Pernai rugpjūtį Idzu-Bonino lovyje 8336 metrų gylyje aptiko ir nufilmavo gleiviažuvinių šeimai priklausantį gleivio jauniklį (lot. Pseudoliparis belyaevi); taip 158 metrais buvo pagerintas ankstesnis rekordas.

Po kelių dienų mokslininkai nufilmavo dar du gleivius 8022 metrų gylyje Japonų lovyje. Šie stebėjimai buvo pirmas kartas, kai pavyko pamatyti žuvį didesniame nei 8 kilometrų gylyje.

Giliausiai plaukiojančios žuvys užfiksuotos vandenyno gelmėse prie Japonijos. University of Western Australia/THE MINDEROO-UWA DEEP SEA RESEARCH CENTRE nuotr.

„Esame leidęsi gilyn jau 500 kartų, iš jų maždaug 250 buvo tinkamo diapazono. Galiausiai siaurinome diapazoną. Tad jei kas aptiks žuvų dar giliau, tai jau nebus taip reikšminga. Nors nemanau, kad įmanoma aptikti žuvį kilometru giliau ar net 100 metrų giliau. Esame tikri, kad dabar tai supratome“, – sakė vyriausiasis ekspedicijos mokslininkas, profesorius Alanas Jamiesonas.

Ši Vakarų Australijos universiteto ir Tokijo jūrų mokslų ir technologijų universiteto mokslininkų ekspedicija – viena iš daugelio per 10 metų trunkantį tyrimą apie giliausiai jūrose gyvenančias pasaulio žuvis.