„Nuo pavasario kiekvieną mėnesį vilniečius skatinome išbandyti vis kitą judėjimo priemonę – paspirtukus, riedlentes, riedučius, dviračius, taip pat ir atsinaujinusį viešąjį transportą. Visus mieste judančius darniai nusprendėme suvienyti žygyje, kuris simboliškai taps ir Europos judumo savaitės atidarymu. Judėjimo alternatyvų sostinėje tikrai daug ir miestiečiai jas vis noriau atranda. O dar smagiau, kad šias alternatyvas vilniečiai jau renkasi ne tik kaip laisvalaikio praleidimo būdą, tačiau ir kaip kasdienę transporto priemonę – pavyzdžiui, į susitikimą darbo metu ar sporto klubą važiuoja ne automobiliu, o paspirtuku, dviračiu, vakare iki miesto centro nebe važiuoja, o eina pėsčiomis“, – sako SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

M. Gusarovienė kviečia griebti savo mėgstamiausius darnius ratus – paspirtuką, dviratį, riedučius, riedlentę, įdarbinti savas kojas ar sėsti į viešąjį transportą – ir rugsėjo 15 d. jungtis prie bendraminčių. Sekmadienio rytą darnaus judumo mėgėjai pajudės iš skirtingų iš anksto numatytų vietų visame Vilniuje. 11 val. visi darniai atjudėję susirinks aikštėje prie Seimo rūmų, kur susiburs į draugišką koloną ir iš čia judės į Lukiškių aikštę, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Vieno kilometro atkarpą nuo Seimo iki Lukiškių aikštės organizatoriai kviečia įveikti net vaikiškais vežimėliais – renginys draugiškas patiems įvairiausiems ratams, taip pat ir gyvūnams.

Į žygį – specialios trasos ir maršrutai

Įvairiai mieste keliaujantiems siūloma į žygį atvykti skirtingais maršrutais. Dviratį arba paspirtuką minantys galės įveikti 6 kilometrus nuo Žirmūnų paplūdimio iki Seimo patogiu naujai įrengtu dviračių taku palei Nerį. Mieliau savo kojas arba riedučius įdarbinantys žmonės galės rinktis 3 kilometrus judėti nuo Vingio parko estrados.

Renginio organizatoriai pasirūpino ir viešojo transporto mėgėjais bei tais, kurie nori išbandyti naujuosius sostinės autobusus. Jie keliaus specialiu maršrutu #AtleiskAutomobili nuo stotelės Spaudos rūmai iki Antano Tumėno stotelės. Autobusas iš stotelės Spaudos rūmai pajudės sekmadienį 10.05 val. ir važiuos link miesto centro, sustodamas šiose 10 stotelių: Spaudos rūmai, Teodoro Narbuto, Žvėrynas, Panorama, Švietimo akademija, Lietuvos Sąjūdžio kelias, Nacionalinė dailės galerija, Europos aikštė, Žaliasis tiltas, Operos ir baleto teatras, Antano Tumėno st.

Darniausią savo kilometrą įveikę ėjikai ir riedėtojai po žygio Lukiškių aikštėje gaus išskirtinius medalius.

Visas detales apie miesto žygį ir kitas Europos judumo savaitės aktyvacijas sostinėje galima rasti čia.

Automobiliui „atleisk“ sako vis daugiau miestiečių

Pirmojo miesto žygio finalas – veiksmas ir pramogos Lukiškių aikštėje. Joje bus galima įsirėminti su savo darniais ratais, mėginti įžiebti šviesoforą minant dviratį, pasigaminti aksesuarą iš senų riedlenčių, mažieji žygio dalyviai siaus batutų rojuje. Profesionalai patars, kaip paruošti dviratį žiemai, išplauti dviratį specialioje plovykloje. Taip pat bus organizuojama nemokama riedlenčių pamoka visiems norintiems išbandyti šį potyrį.

„Išmokti važiuoti riedlente gali kiekvienas“, – tvirtai įsitikinęs renginyje dalyvausiantis Einius Žiukas, kuris vadovauja Vilniaus vidaus riedlenčių parkui „Kablys“.

„Paspirtuku tris kartus greičiau įveikiu tą patį atstumą, net jei pasitaiko kliūtis ar pila liūtis. Kuo daugiau su visa šeima važinėjame paspirtukais į darbą, renginius, tuo labiau įsitikiname, kad automobilio mieste mums nebereikia“, – savo patirtimi dalijasi vilnietė Ieva Karčiauskienė, per dieną paspirtuku įveikianti apie 12 kilometrų.

Europos judumo savaitė – iki rugsėjo 22 d.

Miesto žygis #AtleiskAutomobili pradės Europos judumo savaitę Vilniuje. Ji minima visoje Europoje, o savaitę inicijuoja Europos Komisija, paskelbdama vis kitą temą. Šiemet judumo savaitės tema „Žingsniuokime kartu“, kuri atsispindės ir rugsėjo 15 d. vyksiančiame renginyje Lukiškių aikštėje.

Europos judumo savaitės kulminacija yra Tarptautinė diena be automobilio, minima rugsėjo 22 d. Šią dieną Vilniuje sostinės gyventojai ir miesto svečiai galės nemokamai keliauti visais sostinės autobusais ir troleibusais – kaip bilietą tądien tereikės parodyti galiojantį vairuotojo pažymėjimą. Šiemet šios dienos išvakarės viešojo transporto keleiviams taps išskirtinės ir dėl dar vienos priežasties – rugsėjo 20 d. vilniečiams pristatomi pirmieji sostinės elektriniai autobusai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)