Pasak Monikos, technologinis raštingumas ir kūrybiškumas yra jaunosios kartos higiena. Moteris tiki, kad ateities jaunimas liks gyventi Lietuvoje, o iškeliaus tik jų protu ir kūrybiškumu užauginti pasauliniai produktai ar paslaugos, rašoma pranešime žiniasklaidoje.

Atsidavimas vaikams ir veikla, kurioje neegzistuoja vadovėliai

Pagrindinė kūrybinių technologijų akademijos vaikams veikla – programavimas. Viskas prasidėjo nuo privačių pamokų Vilniuje, tačiau šiandien Monika tvirtai žengia ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu lygmeniu.

Prasmės paieškos, technologinis smalsumas ir tvirtas noras gyventi kūrybingoje šalyje – būtent tai moterį dar prieš kelerius metus pastūmėjo pradėti dirbti su vaikais ir užsiimti šia netradicine veikla: „Švietimas yra viena iš pagrindinių valstybės klestėjimo sąlygų. Nacionaliniu lygmeniu švietimas keičiasi per lėtai, tad tenka palengva spausti iš apačios.“

Įprasta girdėti įvairių nuomonių apie jaunąją kartą – esą dabartiniai paaugliai negeba susikaupti, jiems svetimas atsakomybės jausmas, tačiau Monika neabejoja – vaikai turi tiek atsakomybės, kiek jos jiems suteikia aplinka, kurioje jie auga – šeima, mokykla ar visuomenė.

„Įprasti, kad viskuo pasirūpina kiti ganėtinai lengva – pati dar krapštausi iš princesės periodo“, – neslepia „bit&Byte“ steigėja. Monika priduria, kad vaikai yra labai smalsūs, drąsūs ir kartu atsipalaidavę, o tai labai svarbu akademijos užsiėmimuose. Vaikams suteikiama erdvė reikšti savo mintis ir emocijas, o didžiausiais jų pagalbininkais tampa kantrūs kūrybinių technologijų akademijos mentoriai.

Paklausta apie pagrindinius iššūkius, kuriuos atneša darbas su vaikais, moteris nedvejodama atsako, kad tokioje eksperimentinėje darbo aplinkoje sunkiausia yra nešti atsakomybę už vaikus: „Mums rūpi kiekvienas vaikas. Kartu kuriame naujus dalykus, tačiau nėra vadovėlio ar išminčiaus, į kurį galime kreiptis. Nuolat eksperimentuojame su turiniu, jo pateikimu. Bandymai ir klaidos – kol kas mūsų vienintelis receptas. Mes, visa nuostabių mentorių bendruomenė, mokomės turbūt daugiau ir už vaikus.“

Technologinis raštingumas ir kūrybiškumas – jaunosios kartos higiena

Anot Monikos, dauguma Lietuvoje pripažįstamų technologijų specialistų yra savamoksliai, tokią sritį pasirinkę vedami smalsumo arba atsitiktinai. „Būtent šią tendenciją norime keisti, nes technologinis raštingumas ir kūrybiškumas yra jaunosios kartos higiena. Svarbu yra tai, kokius gebėjimus ir kaip juos suteiksime.“

Vis daugiau vaikų kūrybinių technologijų akademijos vaikams „bit&Byte“ steigėjai padeda pasiekti JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge Group“ edukacinė iniciatyva – „Sourcery For Kids“.

Ši iniciatyva kviečia vaikus atrasti kūrybinių technologijų pasaulį ir ugdyti technologinių produktų vystymą išmanančius ir savo įgūdžius naudojančius kūrybinius technologus. Tuo tarpu vasarą ruošiamasi eksperimentinei biotechnologijų stovyklai su Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centru.

Emigraciją žada ne jaunimui, o jų protu kurtiems produktams

Monika, paklausta ar nesibaimina, kad vaikai, kuriuos ugdo akademija, artimiausiu metu neišsibarstys po pasaulį, nedvejoja: „Atvirkščiai, tikiuosi, kad jie gyvens ir kurs Lietuvoje, keliaus tik jų protu ir kūrybiškumu užauginti pasauliniai produktai ar paslaugos. Pigios darbo jėgos šalimi, tikiu, būti nenorime, tad turime to siekti kryptingai.“ Moteris, įkvėpta technologės Monikos Bielskytės teigia – nėra ateities, yra tik ateitys. „Džiaugčiausi, jei jaunoji karta būtų laisva ir atsakinga kurti savo ateitis.“

Apie tai ir dar daugiau Monika pasiryžusi papasakoti LOGIN konferencijoje Vilniaus Kongresų rūmuose birželio 7 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)