Itin tyliai veikiantį ir lengvai valomą maisto ir gėrimų trintuvą užpatentavęs R. Trakšelis savo idėjos sėkmę pasitikrino ne tik sėkmingai pritraukęs pasaulio gyventojų dėmesį sutelktinio finansavimo platformoje „Kickstarter“ (surinkta 80 tūkst. eur), bet ir pernai metais sulaukęs 453 tūkst. eurų investicijos iš Lietuvos verslo angelų ir investuotojų.

Savo patirtimi kuriant išmanųjį prietaisą ir išmoktomis pamokomis inovatorius dalysis jau greitai Vilniuje įvyksiančioje „Login 2019“ konferencijoje. O prieš ją siūlome susipažinti su jaunuoju verslininku interviu portalui DELFI.

– Kaip manote, ar būti inovatoriumi – dovana ar išugdytas talentas? Kokių savybių reikia, kad būtum sėkmingas inovacijų pasaulyje?

– Matyt, tai – abu dalykai. Visų pirma, reikia turėti pakankamai drąsos kurti kažką naujo. Tai – dovana. Tačiau, kaip tai padaryti sėkmingai, jau yra ugdomas talentas. Dažniausiai patirtis ateina per nesėkmes. Ir vėl grįžtame prie drąsos bandydami iš naujo. Taip pat reikia daug užsispyrimo nuosekliai judėti į priekį. O svarbiausia – komanda, darni bendruomenė iš užsidegusių ir vieningų žmonių gali sukurti stebuklus.

– Dažnai sakoma, kad idėja negimsta vienam žmogui. Kažkur pasaulyje tikriausiai kažkas jau yra sugalvojęs tą patį dalyką. Kaip konkuruoti esant globalioms sąlygoms?

– Idėjų pilna. Yra geras angliškas posakis – „Execution is the king“. Dažnai žmonės bijo dalintis savo idėjomis, sako, kad jas pavogs. Tačiau svarbu suprasti, kad įgyvendinti bet kokią idėją reikia be galo daug laiko ir pastangų. O dabar pamąstykime, kiek motyvacijos turi toks „vagis“.

– Kaip paminėjote, idėja yra niekas, kol neįgyvendinama. Kokios būtinos sudedamosios dalys sėkmingai įgyvendinti inovatyvią idėją?

– Drąsa, užsispyrimas, tikėjimas. Taip pat gebėjimas burti ir įkvėpti žmones. Ir nusiteikimas daug dirbti.

Millo trintuvas

– Kaip prieš investuojant daug pinigų ir laiko pasitikrinti, kad nauja idėja turi ateitį?

– Vienas iš būdų – minios finansavimo platformos. Mums puikiai pavyko „Kickstarter“ kampanija. Tačiau rezultatus reikėtų vertinti atsargiai. Yra daug sėkmingų projektų, kurie vėliau atsidūrę realiose rinkos sąlygose neišgyveno. Žinoma, yra ir atvirkštinių pavyzdžių. Bet prototipas yra būtinas. Juk reikia patenkinti smalsumą.

– Kaip jums užgimė išmanaus maisto trintuvo idėja?

– Jau gerus metus ieškojau naujos veiklos. Karu pradėjau aktyviai sportuoti ir pamėgau trintus vaisių ir daržovių kokteilius. Tačiau rytais juos gaminantis namuose pažadindavau visą šeimą, nes trintuvas veikė labai garsiai. Pradėjau ieškoti tyliai veikiančio trintuvo. Idėja kilo atkreipus dėmesį į dukros žaislą – ant medinės dėžutė besisukančią baleriną. Pradėjau tyrinėti žaislo magnetinę sankabą. Tai ir yra mūsų Lietuvoje sukurtas ir patentuotas sprendimas, kuris yra viena iš esminių technologinių inovacijų, kurį turi „Millo“.

– Su kokiais didžiausiais sunkumais iki šiol susidūrėte plėtodami idėją?

– Tie, kurie yra susidūrę su tyrimais ir plėtra bei gamyba, gali suprasti, koks šis procesas yra sudėtingas. Kažkada pats naiviai galvojau, kad viską padarysime per metus laiko. Tačiau užtrukome kur kas ilgiau.

Didžiausias iššūkis kuriant fizinį elektronikos produktą, skirtingai nuo technologinio sprendimo įgyvendinimo, yra tas, kad klaidos kaina yra labai didelė. Tad labai svarbu suburti tinkamus specialistus, kurie galėtų įvertinti daug technologinių ir inžinerijos aspektų, o kartu ir įgyvendinti idėją.

Ruslanas Traškelis

– Sutelktinio finansavimo platformoje jums pavyko pritraukti nemažai investicijų. Kokios pagrindinės taisyklės sėkmingai kampanijai tokiose platformose?

– Čia galėtų būti atskira tema straipsniui. Visgi pagrindinis dalykas, kurį reikėtų suprasti, kad tai yra būdas pasitikrinti pasaulinę paklausą ir jo nereikėtų laikyti finansavimo šaltiniu.

– Kada jaunam verslininkui reikia suprasti, kad projektas, su kuriuo dirba, visgi nesulauks sėkmės?

– Kai nebelieka motyvacijos judėti į priekį. Tuomet jau niekas nepadės.

Millo trintuvas

– Kokie Jūsų artimiausiai planai toliau dirbant su „Millo“?

– Planuojame startuoti Europoje. Šiuo metu bendradarbiaujame su didžiausiais pardavėjais. Visi nekantriai laukia produkto pavyzdžių. Taip pat iš kelių pasaulinių elektronikos gamintojų sulaukėme didelio susidomėjimo produktu. Kol kas galiu atskleisti tik tiek, kad tai yra didžiausios ir visiems puikiai žinomos pasaulyje kompanijos.

Birželio 6–7 dienomis vyksiantis technologijų ir inovacijų festivalis LOGIN 2019 šiais metais sugrįžta į „Litexpo“ erdves. Daugiau informacijos: www.login.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)