aA
19-metis Rokas Galvonas nuo vaikystės mėgo gaminti maistą. Toks jo hobis išaugo į verslą – Taujėnuose (Ukmergės raj.) gyvenantis vaikinas 16-kos metų atidarė pirmąjį restoraną. Tad jis turi ką pasakyti tiek Lietuvą palikti susiruošusiems bendraamžiams, tiek mokesčius verslui reguliuojančiai Vyriausybei.
Rokas Galvonas
Rokas Galvonas
© Asmeninio albumo nuotr.

„Buvo labai sunku“, - ištarė R. Galvonas, kalbėdamas apie teismu paženklintą savo verslo pradžią.

Skaudūs skambučiai

Nuo 16-kos metų taujėniškis atidarė pirmąją savo maitinimo įstaigą, tačiau individualią veiklą Valstybinėje mokesčių inspekcijoje užregistravo ir ją oficialiai vykdė būdamas dar 14-kos metų.

Jaunasis virtuvės šefas ir restorano savininkas „Vakarų ekspresui“ kalbėjo atvirai – iki tol, kai oficialiai gavo leidimą užsiimti verslu, maistą gamindavo ir parduodavo nelegaliai.

„Gavau daugybę skundų, iš įvairių institucijų sulaukdavau skambučių, manęs klausdavo, ką aš darau. Apie tai, kad gaminu maistą, skelbiau internete, taip sulaukdavau klientų, bet paskambino ir Maisto veterinarijos tarnyba, ir Valstybinė mokesčių inspekcija“, - pasakojo R. Galvonas.

Tiesa, norėdamas užsiimti savo pomėgiu, jaunuolis nematė kitos išeities – tokio amžiaus paaugliui jokių sandorių vykdyti niekas teisiškai ir negalėjo leisti.

Prabilo apie verslo pradžią

Lietuvoje jaunasis verslininkas išgarsėjo būdamas 16-kos metų – tuo metu, atidaręs įmonę, jis sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio.

Beje, teisę tapti pilnateisiu verslininku jis išsireikalavo teisme. Ukmergės rajono apylinkės teismas 2016 metais išnagrinėjo jo prašymą suteikti jam tokią pat teisę kaip ir pilnametystės sulaukę asmenys plėtoti verslą ir samdyti darbuotojus. Teismo sprendimas R. Galvonui buvo palankus.

„Žinoma, iš pradžių buvo labai sunku. Juk kitos įmonės, dirbančios šioje srityje po 10-15 metų, nenorėjo įsileisti į savo tarpą nieko naujo. Tai normalu. Tam ir yra konkurentai. Tad buvo visokių skundų. Nebuvo lengva juos atlaikyti. Konkurenciją tikrai jaučiau. Tačiau esu tvirtas, griežtas, tad po kiek laiko viskas susitvarkė“, - apie verslo pradžią kalbėjo vaikinas.

Gustavo enciklopedija

Auganti (ir jau užaugusi) jaunoji Lietuvos karta turi tik jai vienai suprantamų patirčių. Viena jų – LRT televizijos laida vaikams „Gustavo enciklopedija“. Su šiais šmaikščiais ir linksmais laidos herojais laiką vaikystėje leido ir jaunasis virtuvės šefas.

Laidoje yra epizodų, kai vaikai mokomi gaminti valgį.

„Atsimenu, dar nemokėjau rašyti. Žiūrėdavau Gustavą ir piešdavau receptus“, - juokėsi R. Galvonas.

Virtuvėje – nuo vaikystės

Jis kalbėjo, kad virtuvėje mėgdavo suktis su savo mama arba močiute jau nuo 5 ar 6 metukų. Tad taip gimė meilė ir pačiam maistui.

„Tėvai mane visada palaikė ir man padėjo, tiesa, pinigų nedavė, rodė pavyzdį, kad viską turiu pasidaryti pats“, - džiaugėsi R. Galvonas.

Jis tikino, kad neretai verslininkų hobiai išsivysto ir į tolimesnę jų gyvenimo veiklą. Seniai žinoma tiesa - kai mėgsti tai, ką dirbti, beveik nejauti, kad esi darbe. „Esu darboholikas“, - šypsojosi virtuvės šefas.

Kirto ir emigrantams, ir vyriausybei

Tačiau darboholikais Lietuvoje pajėgia būti ne visi. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2017 metais iš Lietuvos emigravo beveik 47,9 tūkst. nuolatinių šalies gyventojų. Netekęs vilties ir jėgų kurti savo ateitį mūsų valstybėje, ją, žinia, paliko ir ne vienas jaunuolis.

Lietuvos mokyklose paklausus moksleivių, ką šie planuoja daryti baigę mokslus, neretai galima sulaukti ir tokio atsakymo: „Emigruosiu“.

Tačiau jaunojo verslininko požiūris – visiškai kitoks. Vaikinas vietoj emigracijos pasirinko verslą Lietuvoje. Tad jis turi ką pasakyti bendraamžiams.

„Manau, kad mes kiekvienas pasirenkame savo sritį, sukuriame joje tikslus. Jie (emigrantai, - aut. past.) pasirenka lengviausią kelią – emigraciją. Tai jokių pastangų nereikalaujantis darbas“, - įsitikinęs R. Galvonas.

Tačiau vaikinas kirto ne tik emigrantams, bet ir pačiai Vyriausybei, reguliuojančiai mokesčius šalyje.

„Kitose šalyse pirmais metais naujai įsteigta įmonė nemoka mokesčių, kad galėtų apšilti kojas. Pas mus to nėra“, - sakė jis.

Tačiau čia pat R. Galvonas pridūrė: „Bet lietuviai yra darbštūs žmonės, reikia stengtis, negalima tiesiog pasisamdyti darbuotojų ir laukti, kada ateis pinigai“.

Bankroto nebijo

Tačiau net ir darbščiausi lietuviai neišvengia vieno – bankrotų. Paklaustas, ką darytų, jei matytų bankroto grėsmę, iš pradžių R. Galvonas nusijuokė, bet netrukus susimąstė.

„Žinoma, reikia daryti viską, kad taip neatsitiktų, bet nereikia gyventi su tokia baime nuolat, nes kitaip tai ir atsitiks. Be to, jei matai, kad einama to link, reikia imtis iniciatyvos kažką keisti“, - sakė jis.

Tačiau jei taip atsitiktų, jog jaunojo šefo virtuvė vis tik bankrutuotų?

„Manau, kad nebūtų lengva viską pradėti iš naujo. Tokia situacija turėtų būti kritinė ir sunki, bet manau, kad po kurio laiko vis tiek pavyktų atsitiesti“, - šypsojosi vaikinas.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Paaiškėjo, kaip atrodys Vokiečių gatvė – sprendimai dėl parkavimo vietų liko nepakeisti

Vilniaus miesto savivaldybė galiausiai patvirtino daug ginčų ir diskusijų sukėlusį Vokiečių...

Vilniuje atidaryta atnaujinta „Iki“ parduotuvė

Pirmadienį, rugpjūčio 8 d., atidaryta atnaujinta prekybos tinklo „Iki“ parduotuvė Vilniuje...

Viename Vilniaus rajone atsiras net 19 naujų greičio matuoklių (1)

Šiemet Lietuvoje žadama įrengti 100 vidutinio greičio matuoklių. Toks sprendimas ne tik privers...

Verslas PliusJulija Leimonė

Žirmūnuose vilnos ateljė įkūrusios seserys apie tai, kodėl prekyba feisbuke geresnė nei mugėse

Vilniuje , Žirmūnų mikrorajone, yra įsikūrusi vilnos dirbinių ateljė, kurioje šeimininkauja...

Į Vilnių grįžta naktiniai autobusų maršrutai

Nuo liepos 29 d. Vilniuje pradeda važiuoti naktiniai autobusai , kurie iš penktadienio ir iš...

Top naujienos

Užkalnis. Pavojingiausi priešai – ne Rusijoje (11)

Rusijos žmonės, nepalaikantys karo (arba sakantys, kad yra už taiką) pyksta ir yra įsižeidę,...

Ukrainiečiui – „Regitros“ spyris

Be vertėjo į praktinį vairavimo egzaminą atvykusio ukrainiečio laukė netikėtumas. Vaikinui ne...

Vilniuje senolės neapykanta paspirtukams peržengė ribas: pro šalį važiavusi vairuotoja liko be žado (5)

Vieną trečiadienį sutarusi nuvykti į verslo pietus, vilnietė Beatričė Paškevičiūtė į...

Toksikologė nurodė ypač pavojingą maisto derinį – tai tiesus kelias į kasos uždegimą

Lietuvoje auga apie 400 rūšių grybų , iš kurių nuodingomis laikomos apie 40. Visus...

Papasakojo, kaip rengtis į vestuves: itin drąsi šių metų tendencija ir įprotis, kurio vyrai niekaip negali atsikratyti didžiausios jaunųjų ir svečių aprangos klaidos (1)

Nors vasara jau pasiekė savo finišo tiesiąją, vestuvių sezonas dar nesibaigia. Jei gavote...

Verslas PliusJulija Leimonė

Kėdainiuose desertinę atidariusi Indrė: aplinkiniai sakė, kad verslas žlugs, tačiau sunkiausia buvo atlaikyti didelį klientų srautą

Praėjusiais metais Kėdainiuose, ant Nevėžio kranto, duris atvėrė nauja vieta – desertinė „...

Karas Ukrainoje. Ukraina skelbia smogusi svarbiam okupantų logistikos objektui „Minus 9 okupantų lėktuvai“: Ukraina skelbia apie Rusijos nuostolius Kryme (2)

Virš Zaporižės regiono Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė dvi priešo raketas. Tai paskelbė...

Delfi PliusPranas Šarpnickis

Garsiausias Tarpukario Lietuvos plėšikas, kurio niekas taip ir nesugavo: kaip eilinis recidyvistas tapo legenda?

1933 m., išvedus kalinius per 24 kilometrus nuo kalėjimo padirbėti, Stepas Rickus , nutaikęs...

Pocius: yra rizikos, jog „Perlas Energija“ gali gauti nepagrįstų pajamų

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba ( VERT ) prokurorų pagalbos paprašė įvertinusi...

Delfi PliusJenny Leonard, Billy House

Šaltiniai: dėl Pelosi vizito – įdomūs dalykai Baltuosiuose rūmuose (4)

Prieš Nancy Pelosi nusileidžiant Taipėjuje, kur įvyko prieštaringai vertinamas susitikimas su...