– Kada ir kodėl nusprendėte susieti savo gyvenimą su IT sritimi? Kuo ji jus labiausiai žavi?

– Tai nebuvo ilgai apgalvotas sprendimas. Prieš trejus metus supratau, kad šiuo metu nėra galimybių siekti mano anksčiau išsvajotos karjeros politikoje, todėl ieškojau kažko naujo. Gavau pasiūlymą išbandyti jėgas kuriant naują IT produktą. Pasirodė įdomus iššūkis.

Labiausia mane, kaip startuolio įkūrėją, žavi matyti savo ir komandos darbo vaisius, kurti produktą, kuris mylimas ir reikalingas mūsų vartotojams, ir, žinoma, domėtis apie naujausias inovacijas, jas taikyti, suprasti, kaip jos veikia. „Lympo“ produktai padeda įmonėms paskatinti darbuotojus būti sveikesniais ir laimingesniais. Tai mane motyvuoja. Aš labai smalsi ir nuolat noriu gyventi naujos informacijos sraute. IT sritis yra kaip tik tokia.
Darbas

– IT pasaulyje vis dar būdingas vyriškas kolektyvas. Kaip manote, kas nulėmė tokią lyčių persvarą IT srityje, jog moteris čia sutinkame gerokai rečiau?

– Tradiciškai mažiau mergaičių renkasi tiksliuosius mokslus, mažiau studijuoja programavimą ir su tuo susijusias sritis. Iš dalies tai palikimas senamadiško mąstymo, kad moterims tokios profesijos netinka. Toks požiūris kartais būna kalamas nuo pat gimimo. Kita vertus, dažnai mergaitės tiki stereotipais, kad ateityje reiks dirbti su nevalyvais, nuobodžiais „moksliukais“, kad IT srityje mažai darbo su žmonėmis.

Iš tikrųjų yra visai atvirkščiai: čia labai daug komandinio darbo, geriausių produktų kūrėjai nuolat bendrauja su vartotojais, nuobodžiauti netenka. Šis požiūris keičiasi. Tyrimai rodo, kad efektyviausia yra dirbti su mergaitėmis iki 12 metų: parodyti profesijų IT srityje įvairovę, leisti išbandyti džiaugsmą programuoti ir kurti produktus. Moterų IT bendrovėse labai ieško ir darbdaviai, kuriama daug programų norinčioms persikvalifikuoti. Dabar geriausias laikas startuoti šioje srityje.
Ada Jonušė

– O ką reiškia būti moterimi IT pasaulyje? Kokių reakcijų sulaukiate iš aplinkinių ir artimųjų?

– Išskirtinių reakcijų nesu sulaukusi nei iš kolegų, nei iš verslo partnerių, nei iš artimųjų. Mano užduotis yra sugebėti paprastai paaiškinti, ką ir kodėl mes darome. Jei tai aišku man, aišku ir aplinkiniam, kodėl aš dirbu šį darbą ir laikau jį prasmingu. Sveikata ir vidinė ramybė yra didžiausi šių laikų iššūkiai: mes gyvename palyginus pasiturinčiose visuomenėse, tačiau žmonės jaučiasi nelaimingi, miršta nuo lengvai išvengiamų ligų. „Lympo“ misija yra tai keisti kartu su progresyviais darbdaviais.

IT pasaulis yra labai tolerantiškas: jei gerai darai savo darbą, gali jaustis visiškai laisvas ir būti bet kuo, nusidažyti plaukus žaliai ar vaikščioti biure basas.

– Ar sunku įsitvirtinti šioje rinkoje? Su kokiais sunkumais susiduriama dažniausiai?

– Daug sunkumų yra ir pačių moterų galvose: ar aš sugebėsiu, ar aš tikrai gerai kažką moku. Tai nėra IT srities specifika. Moterys į darbo pozicijas aplikuoja tik tada, jei tobulai ar beveik tobulai atitinka reikalavimus. Vyrai dažnai tiesiog bando laimę ir jiems pasiseka. Kompanijų žmogiškųjų išteklių skyriai nuolat skundžiasi, kad sulaukia labai mažai moterų kandidačių kreipmųsi dėl darbo. Taip yra ir mano įmonėje.
Darbo pokalbis

Nemanau, kad IT sritis yra ypatingai sudėtinga moterims. Aš sulaukiau labai daug viešo palaikymo, entuziazmo, apdovanojimų, daug dėmesio. Tai rodo, kaip šios industrijos senbuviai ir visuomenė laukia daugiau moterų, kuriančių IT produktus. Juk technologijomis naudojamės mes visi.

– Galbūt pastebite, kokios savybės būdingos tik moterims, kurios būtinos šiandieninei rinkai?

– Netikiu, kad yra savybių, kurios būdingos tik moterims arba tik vyrams. Svarbiausia yra komanda, kuri turi gerą derinį skirtingų pasaulėžiūrų, charakterių ir įgūdžių. „Lympo“ komandoje svarbu iniciatyva, lankstumas, gebėjimas efektyviai dirbti su scenarijais, kuriuose yra daug nežinomųjų, drąsa pamatuotai rizikuoti, komandinis darbas.

Inovacijų ir technologijų festivalis „LOGIN“ kviečia rezervuoti GEGUŽĖS 28-29 d. ir didžiausioje Baltijos šalyse progreso konferencijoje susipažinti su pasaulio inovatoriais, kūrėjais ir įkvėpėjais. Bilietus galite pirkti jau dabar www.login.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)