„Vilniaus Naujamiesčio bendruomenėse jau ilgą laiką gaji diskusija apie Baltųjų stulpų atstatymą. Baltieji stulpai, išlikusi Šv. Hiacinto koplyčia, miesto sargybinės pastatas (Muitinės g. 45) ir šaltiniuose dažnai minimas Pohuliankos restorano pastatas (J. Basanavičiaus g. 53) vaizdžiai pristatytų buvusią miesto ribą ir vieno iš seniausių Vilniaus rajonų plėtros bei raidos istoriją“, – rašoma įraše.

Pasak seniūnijos, šiandieną 401 kv. km plote išsidriekęs Vilnius neturi sienos, tačiau dažniausiai prie įvažiavimų į miestus tradiciškai stovi ženklas, žymintis, kad keleivis patenka į miesto jurisdikciją. Labai svarbu pabrėžti tai, kad tarp XIV a. gynybinės miesto sienos ir šiandieninės lentelės VILNIUS – prieš 200 metų buvo dar viena riba, žyminti miesto pakraštį.

Dabartine Savanorių prospekto kryptimi driekėsi pagrindinis kelias, jungęs Vilnių su vakarinėmis žemėmis ir Europa. XIX a. atvykstančius pagrindiniais keliais į Vilnių pasitikdavo Baltieji stulpai – miesto vartai, žymintys jau gerokai už XVI a. gynybinės sienos išsiplėtusio miesto ribas. 1818 m. medinės užkardos buvo pakeistos mūriniais 6 m. aukščio stulpais (architektas Ž. Pusjė) su metaliniais VYČIAIS. Tiesa, šie simboliai vėliau pakeisti Carinės Rusijos, dar vėliau Lenkijos ereliais. J. Basanavičiaus gatvėje stovintieji Baltieji stulpai išskirtiniai dar ir Napoleono iškilmingu sutikimu bei 1831 m. sukilėlių bandymu užimti Vilnių. Nugriovus stulpus, rajono architektūriniai ir istoriniai paminklai neteko prasminės jungties, nebeliko svarbiausios vizualinės žymės, kad čia ilgu tarpsniu buvo vartai į Lietuvos sostinę.

„2023 m. Vilnius švęs 700-ąsias vardo paminėjimo metines. Tai būtų puiki proga atkurti vieną iš miesto istorinės plėtros atminimo ženklų, tuo pačiu sukuriant ir dar vieną traukos objektą mūsų mieste. Miesto istorijos pasakojimas yra svarbus ir vilniečiams, ir miesto svečiams“, – rašoma toliau.

Seniūnija nori sužinoti naujamiiestiečių nuomonę dėl Baltųjų stulpų atstatymo. Apklausos rezultatais bus dalinamasi Naujamiesčio seniūnijos paskyroje.

Savo nuomonę galite pareikšti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)