuris įvyks Japonijoje vėliau šiais metais.

Organizacijos „ETC Group“ narys Jimas Thomasas pasakė: „Dirbtinė biologija yra rizikos kupina sritis, kurios varomoji jėga yra pelnas. Tai organizmų kūrimas iš dalelių, kurios nėra iki galo suvoktos.“

„Mes žinome, kad laboratorijose sukurtos gyvybės formos gali tapti biologiniais ginklais, kurių naudojimas kelia grėsmę natūraliai biologinei įvairovei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją