Renginio metu sužinosite, kaip jau greitai pasikeis vilniečių pamiltas Misionierių sodas: kas naujo atsiras sode, kaip pavyks išsaugoti šios viešosios erdvės savitumą. Projektą pristatys jo autoriai.

Pristatymas vyks sausio 28 d., 17.30 val., VŠĮ „Vilniaus Senamiesčio atnaujinimo agentūroje“, Stiklių g. 4, 1 aukšto salėje. Misionierių sodas taps pertvarkomo sostinės rajono traukos centru 2017 metais Vidaus reikalų ministerija skyrė finansavimą projektui, kurį įgyvendinus savo identitetą atgaus ir aiškią paskirtį įgys dabar sunykusi viešoji Vilniaus erdvė – Misionierių sodai. Tikimasi, kad šis istorinis, sostinės senamiestyje įsikūręs buvusio misionierių vienuolyno sodas taps pertvarkomo sostinės rajono traukos centru, tenkinančiu gyventojų ir verslo poreikius.

Įspūdingas reljefas, atsiverianti senamiesčio panorama, tvenkiniai, puikus susisiekimas – šis urbanistinis Vilniaus potencialas šiuo metu yra visiškai neišnaudotas. Tai riboja rekreacijos galimybes ir verslo iniciatyvas tiek pačioje sodų teritorijoje, tiek visame pertvarkomame Paupio-Paplaujos rajone.

Įgyvendinant Vilniaus miesto savivaldybės administracijos inicijuotą projektą „Misionierių sodų atkūrimas“, bus atkurta sodų sistema, restauruoti želdiniai, istorinis reljefas su autentišku kraštovaizdžiu, atsiras edukacinės, kultūrinės erdvės.

Numatomi šie Misionierių sodų infrastruktūros atnaujinimo darbai: reljefo ir želdinių formavimas, edukacinio ir vaismedžių sodų, vaikų žaidimo ir aktyvaus laisvalaikio aikštelių įrengimas. Taip pat bus įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, ūkinis kiemas, aikštelės, tilteliai ir terasos. Sodų teritorijoje bus įrengtas apšvietimas ir lietaus nuotekų tinklai, atsiras lėlių kioskas, tualetas ir paviljonas, mažosios architektūros elementų, bus įrengta vietų sezoninėms lauko kavinėms su galimybe prisijungti prie inžinerinių tinklų. Bus pertvarkomos ir teritorijoje esančios Maironio ir Aukštaičių gatvės. Atkurti sodai taps pertvarkomo Paupio-Paplaujos rajono traukos centru, didinančiu viso rajono patrauklumą investicijoms, verslo ir naujų darbo vietų kūrimui, gyventojų pasitenkinimą gyvenamąja aplinka.

Numatoma, kad gyvenamosios aplinkos patrauklumo augimas pasireikš ir gyventojų skaičiaus šioje miesto dalyje augimu. Gyventojams renkantis gyvenamąją vietą centrinėje miesto dalyje, o ne periferinėje zonoje, bus efektyviau naudojama esama miesto infrastruktūra, mažės automobilizacijos augimo sukeliamas neigiamas poveikis aplinkai. Šio projekto įgyvendinimui skirta bemaž 3,5 mln. eurų, iš kurių bemaž 3,2 mln. eurų – Europos Sąjungos (ES) fondų lėšos.

Misionierių sodų atsiradimo istorija čia.