„Naujos partnerystės ir pažangių technologijų integracija UNICEF veikloje yra labai svarbios siekiant gerinti vaikų gyvenimus. Džiaugiamės tapę „Login“ bendruomenės dalimi ir per užmegztą draugystę tikimės spręsti globalius vaikų gerovės iššūkius“, – sako UNICEF Lietuvoje direktorė Jovita Majauskaitė-Staniulėnė.

„Neabejoju, kad skleisdami inovacijas, skatindami verslumą ir ieškodami kūrybingų technologinių sprendimų kartu su UNICEF ir verslais galime sugeneruoti veiksmingų idėjų pamatus. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie kilnių tikslų įgyvendinimo“, – teigia LOGIN vadovė Indrė Petrauskė.

Specialiose dirbtuvėse bus diskutuojama, kaip tech startuolių mentorystė mažų išteklių šalyse, jaunuolių nuomonės sklaidos didinimas socialiniuose tinkluose ir kiti veiksmai gali atnešti pozityvius pokyčius. Apie pokyčių ir inovacijų svarbą sprendžiant globalias problemas bei LOGIN metu vyksiančias dirbtuves kalbamės su UNICEF inovacijų vadovu, dirbtuvių kuratoriumi ir vienu iš pagrindinių festivalio pranešėjų Kidus Fisaha Asfaw.
Kidus Fisaha Asfaw

LOGIN konferencijos metu vesite dirbtuves „UNICEF inovacijos: kaip išspręsti pagrindines vaikų problemas“. Pasidalinkite, ko sieksite šiose dirbtuvėse?

– Sutelkę į šiuolaikinių technologijų vystymą ar finansavimą orientuotus verslus pirmiausia sieksime bendro visų supratimo apie opiausias problemas ir technologijų teikiamas galimybes jas spręsti. Nedažnai pasitaiko proga suburti tiek verslų vienoje vietoje, todėl labai džiaugiamės, kad kartu su LOGIN dalyviais ieškosime būdų, kaip visi drauge galime paversti pasaulį gražesne vieta.

Jūsų nuomone, ar lūžio technologijos (angl. disruption technologies) gali išspręsti ekonomines ir socialines problemas?

– Vienos pačios jos nieko pakeisti negali. Apskritai naujosios technologijos gerai atlieka du dalykus: jos optimizuoja neveiksmingumą ir padeda įveikti spragas. Pavyzdžiui, pasitelkę dirbtinį intelektą (DI) UNICEF veikloje mes galime veiksmingiau prognozuoti, kaip plinta ligos, ir kartu galime sumažinti didelių protrūkių tikimybę. Tai nereiškia, kad DI mažina ligų paplitimą – tą daro žmonės, kurie skiepija savo vaikus ir edukuoja visuomenę, kodėl tą reikia daryti. DI mums padėjo susisteminti ir apdoroti milžiniškus kiekius duomenų tam, kad pradėtume šiuos veiksmus.

Jūsų patirties laukas – technologijos ir viešasis sektorius. Kuriuo projektu, susijusiu su šiomis sritimis, didžiuojatės labiausiai?

– Labai džiaugiuosi Vanuatu įgyvendinamu projektu, kur kartu su vyriausybe dirbame, kad atokių bendruomenių gyventojams reikalingos vakcinos būtų pristatytos dronais. Anksčiau reikalingi vaistai žmonėms būdavo pristatomi per 6 valandas geru oru arba per 2 dienas, jei oras būdavo blogas, o dabar šį procesą paspartinome iki 20 minučių. Tai padeda išgelbėti gyvybes ir UNICEF šį modelį taiko net 135 šalyse kasdien.
Kaip viešasis ir privatus sektorius turėtų dirbti kartu, kad būtų pasiekti teigiami pokyčiai vaikams?

– Pagrindinė problema yra ta, kad technologijos vystosi greičiau nei viešasis sektorius spėja suprasti savo galimybes teikti stipresnes viešąsias paslaugas, ypač neturtingiesiems. Taip pat egzistuoja neteisingas supratimas, kad privatus sektorius neturi galios teikiant produktus ir paslaugas skurdiesiems. UNICEF ieško sprendimų šiai situacijai spręsti. Pavyzdžiui, su inovacijomis dirbanti komanda yra sudaryta iš žmonių, dirbančių privačiajame tech sektoriuje, ir ji turi vieną tikslą – suprasti, su kokiais sunkumais susiduria vaikai, ir surasti tinkamiausią sprendimą privataus sektoriaus akiratyje. Šis pokytis padėjo transformuoti UNICEF veiklą dirbant su DI, blockchain, dronais ir daiktų internetu.

Kokį patarimą duotumėte Z kartai, kuri neįsivaizduoja savo gyvenimo be technologijų ir socialinių medijų?

– Nebūkite intelektualiai tingūs ir nepamirškite fizinių žmonių ryšių galios. Technologijos negali išspręsti problemų be žmogaus indėlio. Kartais nerimauju, kad galime tą pamiršti. Sukurti geresnį rytojų galime tik būdami smalsūs ir artimi vieni su kitais.

Šiemet LOGIN birželio 6–7 dienomis sugrįžta į „Litexpo“ erdves, kur daugiau nei 6 tūkst. dalyvių klausysis beveik 130 pranešėjų iš Lietuvos ir užsienio šalių. Ant didžiosios festivalio scenos, be Kidus Fisaha Asfaw, išvysime Christopher Wylie, kurio paviešintas „Cambridge Analytica“ skandalas supurtė socialinį tinklą „Facebook“, išgirsime muzikos industriją pakeitusio „Shazam“ įkūrėjo Dhiraj Mukherjeeir ir neįvykusio „Fyre“ festivalio prodiuserio Andy King istorijas ir daugelį kitų.

Bilietai į festivalį nuo gegužės 20 d. brangs. Daugiau informacijos apie LOGIN 2019 rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)