Savo pasakojimą M. Sarapinas pradėjo mintimi apie kartą jį aplankiusį suvokimą, jog bene visus įdomius ir talentingus žmones, kuriuos jam teko sutikti, vienija vienas bendras dalykas – noras daryti prasmingus dalykus, galinčius turėti reikšmingą įtaką, arba siekis savo veikla ką nors reikšmingai pagerinti.

Todėl, anot M. Sarapino, norėdami suprasti, kas kuria įtaką, pirmiausia turime klausti, kokie sprendimai gyvenime yra reikšmingi ir galintys ją sukurti.

„Duosiu daugeliui mūsų artimą praktinį pavyzdį. Norėdami pirkti automobilį, maždaug mėnesį jūs praleisite analizuodami galimus variantus – peržiūrėdami „YouTube“ video, skaitydami apžvalgas, skirdami laiko bandomiesiems važiavimams. Galbūt net pasiimsite automobilį savaitgaliui su šeima, kol galų gale priimsite sprendimą, ar šią transporto priemonę įsigyti. Ir tai parodo, kiek laiko jūs investuojate į sprendimą pirkti tiesiog automobilį. Nors, ar tikrai sprendimas pirkti mašiną yra toks reikšmingas? Juk visgi ne“ – teigė M. Sarapinas, akcentuodamas paradoksalią realybę, kaip elgiamės turėdami vieną ar kitą pasirinkimą. „Juk pasitaiko ir taip, kad daugiau laiko paskiriame išsirinkti naują transporto priemonę nei, pavyzdžiui, apsvarstyti darbo, kurį kasdien dirbsime ne vienerius metus, pasiūlymą“, – sakė jis.

Tuo pačiu tampa aišku, jog daugelį mūsų supa gana panašūs pasirinkimai iš kurių kaip svarbiausius M. Sarapinas išskyrė šeimą bei draugus, mus supančią aplinką, asmenines vertybes, darbą bei išsilavinimą, pastariesiems trims pranešime skirdamas daugiausiai dėmesio.

Vertybinis požiūris – pradžia teisingiems sprendimams

„Sakoma, kad vertybės keičiasi bėgant metams ir įgaunant patirties. Matyt, dabar klausiate savęs, o kokios mano vertybės? Todėl kviečiu savęs paklausti ir dar tiksliau, „be ko aš negaliu gyventi?“. Arba, „kokie faktoriai man patys svarbiausi priimant sprendimus?“. Pamatysite, kaip lengvai sau atsakysite, kas jums išties svarbu. O tai – lyg vidinis kompasas, vedantis į priekį, darantis bene didžiausią įtaką tam, kaip gyvensime ne tik šiandien, bet ir praėjus dešimtmečiui“ – dalinosi M. Sarapinas.

Jis taip pat teigė, jog savo vertybinį suvokimą kiekvienas mūsų galime keisti ir tobulinti. „Nors gyvenimo pradžioje požiūrį, kaip matome pasaulį, dažnu atveju mums suformuoja tėvai, laikui bėgant, plėsdami savo akiratį, vertybinį suvokimą galime keisti, ir naująją, patobulintą versiją panaudoti teisingų sprendimų priėmime“.

Pirmosios karjeros patirtys – tramplynas į sėkmę

Trečdalį gyvenimo – tiek laiko praleidžiame darbe. Pasak pašnekovo, jei ši veikla mums nebus prasminga, tiesiog švaistysime savo laiką.

„Siekis jauname amžiuje iš anksto suplanuoti savo karjerą yra visiška nesąmonė. Jei dabartinio penkiasdešimtmečio paklaustume, kaip jis įsivaizdavo savo karjerą jos pradžioje, labai abejoju, ar šis žmogus galėtų pasakyti, jog tai, ką jis planavo ir kaip jo gyvenimas susiklostė turi ką nors bendro“ – sakė M. Sarapinas.

Anot jo, visi geri dalykai susiję su darbu susiklosto pagrinde dėl vienintelės priežasties – asmeninio smalsumo.

Martynas Sarapinas

„Savo karjerą aš pradėjau labai anksti. Gilinausi į IT projektų valdymą dėl to, kad tai man buvo labai įdomu. Šioje srityje aš praleidau daug laiko, kol tapau ekspertu. Tad į mūsų šalį atsiritus technologijų bangai, šiandien esu atsakingas už didžiausios nuosavų vilkikų parką Europoje turinčios bendrovės informacinių technologijų dalį. Būtent smalsumas, štai kas mane skatino domėtis sritimi, kurioje dirbu, ir tobulinti savo įgūdžius. Taip aš judėjau į priekį“ – pasakojo M. Sarapinas.

Jo teigimu, dabar gaji klaidinga nuomonė, jog dirbti startuolyje kur kas geriau nei didelėje bendrovėje. Nors, pašnekovo teigimu, svarbu atkreipti dėmesį, kaip ne viena lietuviška kompanija per pastaruosius metus patobulėjo – sulaukusios sėkmės jos tapo stambios, o viduje – itin modernios ir prisitaikančios prie šiuolaikinių pokyčių.

„Klišė, kurią būtinai turiu paneigti, jog didelės įmonės nėra geras pasirinkimas karjeros startui. Jei studijuojate kurią nors technologijų sritį, stipriai į ją gilinatės, geriausias būdas iš tikrųjų šią sritį pažinti, tai pasisemti praktinių žinių toje srityje dirbančioje bendrovėje. Tuo pačiu, kalbėdamas apie nedidelius sprendimus galinčius padaryti didžiulę įtaką, noriu akcentuoti pirmųjų profesinių patirčių svarbą. Kalbėdamas iš patirties kviečiu rinktis ne konkrečią kompaniją ar prekės ženklą, o būtent vadovą su kuriuo dirbsite. Patikėkite, šis žmogus padarys didžiulę įtaką jums – jūsų asmenybės ir profesinių įgūdžių formavimuisi“, – kalbėjo M. Sarapinas.

Mokymasis – tik visą gyvenimą

Tikriausiai ne vienas esame girdėję įspūdingas, įkvepiančias itin sėkmingų žmonių kalbas, sakomas universiteto baigimo proga. Šiose kalbose paprastai atspindima, kas paskatino šiuos žmones daug pasiekti, kaip jiems tai pavyko.

„Lengva šiems žmonėms kalbėti, kai jų sąskaitose guli įspūdingos sumos. Kalbėdami apie smalsumą, turime suprasti, jog būsite vertinami ir už savo darbą gausite atlygį tik tuomet, jei smalsumo dėka tapsite vertinamais ekspertais. Jei smalsumas, kurį taip skatinu, jus ves neperspektyviu keliu, atotrūkis tarp jūsų interesų, profesinėje veikloje kuriamos įtakos ir uždirbamų pinigų bus tiesiog per didelis“, – sakė M. Sarapinas.

Jis taip pat pabrėžė neblankstančią išsilavinimo svarbą teigdamas, jog nuolatinis mokymasis turi tapti svarbia gyvenimo dalimi. O pastebėjus išskirtinį susidomėjimą viena ar kita sritimi, svarbu jį vystyti – domėtis, mokytis, siekti sužinoti kuo daugiau ir tapti ekspertu srityje, kuri labiausiai domina.

M. Sarapino pranešimą LOGIN konferencijoje galite žiūrėti Delfi Plius ČIA.

Taip pat sparčiai įgyvendindama plėtros planus, šiuo metu „Girteka Logistics“ ieško įvairių sričių IT ir LEAN profesionalų – IT sistemų analitikų, JAVA, Python, .net programuotojų, SAP konsultantų, duomenų bazių administratorių, LEAN konsultantų, kokybės vadybininkų ir kitų specialistų. Taip pat plečiamos klientų aptarnavimo, buhalterinių paslaugų bei transporto vadybos komandos. Jose save atras komunikabilūs, užsienio kalbas mokantys žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)