Papildomų pajamų poreikio priežastys įvairiapusės. Žmonės verčiasi papildoma veikla ne tik norėdami pajamas didinti ar išskaidyti. Žinoma, pastarosios priežasties pasaulyje siaučiant pandemijai paneigti negalima. Daugelis įsitikino, kokia trapi jų finansinė gerovė, kai ji priklauso tik nuo vieno pajamų šaltinio – įvairios veiklos ribojimai lėmė, kad nemažai žmonių visame pasaulyje negalėjo tęsti savo darbo, jų pajamos nukentėjo.

Tačiau papildoma veikla po darbo žmonės verčiasi ir dėl savirealizacijos ar noro gauti finansinę grąžą iš jiems mielos ir mėgstamos veiklos. Tai itin aktualu šiuolaikinės visuomenės kontekste – tyrimų bendrovės „Gallup“ duomenimis, JAV tik 32 procentai darbuotojų jaučiasi motyvuoti ir įsitraukę į savo įmonės veiklą, Eurostato duomenimis, Europoje tik kas ketvirtas darbuotojas teigia esąs labai patenkintas savo darbu.

Veikla, kuria žmonės verčiasi po savo įprasto darbo nuo aštuntos iki penktos vakaro, įvairi – vieni sukuria nedideles elektronines parduotuves, kiti rašo tinklaraščius mėgstamomis temomis ir uždirba iš reklamos, treti padeda įmonėms valdyti socialinės medijos paskyras. Į paieškos sistemą „Google“ įvedus top side hustles, galima rasti ne vieną ir net ne dvi dešimtis įvairiausių būdų, kaip žmonės susikuria papildomų pajamų versdamiesi mėgstama veikla po darbo.

Papildomų pajamų šaltiniai, arba darbas po darbo, populiarėja ir dėl technologijų pažangos. Nors spartėjanti robotizacija, skaitmenizacija ir įvairių sektorių automatizavimas yra tikras iššūkis ir išstums ne vieną darbuotoją iš dabartinių darbų per ateinantį dešimtmetį, geroji žinia, kad būtent dėl technologinės pažangos atsiveria begalės galimybių, kaip užsitikrinti net ne vieną, o gal du ar tris pajamų šaltinius.
Audrius Rutkauskas

Keletas tyrimų parodė, kad JAV apie trečdalis darbingo amžiaus žmonių turi papildomą darbą (pajamų šaltinį) ir net 24 proc. iš tų, kurie neturi, planuoja pradėti. Jungtinėje Karalystėje skaičiai taip pat panašūs – apie 40 proc. gyventojų neapsiriboja tik vienu pajamų šaltiniu.

Visgi pagrindinė „side-hustle“ fenomeno populiarėjimo priežastis – itin greitai mažėjantys barjerai pradėti savo veiklą ir taip gauti pajamų.

1. Informacijos prieinamumas. Norite išmokti naujų įgūdžių ar įgauti žinių ir tai padaryti nemokamai arba už itin mažą kainą? Ne bėda. Keli raktiniai žodžiai paieškos sistemoje „Google“, ir turite priėjimą prie geriausių pasaulio lektorių, ekspertų ir bendruomenių, kurios noriai dalijasi žiniomis.

2. Technologinės priemonės. Naudodamiesi daugybe platformų galite susikurti savo tinklalapį, tinklaraštį ar elektroninę parduotuvę neturėdami gilių techninių žinių ir neskirdami tam didžiulių investicijų. O jeigu jau turite įgūdžių ar gebėjimų ir norėtumėte papildomai uždirbti, tokios nepriklausomos profesionalus vienijančios platformos kaip „UpWork“ ar „Fiverr“ atveria visą pasaulio rinką.

3. Globalizacija. Net ir šalyje, kur gyventojų nedaug (kas prieš dešimtmetį galėjo būti didelė kliūtis rasti klientų), globalizacija ir technologijos padės pasiekti didžiausias auditorijas visame pasaulyje, kad galėtumėte realizuoti paslaugą ar prekę.

4. Rinkodara ir pardavimas. Dėl modernių priemonių ir šiuolaikinių technologijų bene visi, turėdami truputį žinių, gali pasiekti milijonines žmonių auditorijas ir potencialius paslaugų ar prekių vartotojus: per socialinius tinklus, bendruomenes, „marketplace“ principu veikiančias prekyvietes internete ar laisvai samdomų žmonių platformas. Žinoma, reikia įdėti nemažai darbo norint pasiekti reikiamą rezultatą, tačiau sėkmė priklauso tik nuo įdėtų pastangų.

Kaip sugalvoti tokį darbą po darbo, kuris ne tik būtų maloni veikla, bet ir leistų papildomai užsidirbti?

Pirmiausia pasidarykite asmeninį veiklos ir užsiėmimų, kurie jus domina, sąrašą. Itin svarbu, kad papildoma veikla, kuri pradžioje suvalgys tikrai nemažai jūsų laisvo laiko, būtų maloni ir jums patiktų.

Taip pat galite bandyti nustatyti asmenines savybes, kurias laikote savo pranašumu – gal puikiai gebate rašyti ar parduoti, o gal puikiai bendraujate su klientais? Asmeninės savybės gali padiktuoti, kokia papildoma veikla galėtumėte verstis.

Tada atlikite namų darbus. Ar jūsų siūlomas produktas ar paslauga turi paklausą? Kokią problemą padedate spręsti klientui ar vartotojui? Prieš investuodami daugiau savo laiko ar pinigų, testuokite idėją bent su pora potencialių klientų – trumpa apklausa ar interviu tikrai padės nuspręsti, ar judate teisinga kryptimi. Nuolatos tobulėkite ir aplink save suburkite žmones, kurie jums galėtų padėti motyvuodami, palaikydami. Tikrai verta prisijungti bent jau prie virtualių bendraminčių bendruomenių.

Paskutinis patarimas – jeigu norite pradėti darbą po darbo, nebus geresnio laiko negu dabar. Turbūt nėra blogesnio jausmo negu gailėtis to, ko nepadarėte. Pradėkite mažais žingsniais, ir ką gali žinoti, gal jūsų mėgstama veikla ar hobis ateityje taps itin sėkmingu jūsų pajamų šaltiniu, kuris ne tik pagerins jūsų finansinę gerovę, suteiks saugumą, bet ir teiks daug džiaugsmo ir prasmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)