Įsivaizduokite pasaulį be žvaigždžių. Stebėti žvaigždes žmogui yra didžiulis malonumas – nuo tada, kai jis išmoko pakelti galvą į dangų. Deja, mes rizikuojame netekti šio malonumo, ir daugelis mūsų jį jau prarado.

Lietuvoje padėtis dar ne tokia prasta: toliau nuo miestų ir miestelių, kaimo glūdumoje dar galima jį pamatyti.

Daugiausia prie to prisidėjo vadinamoji šviesos tarša, arba fototarša, dėl kurios tamsiu paros metu naudojama pernelyg daug dirbtinio apšvietimo. Tai yra labai specifinė tarša – ne koks plastiko gabalas, plūduriuojantis vandenyne. Tai tarša, kuri pastebima ne dėl to, kas krinta į akis, o dėl to, kas nebėra matoma. Šiuo atveju tai yra naktinės dangaus šviesos. Šviesos tarša veikia ne tik žmogų, bet ir gamtą – paukščius, vėžlius ir net jonvabalius.

Šviesos tarša yra viena iš labiausiai plintančių aplinkos pakeitimo formų, tačiau tik neseniai ji sulaukė didelio mokslininkų dėmesio. Kadangi pasaulyje akivaizdžiai trūksta metodo įvertinti šviesos taršos lygį pasauliniu mastu, tarptautinė mokslininkų komanda sukūrė dirbtinės dangaus šviesos pasaulinį atlasą ir atskleidė gana šokiruojančių faktų.

1. Daugiau nei 80 proc. pasaulio gyventojų ir daugiau nei 99 proc. Jungtinių Valstijų ir Europos gyventojų gyvena po šviesa užterštu dangumi.

2. Daugiau nei trečdalis žmonijos, įskaitant 60 proc. europiečių ir beveik 80 proc. Šiaurės Amerikos gyventojų nebemato Paukščių tako.

3. Šviesos tarša kenkia „švarioms“ ir negyvenamoms vietovėms, nes šviesa sklinda kelis šimtus kilometrų nuo savo šaltinio.

4. Labiausiai šviesa užteršta šalis Žemėje yra Singapūras, kur visi šalies gyventojai gyvena po „po tokiu apšviestu dangumi, kad jų akys negali visiškai prisitaikyti prie tamsos“.

5. San Marino, Kuveito, Kataro ir Maltos gyventojai nebemato Paukščių tako.

6. Paukščių tako nemato 99 proc. Jungtinių Arabų Emyratų, 98 proc. Izraelio ir 97 proc. Egipto gyventojų.

7. Didelės teritorijos, kuriose nebesimato Paukščių tako: Belgijos, Nyderlandų, Vokietijos daugiašalis regionas, Po upės lyguma Šiaurės Italijoje, teritorija tarp Bostono ir Vašingtono, teritorija tarp Londono ir Liverpulio/Lidso Anglijoje, regionai aplink Pekiną ir Honkongą ir Taivaną.

8. Jeigu gyvenate šalia Paryžiaus, artimiausia vieta, kur nėra šviesos taršos, yra už daugiau nei 500 mylių Korsikoje, Vidurio Škotijoje arba Ispanijos Kuenkos provincijoje.

9. Jeigu gyvenate Nešatelyje, Šveicarijoje, jums teks keliauti 845 mylias iki Šiaurės Vakarų Škotijos, Alžyro ar Ukrainos, kad pasimėgautumėte „švariu“ dangumi.

10. O mažiausiai šviesa užterštu dangumi žmonės gali mėgautis Čade, Centrinėje Afrikos Respublikoje ir Madagaskare, kur daugiau nei trys ketvirtadaliai žmonių gyvena po „švariu“ dangumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)