Išmanus šlamštas

„Čia yra Sense – protingiausias pasaulio išmanusis žadintuvas. Jis turi sensorius, šviesas, gražų dizainą ir yra absoliučiai nieko vertas“, – inovacijų festivalyje „Login 2018” teigia „UX Salon” įkūrėjas ir dizaineris Avi Itzkovitch.
Pranešėjas sako, kad prieš kelis metus pamatė jo reklamą ir susižavėjo produktu bei tuo, ką jo kūrėjai pažada. „Jis stebi, kaip miegate, pažadins jus tinkamo miego režimo metu. Maniau, kad šis daiktas pakeis mano gyvenimą, pasirūpins, kad miegočiau geriau. Laukiau jo metus. Vis žiūrėjau į pašto dėžutę, nes norėjau miegoti geriau. Kai pagaliau jį gavau, sunkiai galėjau suvaldyti jaudulį“, – įnirtingai pasakoja jis.

Tačiau naująjį išmanų žadintuvą, tikina jis, naudojo tik savaitę. „Pirmiausia, reikėjo jį prijungti prie savo telefono, o tai užtruko, nes jis prisijungdavo ne tiesiogiai, o per kažkokius serverius. Viena iš jo funkcijų – stebėti, kaip mes miegame naktį. O kas nutinka, jei jūsų antroji pusė užmiega anksčiau nei jūs ir žadintuvas pradeda fiksuoti ne to žmogaus miegą?

Jis taip pat spalvotų švieselių pagalbą parodo, kada galite miegoti. Pavyzdžiui, jei kambaryje šviesu, įjungta šviesa, jis rodo, kad negalite miegoti. Aš juk tą pats žinau! Sense fiksuoja, jei pabundate naktį ir bando nustatyti, kodėl. Tam, kad veiktų ši funkcija, jūs turite leisti jam įrašyti garsus. Aš nenoriu, kad kas nors įrašinėtų, kas vyksta mano miegamajame“, – nusijuokia A. Itzkovitch.

Turtingų žmonių sprendimai blogesni nei pati problema

Anot jo, būtent tada jo meilė išmaniems įrenginiams pradėjo kelti daug klausimų. Kam mums reikalingi išmanieji šaldytuvai, virduliai arba prietaisas, kuris parodo, kiek šaldytuve kiaušinių? „Štai, pažiūrėkite, kūrėjai mums siūlo išmanią druskinę. Papurtai telefoną ir gauni druskos“, – juokiasi pranešėjas. Anot jo, vietoj to, kad papurtytum druskinę, dabar purtai telefoną ir čia nėra jokio išmanumo.

„Sprendimai, kurie yra skirti turtingiems žmonėms būna blogesni nei sprendžiamos problemos. Dauguma kompanijų viską nori paversti išmaniais prietaisais. Pavyzdžiui, ši gertuvė, kuri bendrauja su vaikais ir net paklausia, kiek jie laiko gali nekvėpuoti. Tikrai nieko blogo dėl tokio pasiūlymo nenutiks“, – sarkastiškai sako A. Itzkovotch.

Pranešėjo įsitikinimu, bandymai prietaisus paversti išmaniais primena 1865 metų fakso brėžinius – tada niekas nesuprato, kaip tai veikiam ir kam to reikia. „Google Glass“ idėja neprigijo. Tačiau po 20 metų mes žiūrėsime į šio produkto nuotraukas ir matysime, kad tai tebuvo ateities idėjų prototipas“, – įsitikinęs dizaineris.

Svarbiausia – nauda

Tačiau A. Itzkovitch tokiai šių dienų kūrėjų problemai turi sprendimą. „Reikia atsakyti į šiuos tris klausimus: daiktas yra naudingas, tinkamas naudojimui ir ar žmonės jį naudoja? Jei tai nėra šių trijų dalykų, tai jūsų daiktas yra blogas. Kūrėjų darbas yra ne tik sukurti tą daiktą, bet ir pasirūpinti, kad jis kurtų vertę“, – teigia pranešėjas.

Avi Itzkovitch
„Geri išmanieji daiktai turi kažkokį cinkelį, aš tai vadinu papildoma pridėtine verte. Pavyzdžiui, išmanioji namų spyna. Jos vertė: į namus gali įeiti be rakto. Papildoma pridėtinė vertė? Žinai, kas apsilanko tavo namuose, kada užsuka draugai bei draugams nereikia laukti tavęs, jei reikia kažkokio daikto, kuris yra tavo namuose“, – sako jis.

Kitas jo siūlomas gero išradimo pavyzdys: inhaliatorius, kuris renka informacija kada, kiek ir kur buvo panaudotas. Anot A. Itzkovitch, informacija yra siunčiama miesto savivaldybėms ir taip jos gali stebėti visuomenės sveikatą bei vietas, kuriose yra padidėjęs užterštumas.

„Dar paprastesnis pavyzdys: žingsniamačiai. Jie fiksuoja žmogaus aktyvumą, bet jų papildoma pridėtinė vertė – gyvenimo stiliaus keitimas“, – sako A. Itzkovitch.

Anot jo, atsakomybė, kad išmanūs daiktai būtų išmanūs tenka ne patiems daiktams, o jų kūrėjams. „Pirmiausia, tai priklauso nuo mūsų: dizainerių, kūrėjų, verslininkų. Mes naudojame savo įgūdžius, kad sukurtume šiuos daiktus. Kuriame vertę, keičiame pasaulį. Tai, ką atnešate į pasaulį yra jūsų palikimas, kuris pergyvens jus. Tikriausiai nenorite, kad tai būtų toks šlamštas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)