Parakvimo vietos nebus rezervuojamos gatvėse, gatvių atkarpose ar aikštelėse, kur vietų yra 10 ar mažiau. Ten, kur vietų daugiau, rezervuoti iš viso bus galima neviršijant 20 proc. jų. Be to, vietos nebus rezervuojamos, jei užimtumas gatvėje, gatvės atkarpoje ar aikštelėje piko metu viršija 85 proc. ribą.

„Kai vairuotojams sudėtinga rasti laisvą vietą, jie blaškosi, gaišta savo laiką, be to, sudaro spūstis, o bendras automobilių skaičius gatvėse atrodo didelis – taip jos natūraliai tampa mažiau patrauklios ir pėstiesiems, dviratininkams. Pastebime, kad prie to prisideda ir rezervuotų vietų tvarka, kai jos skiriamos ne bendram naudojimui.

Skatiname darnų judumą, o stovėjimo vietas pirmiausia siekiame užtikrinti miestiečiams, kuriems jų reikia. Taip sudarysime sąlygas patogesnėms kelionėms po miestą, trumpinsime laiką vietų paieškai ir galėsime efektyviau išnaudoti esamą infrastruktūrą“, – sako „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Dėl šios tvarkos rezervuotas vietinės rinkliavos vietas turinčius asmenis ar įmones bei įstaigas apie pokyčius tiesiogiai informuos „Susisiekimo paslaugos“ artėjant esamų sutarčių galiojimo pabaigai. Naujai rezervuoti vietų nebebus galima, jei jos neatitiks nustatytų kriterijų.

Be to, norint suteikti daugiau patogumo ir lanksčių atsiskaitymo būdų už trumpalaikį stovėjimą vietinės rinkliavos zonose Vilniuje, Taryba pritarė siūlymui plėsti operatorių ratą šiai paslaugai.

Šiuo metu už rinkliavą vairuotojai išmaniuosiuose įrenginiuose gali apmokėti mobiliąja programėle m.Parking. Pagal naują tvarką už trumpalaikį stovėjimą bus galima atsiskaityti ir kitose trečiųjų šalių programėlėse, su kuriomis įmonė „Susisiekimo paslaugos“ sudarytų paslaugų teikimo sutartis.

„Skatiname mieste dalinimosi ekonomiką, klientų patirtį gerinančią paslaugų sinergiją. Suprantame, kad nėra patogu turėti kelias mokėjimo programėles ir jas naudoti priklausomai nuo stovėjimo vietos. Toliau tobulindami ir plėsdami m.Parking funkcionalumus, planuojame atverti galimybę ir kitiems parkavimo programėlių operatoriams. Jie savo naudotojams galėtų leisti mokėti vietinę rinkliavą už automobilių stovėjimą per jų valdomas platformas. Žinoma, operatoriai turės atitikti reikalavimus, kurie bus nurodyti organizuojant viešąjį paslaugos pirkimą“, – sako „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.