Prieš porą metų abi merginos jautė, kad joms kažko trūksta gyvenime. Jos norėjo pokyčio, atsisakyti darbų, kurie neteikė pasitenkinimo, ir rasti savo gyvenimo kelią. Susidomėjusios minimalistiniu gyvenimo būdu ir gamtą tausojančiu gyvenimo būdu prieš metus Miglė ir Laura atidarė internetinę ekologiškų prekių parduotuvę „Urban Earth Lovers“.

Ekologišką gyvenimo būdą lietuviams siūlančių verslininkų projektas šiais metais nominuotas „Login“ interneto apdovanojimuose, kurių metu išrenkami reikšmingiausi Lietuvos interneto pasiekimai ir inovatyviausi sprendimai.

„Gyvenimo būdo keitimas užtrunka, taip nutiko ir mums, bet po truputį keisdamos savo kasdienybę priėjome ir prie gyvenimo būdo verslo, kuris mus tenkina visapusiškai ir teikia mums prasmę“, – pasakoja Laura.

Medinis šepetys indams plauti, metalinių gėrimų šiaudelių rinkinys, kokosų dantų pasta su pipirmėtėmis, kompostuojamas dantų siūlas, metalinė kelioninė muilinė. Tai tik keletas produktų iš viso asortimento, kurį siūlo lietuvės gyventojams, norintiems būti aplinkai draugiškesniems.

Minimalizmas – ne tik nereikalingų daiktų atsisakymas

„Su Migle nesame linkusios į radikalumą. Dažnai, kalbant apie ekologiją, linkstama arba į vieną, arba į kitą pusę per daug. Mes niekada nesakome, kad kažkas kažką daro neteisingai, nebandome įbrukti. Tačiau per asmeninį pavyzdį norime parodyti, kad gyventi galima ir kitaip“, – kalba Laura.

Būtent nuo asmeninio pokyčio ir prasidėjo merginų verslas. Prieš porą metų jos pradėjo sąmoningiau vartoti ir apsidairė, kokie daiktai jas supa aplink ir kokią įtaką jie daro gamtai.

Urban Earth Lovers

„Minimalizmas tai ne tik nereikalingų daiktų atsisakymas, kartu atsisukame į santykius, bendravimą su aplinkiniais, savęs tobulinimą. Žinoma, daug dėmesio skyrėme ir aplinkosaugai. Pradėjome žiūrėti, ką turime namuose, kokius daiktus norime juose matyti, kokie daiktai būtų sveiki tiek mums, tiek aplinkai. Taip atsirado daugiau sąmoningumo. Savo patirtimi dalijomės socialiniuose tinkluose, pastebėjome, kad žmonėms tai įdomu ir taip gimė internetinės parduotuvės idėja“, – savo istorija dalijosi merginos.

Kaip tęsė verslininkės, tuo metu Lietuvos rinkoje nebuvo vienos vietos, kurioje būtų galima įsigyti daugybę skirtingų ekologiškų prekių, kurios padėtų pakeisti plastiką namuose ar atsisakyti neekologiškos taros.

„Turėjome tikslą vienoje vietoje turėti atrinktas ir patikrintas prekes, kurios padėtų gyventi tvaresnį gyvenimą. Mums, kaip verslininkėms, siūlančioms kitokį gyvenimo būdą, svarbu ne tik pačios prekės, bet ir visas jų atsiradimo tikslas: kaip jos buvo pagamintos, ar visiems buvo sąžiningai atlygina, iš kur prekės atkeliavo, kiek gamtos resursų sunaudojama joms pagaminti“, – teigė Miglė.

Pirmas žingsnis – sulėtinti tempą

Norintiems pradėti vartoti sąmoningiau ir gyventi darniau su gamta vienerius metus ekologiškų prekių parduotuvę valdančios merginos pirmiausia pataria sulėtinti tempą.

„Ypač jei gyvename mieste. Juk visur skubame, bėgame. Labai sunku išlikti sąmoningam kiekviename savo žingsnyje. Pradėti galima tiesiog nuo lėtesnio valgymo, lėčiau pirkti ir pristabdyti skubėjimą. Tiesiog sustokite ir įvertinkite, ko jums reikia“, – patarė verslininkės.

Miglė Makuškaitė ir Laura Prievelytė-Juknė

Ekologiškai bandančios gyventi lietuvės taip pat nesiūlo pasinerti į kardinalumą: nepradėti visų daiktų išmetinėti ir vietoj jų pirkti naujus.

„Prie gamtai draugiškesnio gyvenimo būdo galima pereiti keičiantis po truputį. Pavyzdžiui, pasibaigia dantų pasta ir galite pagalvoti, kaip įsigyti kitą dantų pastą, kad ji būtų tvaresnė. Paieškokite alternatyvų, galbūt pirkti dantų pastos plastikinėje pakuotėje. Jei norite keisti dantų šepetėlį, galbūt nereikia vėl pirkti plastmasinio, o pagalvoti apie bambukinį“, – pasakojo Miglė.

Pačiu pirmuoju bandymu keisti gyvenimo būdą į ekologiškesnį, pasak pašnekovių, galėtų tiesiog būti daugkartinio naudojimo ar medžiaginis maišelis pirkiniams.

„Geriau tūkstančiai gyventų netobulai ekologiškai nei keli tobulai“, – mažų pastangų poveikį vertina verslininkės.

„Žinoma, negalime tikėtis, kad vienas pakeisi pasaulį, bet gal ir nereikia savęs labai prievartauti. Juk kiekvienas iš mūsų besikeičiant gali padaryti poveikį nors aplink esantiems žmonėms, – svarsto Laura. – Dabar vis daugiau kalbama apie ekomadą. Tai tereikia pasidžiaugti, kad ji nuo kažko prasidėjo ir plinta kaip geras virusas“.

Teko nugalėti baimę

Prasmę savo naujoje veikloje radusios merginos prisipažino, kad pradėti ekologiškų prekių internetinę parduotuvę teko kovojant su baimėmis.

„Dar ir dabar jų turime. Kuriant verslą atsiranda daug neapibrėžtumų, neaiškių veiksnių, o tai kelia baimę, kad galbūt nepasiseks, – prisiminė Miglė. – Labai gerai pamenu, kai turėjome atidaryti elektroninę parduotuvę. Kaip ir viskas buvo paruošta ir jau būtų galima paleisti, bet tokia baimė, kad lankytojai nesupras, ką norime pasakyti, ar kad dar nėra viskas tobula. Tačiau supratome, kad svarbiausia daryti, nes nieko nedarant nežinosi, ar tau gali pasisekti“.

Urban Earth Lovers

Kalbėdama apie naujo verslo iššūkius Laura pridėjo, kad teko nemažai pakovoti derinant savo vertybes ir pelną.

„Kai tavo gyvenimo būdas tampa verslu, nori, kad ir verslas būtų tvarus. Stengiesi, kad visos procedūros viduje būtų draugiškos gamtai, o tai kelia iššūkių. Kartu ir finansinių. Mes, pradėjusios verslą, turėjome nuspręsti atsisakyti dalies pelno, kad prisidėtume prie gamtos išsaugojimo. Bet svarbiausia ir yra – vertybių susidėliojimas“, – akcentavo Laura.

Pasak verslininkių, kuriant naują verslą taip pat labai svarbu nepasimesti idėjų jūroje.

„Šiais laikais turime labai daug galimybių, ką galime nuveikti, bet svarbu išsirinkti, kur sutelksi visas savo jėgas, kokią kryptį pasirinksi. Manau, kad didelė dalis jaunų verslų būtent pasimeta galimybių jūroje“, – svarsto merginos.

LOGIN interneto apdovanojimai – tai darbų skaitmeninėje Lietuvos erdvėje įvertinimas. Renginio metu apdovanojami reikšmingiausi Lietuvos interneto pasiekimai ir inovatyviausi sprendimai. Darbus atskirose kategorijose galima nominuoti iki 2019 m. gegužės 24 dienos – https://login.lt/internet-awards.

Birželio 6–7 dienomis vyksiantis technologijų ir inovacijų festivalis LOGIN 2019 šiais metais sugrįžta į „Litexpo“ erdves. Daugiau informacijos: www.login.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)