Dabar mokslininkams pavyko nustatyti, iš kur visas šis vanduo radosi: Vakarų Antarktidos ledo skydo. Glaciologams nerimą kelia dabartinis šio ledo masyvo stabilumas. Jo pagrindas guli žemiau jūros lygio, kur grėsmę kelia šylantis vandenyno vanduo, ir jo pakraštyje ledynai sparčiai traukiasi.

Šis atradimas, paremtas iškasenų kernų duomenimis ir praeitą savaitę pristatytas Amerikos geofizikų sąjungos susitikime Vašingtone, pagrindžia šiuos nuogąstavimus, pateikdamas įrodymus, kad ledo skydas buvo išnykęs netolimoje geologinėje praeityje, kai klimato sąlygos buvo panašios į dabartines.

Jei tai pasitvirtins, atradimas parems teiginį, kad Vakarų Antarktidos ledo skydas gali išnykti ir be didelių sukrėtimų. Tai, savo ruožtu, rodo, kad pastarąjį dešimtmetį ar porą, stebėtas stambus masės netekimas yra šio proceso pradžia, o ne trumpalaikis įvykis. Jei taip, pasauliui derėtų rengtis didesniam ir spartesniam nei tikėtasi jūros lygio kilimui: kai kurie duomenys rodo, kad prasidėjus senoviniam ledo skydo kolapsui, jūros lygis kilo 2,5 metro per šimtmetį.