Kuo skiriasi interneto planai?

Naudotis internetu telefone galima dviem būdais: užsisakius papildomą paslaugą arba be jokių papildomų planų. Antras atvejis suteikia žymiai daugiau laisvės, tačiau visiškai netinkamas išmaniojo telefono atveju, kuomet internetu naudojamasis kasdien. Tad jei norite sutaupyti, užsisakykite mobiliojo interneto telefone planą.

Mobiliojo interneto planai vienas nuo kito skiriasi tik trimis dalykais: kaina, suteikiamų duomenų kiekiu ir mokesčio, kuris taikomas viršijus šį kiekį, dydžiu. Visus „Bitės“, „Omnitel“ ir „Tele2“ siūlomus planus galite palyginti pateiktoje lentelėje. Akivaizdu, kad kuo didesnis mėnesinis mokestis, tuo daugiau megabaitų jūs galite parsisiųsti arba išsiųsti iš telefono. Renkantis planą tereikia tik įvertinti, kiek megabaitų jums užteks mėnesiui.

„Tele2“ taikomas mokestis už papildomą megabaitą priklauso nuo pasirinkto mokėjimo už mobilųjį ryšį plano. Lentelėje pateikti planų grupės „Planas“ mokesčiai

Ar 1000 MB per mėnesį yra daug?

Kiek megabaitų užtenka naudotis internetu telefone? Viskas priklauso nuo to, ką ruošiatės daryti su tuo internetu. Jei jums reikia tik retkarčiais perversti „Delfi“ arba kitą naujienų portalą, patikrinti el. pašto dėžutę ir atsakyti į laiškus, tuomet verta rinktis nebrangius planus, kurie suteikia per mėnesį, pvz., 100 arba 200 MB duomenų. Kitas reikalas, jei internetu telefone naudositės dažnai ir intensyviai, žiūrėsite filmukus, nuotraukas. Tokiu atveju verta užsisakyti „talpesnius“ planus, pavyzdžiui 1000 MB.

Štai nedidelė „Vodafone“ sudaryta lentelė, kuri padės apytiksliai įvertinti, kiek kokia veikla išeikvoja duomenų:

Naudojantis protingai ir taupiai internetu telefone, dažniausiai pakanka 200-300 MB per mėnesį.

Kodėl išauga sąskaita už internetą?

Ji išauga tuomet, kai viršijate mėnesio normą. Kai tai atsitinka, iki mėnesio pabaigos įsijungia papildomas skaitliukas, kuris nuo tos akimirkos skaičiuoja kiekvieną parsisiųstą duomenų baitą. Iš pirmo žvilgsnio, mokestis už perviršį yra nedidelis ir dažniausiai nesiekia keliolikos centų už vieną megabaitą. Bet kaip sako sena patarlė – „lašas po lašo ir akmenį pratašo“. Jei laiku nepastebėsite, kad viršijote mėnesio normą ir nesumažinsite savo apetito internetui, jūsų sąskaita gana greitai gali išaugti papildomais keliolika arba keliasdešimčia litų. Dar blogiau, jei jūsų telefonas nustatytas taip, kad be jūsų žinios naudotųsi internetu.

Kaip apsisaugoti nuo plano perviršio?

Yra keli apsisaugojimo būdai. Štai nedidelis jų sąrašėlis, kurį paruošė „Naujoji Komunikacija“:

1. Sekti sunaudojamų duomenų kiekį.
2. Naudoti naršykles, sumažinančias internetu siunčiamą duomenų kiekį.
3. Suvokti ir skaičiuoti, kiek interneto sunaudoja įvairios mobiliosios programėlės.
4. Turint nedidelį interneto planą - apie 50 MB/mėn ir pan. - nelaikyti mobiliojo interneto nuolat įjungto.
5. Atnaujinti programėles naudojant tik kitą ryšį su internetu, pvz., bevielį „Wi-FI“ (bet tik ne mobilųjį internetą!).

Kaip pažiūrėti, kiek jau sunaudojote megabaitų šį mėnesį? Jei jūsų telefone veikia „Android 4.x“ operacinė sistema, duomenų apskaitos įrankį rasite telefono nustatymuose „Settings“, dalyje „Data Usage“. Taip pat galite parsisiųsti ir įdiegti kokią nors nemokamą programėlę, kuri renka statistiką apie duomenų suvartojimą. Pavyzdžiui, aplikacija „Onavo“ veikia ne tik „Android“ telefonuose, bet ir „iPhone‘uose“ bei planšetiniuose „iPad“ kompiuteriuose.

Slaptasis duomenų rijikas

Tinkamai neparuoštas telefonas gali be mūsų žinios siųstis duomenis iš interneto. Ir kartais ši veikla „suvalgo“ šimtus megabaitų. Ko telefonui reikia internete? Dažniausiai jis ten „lenda“ vedinas kilnių tikslų - atnaujinti įdiegtas programėles. Dar vienas atvejis, kol kas, laimei, pasitaikantis retai – virusai. Kenkėjiška programa apkrėstas aparatas gali padidinti sąskaitą keliais šimtais arba netgi tūkstančiais litų.

Telefone su „Android“ sistema galima labai paprastai apriboti programų atnaujinimą. Tereikia atverti „Play Store“ parduotuvę ir paspaudus telefone mygtuką „Menu“ pasirinkti punktą „Settings“ („Nustatymai“). Atsivėrusiame langelyje pažymėkite varnele eilutę „Update over Wi-Fi only“. Po šio pakeitimo telefonas programėles atnaujins tik tuomet, kai prisijungs prie bevielio ryšio. Galima išvis išjungti automatinį aplikacjų atnaujinimą – tam nuimkite varnelę eilutėje „Auto-update apps“:

"Play" nustatymai ("Naujoji komunikacija iliustr.")

Tuomet programas teks atnaujinti patiems, rankiniu būdu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)