Kilauea ugnikalnis, esantis Havajuose, yra laikomas aktyviausiu ugnikalniu pasaulyje. Ankstesni apskaičiavimai parodė, kad į paviršių tekančios magmos šaltinis yra 11 km gylyje. Tačiau naujas tyrimas tvirtina, jog pradinis magmos rezervuaras yra daugiau nei 90 kilometrų žemiau Žemės plutos.

Remiantis dabartiniu supratimu apie Kilauea ugnikalnio gimimą, jis atsirado dėl sukietėjusių kietų magminių uolienų proveržio per Ramiojo vandenyno vandenis maždaug prieš 100 tūkstančių metų. Prieš šį proveržį, 210–280 tūkst. metų atgal, prasiskverbė magmos srautas dėl Ramiojo vandenyno tektoninės plokštės poslinkio.

Kilaunea ugnikalnis.

Tačiau tiksliai nustatyti pradinio magmos rezervuaro gylį yra neįtikėtinai sunku. Tačiau mokslininkai iš Monasho universiteto Australijoje sugebėjo rasti ir išanalizuoti originalias uolienas, kurios buvo išmestos iš gelmių, o tai rodo, kad Kilauea ugnikalnis „gimė“ daugiau nei 90 km, ar netgi 100 km gylyje.

Mokslininkai išsiaiškino, kad uolienose, iš kurių pradžioje susidarė šis ugnikalnis, yra aibė retųjų elementų, kuriuos galima sukurti tik vienu būdu.

Kilaunea ugnikalnis.

„Mes nustatėme, kad uolienų pavyzdžius galima gauti tik kristalizuojant ir frakciškai kristalizuojant granatą“, – sako Laura Miller iš Monasho universiteto.

Granatas yra mineralas, kuris gali susidaryti, kai magma yra veikiama aukšto slėgio ir temperatūros daugiau nei 90 kilometrų žemiau žemės plutos. Todėl mokslininkai mano, kad pirminis magmos išsiveržimas, dėl kurio atsirado Kilauea ugnikalnis, įvyko tame pačiame gylyje ar net giliau.

Kilaunea ugnikalnis.
Kilaunea ugnikalnis.

„Mūsų tyrimas meta iššūkį dabartinei sampratai, kad frakcinė kristalizacija gali vykti tik arti paviršiaus. Mes manome, kad šis procesas gali vykti giliau, o ankstyvoji šio ugnikalnio gimimo stadija buvo magmos šaltinyje daugiau nei 90 km gylyje“, – sako L. Miller.

Nors kai kurių kitų pasaulio ugnikalnių pirminiai šaltiniai taip pat yra gana giliai po paviršiumi, Kilauea ugnikalnio pradinis magmos šaltinis atrodo daug gilesnis nei daugumos kitų ugnikalnių. Tačiau tyrinėtojai kol kas nežino, kodėl taip atsitiko.

Paskutinis Kilauea ugnikalnio, kurio aukštis yra 1247 m virš jūros lygio, išsiveržimas įvyko 2021 m. rugsėjo 29 d.

Kilaunea ugnikalnis.
Kilaunea ugnikalnis.

Šaltiniai: