„Štai jums situacija, – pasakoja V. Kolisova. – Įmonė siūlo paslaugą – maisto prekių pristatymas į namus per valandą. Tam ji sukūrė specialią programėlę. Norėdami gauti užsakytus maisto produktus, žmonės turi suvesti savo adresą. Po kurio laiko įmonė pastebėjo, kad tampa labai sunku laikytis įsipareigojimo maisto produktus pristatyti per valandą, nes kurjeriai sugaišta labai daug laiko ieškodami vartotojų nurodytų adresų.

Vitalija Kolisova

Paaiškėjo, kad taip nutinka todėl, kad vartotojai programėlėje suvedinėja ne visus pristatymo adreso duomenis, nors tokia galimybė yra. Įmonė ieškojo būdų, kaip šią situaciją išspręsti, tačiau galiausiai nieko nepešusi nusprendė šį iššūkį perleisti su programėle visiškai nesusijusių dizaino studentų ir jaunųjų profesionalų komandai.

Per mažiau nei parą jaunieji specialistai pateikė savo sprendimą. Pasiūlė įvesti papildomą žingsnį – nurodydami savo adresą, vartotojai pirmiausiai turi pasirinkti, ar maisto prekės bus pristatomos į privatų namą, butą ar biurą. Pasirinkus pristatymo adreso tipą, vartotojui savo adresą reikėtų suvesti į konkrečiam adreso tipui suformuotą formą. Negana to, jaunieji specialistai pasiūlė adreso formoje sukurti privalomus adreso laukus, tokius kaip: buto numeris, biuro aukštas ir pan., kad vartotojai negalėtų baigti savo užsakymo, kol nesupildo pristatymui būtinos informacijos.

Štai taip su šiuo verslu nesusiję specialistai, paprastai ir pigiai išsprendė savose sultyse virusios ir dėl to akivaizdaus sprendimo nemačiusios įmonės iššūkį. Kodėl jiems tai pavyko? Tai vadinama dizaino mąstysena“, – sako Lietuvos inovacijų centro Komunikacijos vadovė Vitalija Kolisova.

Daugiau apie dizaino mąstyseną ir kitus įdomius, efektyvius bei sėkmingus verslo sprendimus, V. Kolisova pasakos LOGIN festivalyje. Savo pranešimą „Dizaino mąstysena – raktas į vartotojų lojalumą“ ekspertė skaitys pirmadienį, gegužės 24 d. „LOGIN Game changers powered by Pigu.lt“ renginyje, „Brighter future” sesijoje nuo 17.10 val.

Kad geriau pažintumėte Vitaliją Kolisovą, ji atsako į LOGIN žaibo („blic“) klausimus:

– Trys technologiniai sprendimai, daiktai, be kurių nebeįsivaizduojate savo kasdienybės?
– Išmanusis telefonas, bekontaktis atsiskaitymas išmaniuoju telefonu, Smart-ID.

– Kokios visai visuomenei reikalingos technologijos dar neturime dabar, bet turėsime 2030-aisiais (jūsų spėjimas, fantazija)?
– Dirbtinis kraujas (nebereikės kraujo donorų).

– Įvardykite tris filmus ar knygas, kurios jus įkvėpė?
– Knygos: Yuval Noah Harari „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“, Mark Manson „The Subtle Art of Not Giving a F*ck“, Christopher Nolan filmas – „Pradžia“ (angl. „Inception“).

– Pasakykite tris asmenybes ar naujienų šaltinius, kurie įkvepia kasdien ir kuriuos rekomenduotumėte pasekti („pafollowinti“) socialiniuose tinkluose.
– Mark Manson, Yuval Noah Harari ir National Geographic.

– Perdegimo sindromą turinčių žmonių skaičius vis auga, trys jūsų patarimai poilsiui nuo technologijų ir tempo?
– Įsigyti aktyvų šunį ir su juo vaikščioti po 3 val. kasdien. Atsijungti el. pašto paskyras nuo asmeninio išmanaus telefono. Ne darbo metu padėti darbo priemones kur nors, iš kur jas labai tingėsis paimti.

– Karantinas – galimybių metas. Ko jus išmokė karantinas?
– Kad dviejų dienų susitikimai gali įvykti vieną dieną. Tik dienos pabaigoje tas ir jaučiasi. Kad sumažinus socialinių kontaktų, sumažėja rizika ne tik užsikrėsti koronavirusu, bet ir kitomis peršalimo ligomis.

– Tai vis dėlto ateities darbovietė namuose ar biure? Kaip jūs norėtumėte?
– Norėtųsi pusiausvyros. Kažkiek laiko per dieną ar per savaitę biure, kažkiek namie.

– Vienas dalykas, kurio labiausiai pasiilgote iš senosios realybės?
– Kelionių be suvaržymų.

– Kas jums yra tvarumas? Trys jūsų tvarumo taisyklės.
– Nepirk naujo daikto tik dėl to, kad nusibodo senasis. Pirk naują tik tada, kai senasis nebeatlieka savo pirminių ir antrinių funkcijų. Pirk kuo mažiau nenaudojamų daiktų.

– Kas jums yra LOGIN konferencija?
– Atitrūkimas.

LOGIN vyksta gegužės 24-28 dienomis nemokamai didžiausiuose Lietuvos portaluose – Delfi.lt ir 15min.lt. Žiūrėkite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)