Prof. Viktoras Vytautas Klemas yra žinomas okeanologijos ir pakrančių zonų tyrimo specialistas, paskelbęs per 400 mokslo darbų. Profesorius buvo nuoširdus Lietuvos bičiulis, nuosekliai ir nesavanaudiškai padėjęs jai atsikurti. Jo darbai yra žinomi ir aktualūs valstybinėms Lietuvos institucijoms, atliekančioms vandenų ir priekrančių tyrimus, rengiančioms hidrologijos, hidrotechnikos, okeanografijos specialistus, vykdančioms praktinę veiklą šiose srityse.

V. V. Klemas 1959 m. baigė JAV Masačusetso technologijos universitetą. Nuo 1971 m. dirbo Delavero universitete (Newarkas): Nuotolinių tyrimų centro direktorius (nuo 1975 m.), Jūrinių tyrimų koledžo profesorius (nuo 1979 m. emeritas). 1996–2000 m. buvo JAV nacionalinės mokslo akademijos Tarptautinių programų komiteto kosminių studijų tarybos narys, nuo 2004 m. – JAV nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų (NOAA) ir Nacionalinės aeronautikos ir kosminių tyrimų (NASA) agentūrų Vandenyno pakrančių taikomosios ir mokslinės grupės narys.

Vienuolikoje šalių vadovavo krantų tyrimo projektams. Profesorius buvo daugelio JAV ir tarptautinių organizacijų (tarp jų – UNESCO) mokslinis konsultantas. Buvo Vytauto Didžiojo universiteto Atkuriamojo senato narys. Organizavo Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumus Čikagoje. Nuo 2008 metų buvo žurnalo „Baltica“ mokslinio komiteto narys.
Nuo 2012 metų dalyvavo NASA Pakrančių ir vidaus vandenų tyrimų hipersektriniais infraraudonaisiais spinduliais (HyspIRI) darbo grupės veikloje. Išleido knygą „Nuotoliniai tyrimai ir globaliniai aplinkos pokyčiai“ (Remote Sensing and Global Enviromental Change, 2011).

Profesoriaus ryšiai su Klaipėdos universitetu prasidėjo vos Lietuvai atgavus nepriklausomybę (Klaipėda – profesoriaus gimtinė). Nuo 2004 m. jie tapo reguliarūs ir dalykiški. 2004-aisiais profesorius organizavo JAV ir Europos šalių mokslinį simpoziumą jūrų bei vandenynų tyrimo klausimais. Tais metais Klaipėdos universitete kaip tik buvo rengiamas Okeanografijos studijų programos projektas. Tai buvo pirmoji tokios krypties programa Lietuvoje, todėl patirties labai trūko. Profesorius V. V. Klemas padėjo ją tobulinti. Suprasdamas, kad okeanologijos specialistai Lietuvoje iki tol nebuvo rengiami, profesorius sutiko pats skaityti pirmąjį Nuotolinių tyrimų metodų kursą (2006 m.), vėliau nuolat siuntė studijoms būtiną bei naudingą literatūrą. Jo dovanotų knygų ir mokslinių žurnalų kolekcija dabar saugoma Klaipėdos universiteto bibliotekoje.

Prof. V. V. Klemas Lietuvoje organizavo tris okeanografijos simpoziumus (2004, 2006 ir 2012 m.), taip pat dalyvavo Lietuvos jūrinio archeologijos paveldo tyrimuose, prisidėjo kuriant Jūros mokslų slėnį.

2009 m. Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija prof. V. V. Klemui skyrė premiją už mokslo pasiekimus ir patirties sklaidą Lietuvoje. Už indėlį mokslui, studijoms ir ilgametį bendradarbiavimą KU Gamtos ir matematikos mokslų fakulteto bendruomenė rekomendavo prof. Viktorui Vytautui Klemui suteikti Klaipėdos universiteto Garbės daktaro vardą. Garbės daktaru jis buvo inauguruotas 2013 m.

Tuometėje žiniasklaidoje buvo cituojami mokslininko žodžiai: „Dažnai pagalvoju apie mūsų paskirtį ir prasmę žemėje, bet negaunu įtikinamo atsakymo. Yra lengva sakyti, kad Dievas nurodo paskirtį, ir ne mums tuo abejoti, bet man to neužtenka“. Tokį jį, žingeidų, keliantį klausimus ir ieškantį atsakymų, nebijantį iššūkių, dosnų bei atvirą bendravimui jį prisimena su juo bendravę KU mokslo bendruomenės žmonės. Prof. V. V. Klemas jiems buvo akademiškumo pavyzdys. Ši netektis – skaudus praradimas visai pasaulio okeanografijos mokslo bendruomenei bei Lietuvos mokslui.
KU bendruomenė reiškia nuoširdžią užuojautą prof. Viktoro Vytauto Klemo artimiesiems, bendraminčiams bei bendražygiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją