Tačiau šiuo atveju gydytojai pamatė visai ką kita – nežinomas organas slėpėsi nosiaryklės galinėje dalyje, informuoja sciencealert.com. „Žmonės turi tris dideles seilių liaukas, bet ne šioje vietoje“, – paaiškino Nyderlandų vėžio institute dirbantis radioonkologas Wouteris Vogelis.

„Kiek mums žinoma, vienintelės seilių arba gleivių liaukos nosiaryklėje yra mikroskopinio dydžio. Maždaug 1 000 mažyčių liaukų tolygiai pasiskirsčiusios gleivinėje. Todėl galite įsivaizduoti, kaip nustebome radę šias liaukas“, – pridūrė jis.

Seilių liaukos gamina seiles, būtinas mūsų virškinimo sistemos funkcionavimui. Pagrindinės seilių liaukos yra trys: paausinė, pažandinė ir poliežuvinė. Taip pat yra apie 1 000 mažesnių seilių liaukų (burnos ertmėje ir aerodigestyviniame trakte), tačiau paprastai jos būna tokios mažos, kad pamatyti galima tik naudojant mikroskopą.

W. Vogelio komandos atrastas organas, esantis už nosies, virš gomurio, netoli žmogaus galvos vidurio, yra gerokai stambesnis, jį galima vadinti ketvirtosiomis didelėmis seilių liaukomis.

„PSMA PET/CT tyrimo metu pastebėtas darinys pasižymi ir kitomis seilių liaukoms būdingomis savybėmis, – nurodė pagrindinis tyrimo autorius burnos chirurgas Matthijsas Valstaras, dirbantis Amsterdamo universitete. – Jį pavadinome trimitiniu dėl anatominės vietos (virš užpakalinio trimito veleno).“

Naujosios liaukos buvo aptiktos visais atvejais, atlikus PSMA-PET/CT tyrimą 100 studijoje dalyvavusių žmonių. Apžiūrėjus du lavonus (vyro ir moters), taip pat buvo rastas paslaptingasis dvipusis darinys ir makroskopiškai matomi latakai prie nosiaryklės sienelės.

Atrastas naujas organas

„Kiek pavyko išsiaiškinti, anksčiau šis darinys nebuvo aprašytas, – savo darbe dėsto mokslininkai. – Iškėlėme hipotezę, kad jame gali būti daug serumo ir gleivių ląstelių, atliekančių fiziologinę nosiaryklės / burnaryklės drėkinimo funkciją bei padedančių ryti maistą.“

Svarstydami, kodėl šios liaukos taip ilgai nebuvo atrastos, mokslininkai atkreipė dėmesį, jog naujasis darinys yra sunkiai pasiekiamoje anatominėje vietoje – po kaukolės pamatu, todėl jį nelengva pastebėti atliekant endoskopiją. Tikėtina, kad latakai buvo aptikti ir anksčiau, bet nesusieti su didesne liaukų sistema, kuriai priklauso.

Be to, šį darinį, kaip seilių liaukas, pavyktų identifikuoti tik naudojant pažangiąją PSMA-PET/CT technologiją, tikslumu gerokai lenkiančią tokius metodus kaip tyrimas ultragarsu, kompiuterinė tomografija ir tyrimas magnetinio rezonanso tomografu.

Nors mokslininkų komanda sutinka, jog reikia atlikti papildomų tyrimų, kuriuose dalyvautų daugiau ir įvairesnių žmonių, visgi jie sako, kad atradimas parodė dar vieną vietą, kurią reikia saugoti gydant vėžiu sergančius pacientus radiacija, nes seilių liaukos yra labai jautrios šiam gydymo būdui.

Išankstiniai duomenys, paremti 723 pacientų, kuriems buvo taikoma radioterapija, retrospektyvine analize, regis, patvirtina išvadą, kad dėl radiacijos poveikio naujai aptiktam organui pacientams vėliau pasireiškia daugiau komplikacijų. Ši informacija ne tik yra vertinga onkologijos mokslui, bet ir sustiprina įrodymus, jog paslaptingasis darinys iš tiesų yra seilių liaukos.

„Tikėtina, kad jie atrado šį tą svarbaus, – sakė Rutgerso universitete dirbanti patologė Valerie Fitzhugh, kuri nedalyvavo tyrime. – Jeigu informacija pasitvirtins, galbūt pasikeis mūsų požiūris į ligas šioje kūno vietoje.“

Radiniai aprašyti žurnale „Radiotherapy and Oncology“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)