„Mokytojai ir mokymosi kultūra, o ne sienos yra svarbiausias dalykas mokyklai, bet geros erdvės tą mokymosi kultūrą gali padaryti žymiai geresnę. Šia prasme tai bus geriausia mokykla Lietuvoje. Kodėl? Įsitikinsite patys, kai gyvai pamatysite – padarysime atvirų durų dieną visiems norintiems prieš sugužant vaikams“, – rašo Remigijus Šimašius.

„Pirma, atvirumas ir bendravimo kultūros užprogramavimas.

Didžiulė bendravimo erdvė, savotiška vidinė aikštė – visų susitikimams, laiko leidimui – palangės prie savo klasių bus nukonkuruotos. Sporto salė – ne uždara ir paslėpta nuo kitų akių, bet matoma per langus iš koridorių ir kitų klasių. Sporto nereikia slėpti! O jos stogas paverstas terasa moksleivių bendravimui. Bibliotekos langai atsukti tiesiai į gatvę, ja galės naudotis ir pilaitiškiai. Direktoriaus kabinetas – ne paslėptas, bet su dideliu langu į bendrą erdvę, kad dirbdamas direktorius kasdien matytų tuos, dėl kurių turi stengtis. Mokytojų kambarys – ne kažkur toli administraciniame korpuse, o kiekviename aukšte po atskirą, įsimaišiusį tarp klasių.

Antra, laukas – mokyklos dalis.

Čia tai ne tik sporto aikštynas, bet ir susitikimų salelės, kuriose galės vykti lauko pamokos. Greta – BMX dviračių trasa, riedlenčių parkas ir vaikų žaidimų aikštelė.

Trečia, naują standartą pasufleruoja ir visos specializuotos klasės – chemijos, fizikos, biologijos, IT, konstrukcinių medžiagų dirbtuvės, skaitmeninių technologijų laboratorija, mokomoji virtuvė.

Ši mokykla žymi naują etapą Vilniaus ir Lietuvos švietime. Vilniuje pirmą kartą ji projektuojama laimėjus atvirą, tarptautinį architektūrinės idėjos konkursą, o ne kažkodėl iš kažkur pasikvietus architektus. Joje pirmą kartą realizuoti visi mūsų švietimo standarto elementai (koks jis? –> https://bit.ly/3aaKS0O). Viso proceso metu, pradedant konkurso sąlygų formulavimu, procese buvo pilnai įtraukta Pilaitės bendruomenė.

Viskas vyksta be vėlavimo ir per rekordiškai trumpą terminą – statyba per 15 mėnesių. Ačiū Vilniaus vystymo kompanijai, rangovams, ir, be abejo, architektų komandai už sklandų darbą ir įkvepiantį jo rezultatą.

Užbėgant už akių komentarams – taip, šią mokyklą, laimėjusi atvirą tarptautinį architektūrinės idėjos konkursą suprojektavo “DO architects” komanda (projekto vadovė Andre Baldisiute), kurios architektė, steigėja-partnerė yra mano žmona Gilma Teodora Gylyte. Projektavimo pradžioje Gilmą tik šiek tiek pažinojau – iš jos darbų. Beje, suprojektavo už dvigubai mažesnę sumą nei Aplinkos ministerijos rekomenduojama. Jei kam kyla klausimas ar čia nebuvo kokio interesų konflikto, tai, primenu, prieš metus viską parodžiau ir atskleidžiau, o šiandien jau ir visos tarnybos, kurios tyrė mano viešuosius ir privačius interesus, patvirtino, kad nėra jokių teisinių ar etikos nusižengimų ar neatsakytų klausimų. Todėl šiuo projektu ir šia mokykla didžiuojuosi dvigubai.

1000 vaikų jau nuo šio rudens galės mokytis Pilaitės gimnazijoje. O mūsų laukia iššūkis, kad naujoji mokyklos bendruomenė – vadovai, mokytojai ir moksleiviai – tokias erdves išnaudotų maksimaliai kokybiškai.

Mano svajonė (ir darbai) – kad tokios ar panašios ir būtų ateities mokyklos Lietuvoje, kad tai būtų naujasis standartas, kurio nusipelnė ir mūsų vaikai, ir mokytojai. Atvažiuokite, apžiūrėkite, mielai įsileisime“, – rašo Vilniaus meras.