Tačiau vis atsiranda kliūčių, kodėl jie stringa.

Apie tai, kad šių erdvių atnaujinimo darbai prasidės šiemet, iškart po miesto šventės, kai tik bus gautas šio į Vilniaus regiono integruotų teritorijų vystymo programą įtraukto projekto finansavimas, skelbėme šį pavasarį.

Pasidomėjus, kas gi nutiko, kad miesto centre vis dar tylu, rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad Ukmergės miesto centro erdvių (Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis) rekonstravimo rangos darbai nevyksta dėl svarbių priežasčių.

„Pagal Panevėžio bendrovės „Panprojektas“ parengtą techninį projektą šias viešąsias miesto erdves (9 hektarų ploto senamiesčio teritoriją) sutvarkyti turėjo atvirą konkursą laimėjusi viena didžiausių Lietuvos statybos ir inžinerinių darbų įmonių – bendrovė „LitCon“ iš Vilniaus.

2018 metų spalio 22-ąją su šia įmone pasirašyta rangos darbų sutartis turėjo įsigalioti tik gavus finansavimą iš Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA).

Finansavimo sutartis tarp Ukmergės rajono savivaldybės ir CPVA atstovų buvo pasirašyta tik šių metų pradžioje. Tačiau bendrovė „LitCon“, deja, darbų nepradėjo.

Paaiškėjo, kad šią įmonę ištiko finansinės bėdos. Kai savivaldybės administracija paprašė pateikti sutarties įvykdymo užtikrinimą patvirtinantį dokumentą, bendrovė „LitCon“ to nepadarė, todėl sutartis su šiuo rangovu neįsigaliojo.

Priminsime, kad šios rangos darbų sutarties vertė – 3 mln. 165 tūkst. 330 eurų. Didžiąją dalį – 85 proc. – šios sumos sudarys ES struktūrinių fondų lėšos, gautos pagal investicijų veiksmų programos įgyvendinimo priemonę „Miestų kompleksinė plėtra“. Likusią sumos dalį – po 7,5 proc. – sudarys valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšos.

Šių metų gegužės 29 d. savivaldybės administracija antrą kartą paskelbė Ukmergės miesto centro erdvių rekonstravimo rangos darbų atvirą pirkimų konkursą. Jame dalyvavo tik vienas dalyvis, tačiau jo pasiūlymas neatitiko konkurso sąlygose skelbiamų reikalavimų ir jis buvo atmestas.

„Savivaldybės administracija šiuo metu kaip tik svarsto galimybę peržiūrėti šio objekto techninio projekto sprendinius ir, galbūt, juos kiek supaprastinti.

Kai tai bus padaryta, vėl, jau trečią kartą, bus ieškoma rangovo šiems darbams atlikti“, – skelbiama savivaldybės pranešime.