„Džiaugiuosi matydamas, kaip keičiasi, gražėja, auga, atsiskleidžia ne tik Trakų Vokės dvaro statiniai, bet ir atgimsta nuostabaus grožio parkas su alėjom. Dar taip neseniai parkas buvo smarkiai nuniokotas – pristatyta pastatų, nederančių architektūriniame ansamblyje, užpilti pagrindiniai vartai bei fontanas, dėl netinkamos ankstesnės priežiūros pražudyti medžiai. Pavasarį pasodinome daugiau nei 500 liepų ir tujų parko žalio rūbo atkūrimui. Pamažu dvaro kompleksui grąžiname autentišką atmosferą, kuri vilniečius paskatins šią vietą atrasti ne tik laisvalaikiui, bet ir renginiams ir šeimos šventėms“, – kalbėjo sostinės meras Remigijus Šimašius.

Miesto vadovai kartu su dvaro administracija, rangovais, restauratoriais, projekto autore Jurga Silvija Večerskytė Šimeliūne ir techniniu prižiūrėtoju šiandien apžiūrėjo tvarkomų rūmų teritoriją. Dabar prasidėjo trečiasis darbų etapas – rūsio tvarkybos darbai, durų, langų, langinių ir autentiškų žaliuzių restauravimas, fasado tvarkybos, lipdybos restauravimo ir atkūrimo darbai, inžinerinių tinklų klojimas, stoglangių atkūrimas. Pasirengta keltuvų neįgaliesiems įrengimui. Šiuo metu Trakų Vokės rūmų ir sodybos tvarkybos skaičiuojamoji vertė yra 12 mln. Eur. Baigus šiuo metu vykdomus projektus (III ir IV etapus) bus atlikti darbai už maždaug 3,5 mln. Eur. Iš jų 1,8 mln. Eur. skyrė savivaldybė, 1,4 mln. eurų ES struktūrinių fondų, 300 tūkst. eurų – Vyriausybė, rašoma savivaldybės pranešime.

„Džiaugiuosi, kad įspūdingą grafų Tiškevičių istoriją menantis objektas atgimsta ir jau greitai taps dar viena turistų pamėgta traukos vieta Vilniaus mieste. Pati esu Trakų Vokės gyventoja, tad man itin smagu matyti, kaip žingsnis po žingsnio kompleksiškai atgimsta Trakų Vokės dvaro sodyba. Sveikinu Trakų Vokės bendruomenę, dvaro administraciją su miestui istoriniu įvykiu, kuris jau netrukus praturtins kiekvieno iš mūsų kasdienybę ir laisvalaikio akimirkas. Tikiu, kad su Trakų Vokės dvaro sodybos istorija ir jos unikalumu kasmet susipažins daugybė Lietuvos ir užsienio svečių“, – sakė Administracijos direktoriaus pavaduotoja Rita Balčiūnienė.

Pernai, pirmajame dvaro tvarkybos etape, pasirūpinta sutvarkyti rūmų cokolį, buvo pakeisti rūsio langai, įrengta pamatų hidroizoliacija. Vėliau antrasis etapas buvo skirtas sutvarkyti lauko inžineriniams tinklams, atvesti naują elektros įvadą, vėdinimo šachtas, elektros generatorių, vandens įvadą.

O štai šių metų pavasarį raudonų vartų alėjoje pasodintos 132 vnt. mažalapės liepos „Boehlje“, tiestinėje – 47 vnt. „Corzan“, koplyčios alėjoje – 40 vnt. „Low Window“. Pasodinta ir gyvatvorė, kurią sudaro virš 300 vnt. vakarinių tujų „Smaragd“. Gyvatvorė dengia ne ypač vaizdingą teritoriją su šiltnamiais, dvaro teritorijoje pasodinta ir šimtai erškėtrožių, įvairių lanksvų, kaulenių, kukmedžių ir kitokių krūmų. Atsirado rožynas, rojaus obelų sodas, liepų gyvatvorė, kurį atskirs sodą ir sudarys uždarą erdvę renginiams.

„Norėjome įkasti kapsulę į pagrindinių rūmų laiptų pamatą, nes tai reikšmingiausias kol kas vykdytas darbų etapas: tvarkomi fasadai, durys, langai, rūsys ir tiesiamos pagrindinės rūmų komunikacijos viduje. Nusprendėme taip pažymėti iš tiesų labai svarbų, ypač preciziškumo reikalaujantį visos rekonstrukcijos etapą, juo labiau, kad savivaldybė reikšminga dalimi prisideda prie objekto atgimimo“, – kalbėjo VšĮ Trakų Vokės dvaro sodybos direktorė Ieva Šiušaitė.

Anot I. Šiušaitės, didžiausias atradimas vykdant rekonstrukciją – nuardžius du betono sluoksnius atrastos autentiškos rūsio grindų plytinės dangos, atstatytas rūsio patalpų aukštis ir atidengtos sovietmečiu užmūrytos angos. Dabar, vykdant dvaro rekonstrukciją, rūsys po truputį tampa erdvia būsimų ekspozicijų ir renginių vieta.

Vyksta ir kiti, jau gerai akimi matomi trečiojo etapo darbai: rūmų fasadas atgauna pirmines spalvas, tampa sodresnis, išryškinamos architektūrinės detalės ir nuostabūs puošybos elementai (iliuzoriniai langai, piliastrai, kapiteliai, lipdyti dekoro elementai) ant dvaro sienų. Restauruojami smiltainio akmens rytinio ir vakarinio fasado pagrindiniai laiptai, kurie ateityje galės tapti viena iš labiausiai fotogeniškų vietų dvaro teritorijoje. Taip pat restauruojamos durys, jos vėl po truputį atgauna pirmines spalvas – nuo tamsiai rudų fasade, iki medžio imitacijos, mėlynų, gelsvų interjeruose.

Trakų Vokės dvaro ir sodybos rekonstrukcijos darbai finansuojami iš ES struktūrinių fondų ir savivaldybės lėšų. Trečiojo etapo rangos darbus atlieka MB „Virmalda“, darbų vertė – 2,7 mln. Eur. Visi grandiozinio projekto darbai planuojami užbaigti 2021 m. – tuomet neabejojama, kad dvaro sodyba taps populiariausia vieta santuokų ceremonijoms, šeimų savaitgalių praleidimui, istorinės dokumentikos filmavimams, piknikams ir vasaros koncertams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)