Keliaujantys per Grigiškes vedančiu pažintini maršrutu galės išvysti senojo kelio į Kauną grindinį, vienintelį Lietuvoje akveduką, per Vokės upę persikelti kabamuoju tiltu, atrasti totoriško paveldo pėdsakų.

Grigiškės turi savo vėliavą ir herbą (dailininkas K. Juodikaitis) – į jį buvo perkeltas istorinis popieriaus vandenženklis, vaizduojantis tauro galvą su kryžiumi, kurį apsivijęs žaltys, amžinybės ir ilgaamžiškumo simbolis. Šiuo metu mieste gyvena 11 tūkst. gyventojų.

Dar prieškariu šioje vietoje buvo Afindevičių, Salų, Kunigiškių ir Kauno Vokės kaimai, o Grigiškėmis vadintas tik popieriaus fabrikas, pastatytas 1923 m. Įmonei plečiantis, pokariu išaugo fabriko darbininkų gyvenvietė. XX a. pab. planuota, kad Trakų rajono centrą dydžiu smarkiai pranokusios Lentvario (13 tūkst.) ir Grigiškių (12 tūkst.) gyvenvietės bus prijungtos prie sostinės, o XXI a. pr. laukuose tarp šių dviejų miestų bus statomi daugiaaukščiai Vilniaus daugiabučių rajonai, kuriuose apsigyvens daugiau kaip šimtas tūkstančių vilniečių. Žlugus planinei ekonomikai, grandiozinių sostinės plėtros planų buvo atsisakyta, tačiau Grigiškės po truputį auga, puošiasi, gražėja.

Įveikę šį maršrutą įsitikins, kad tai ne vien monotoniškas pramoninis miestelis, o spalvinga ir įdomi gyvenvietė. Maršrutą rasite čia.