Deimantas, pavadintas „Lulo Rose“, buvo rastas Lulo deimantų kasykloje Lunda Norte regione Angoloje, Afrikoje. Apie radinį trečiadienį pranešė Angolos valstybinė deimantų kasykla „Endiama“ ir privati Angolos bendrove „Rosas & Petalas“.

Remiantis deimantų gavybą tiriančio Amerikos gemologijos instituto duomenimis, Angolos kasyklos yra tarp dešimties didžiausių deimantų išgavėjų pasaulyje. Kasant deimantus iš aliuvinės kasyklos, akmenys išgaunami iš žvyro ir smėlio, randamo upių dugnuose.

Lulo Rose 170 karatų deimantas, aptiktas Angoloje.

Pasak deimantais užsiimančios Australijos bendrovės „Lucapa Diamond Company“ generalinio direktoriaus Stepheno Wetherallo, tik vienas iš 10 000 rastų deimantų yra spalvotas.

„Tik vienas iš 100 deimantų yra didesnis nei 10,8 karato. Todėl 170 karatų rožinis deimantas reiškia, kad turime reikalą su itin retu daiktu. Rasti tokio dydžio deimantą yra itin retas dalykas“, – CNN sakė S. Wetherallas.

Tikimasi, kad rožinį brangakmenį aukcione parduos Angolos valstybinė deimantų prekybos bendrovė „Sodiam“. S. Wetherallas atsisakė nurodyti jo vertę, nes deimantas vis dar tiriamas ir vertinamas. Tačiau tikėtina, kad jo vertė sieks dešimtis ar net šimtus milijonų JAV dolerių.

Angolos vyriausybė taip pat pasidžiaugė istoriniu brangakmenio išgavimu.

Lulo Rose 170 karatų deimantas, aptiktas Angoloje.

„Rekordinis ir įspūdingas rausvasis deimantas, išgautas Lulo kasyklose, ir toliau parodo, kad Angola yra svarbi deimantų gavybos pasaulio žaidėja ir parodo mūsų augančios deimantų gavybos pramonės potencialą“, – sakė Angolos mineralinių išteklių, naftos ir dujų ministras Diamantino Azevedo.

Pastaraisiais metais aukcionuose už didelius spalvotus deimantus buvo mokamos rekordinės pinigų sumos. Praėjusių metų balandį 15,10 karato deimantas „De Beers' Cullinan Blue“ Honkonge vykusiame „Sotheby's“ aukcione buvo parduotas už 57,5 mln. JAV dolerių. Jam tik nedaug trūko, kad būtų pagerintas rekordas, pasiektas 2016 m. parduodant 14,62 karato „Oppenheimer Blue“ deimantą, už kurį buvo gauta 70 000 JAV dolerių.

Didžiausias Angolos deimantas, pramintas „4-uoju vasario akmeniu“, buvo išgautas 2016 m. vasario mėn. iš Lulo kasyklos, teigia Lucapa. 404,2 karato brangakmenis parduotas už 16 mln. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją