Bendradarbiaujant su „Nendrės“ restorano ir buvusios seniūnijos (Vytauto g. 2) savininkais, kurie dėl įvairiausių priežasčių negali vykdyti darbų, kilo idėja prikelti šiuos, kažkada itin lankomus pastatus antram gyvenimui, rašo „We love Lithuania“.

Šviesos instaliacijos

Jau kurį laiką Trakų miesto gyventojai ir svečiai vakare įsijungus miesto šviesoms galėjo stebėti, kad žybsintis „Nendrės“ pastatas, kuris jau keliolika metų stovi tuščias, su jame esančiais vitražais, tapo švyturiu. Tuo tarpu birželio 12 dieną miestas atgijo dar viena šviesos instaliacija – kultūros sostinės ratilais buvo papuoštas buvusios seniūnijos (Vytauto g. 2) fasadas.

Simono Rudamino / WeloveLithuania.com nuotr.

Abi šviesos instaliacijas vienija viena tematika – puošybai naudojami pulsuojantys LED šviesos sistemos ratilai, kurie tarytum atkartoja pagrindinę Trakų – Lietuvos kultūros sostinės 2020 logotipo mintį – pulsuoti – įtraukti ir skleisti. Šiomis šviesos instaliacijomis siekiama ne tik gvildenti apleistų pastatų problematiką Trakuose, tačiau kviečiama į juos pro menininkų akis, sudominti piliečius ir miesto svečius juos pažinti iš kitos – nepažintos pusės, tuo pačiu juos paverčiant dar viena atraktyvia vieta Trakuose.

„Trakai turi uostą, bet švyturio dar neturėjo“

Kaip patys šviesos instaliacijų architektai ir idėjos sumanytojai „Lightforms“ teigia: – „Pastebėjome, kad Nendrė tampa aukščiausiu pastatu apylinkėje ir tai panaudojome tai švyturio iliuzijai kurti. Trakai turi uostą, bet švyturio dar neturėjo. Nendrė tampa lyg švyturys jungiantis ežerų krantus. Nors jūrlapiuose jo ir nerasi, bet jis visvien padės atrasti Trakus kaip kultūros uostą. Raudona šviesa ženklinami įplaukimai į uostą, raudonos šviesos signalas visuomet lieka prie įplaukiančio dešinio borto“.

Tuo tarpu pastatas Vytauto g. 2 pulsuos balta šviesa, kuri vakare puikiai išryškina pastato fasado kontūrus ir įsilieja į bendrą šviečiančių supynių parko kontekstą. Pastatas tarytum atgyja ir kviečia žmones užeiti vidun.

Virtualus turas ir atgimsiantis kiemelis

Šviesos instaliacijų tikslas – sudominti piliečius ir miesto svečius pažinti šiuos apleistus iš kitos – nepažintos pusės ir tuo pačiu paversti juos dar viena atraktyvia vieta Trakuose. Nuo šiol apleistą „Nendrės“ pastatą galite aplankyti virtualiame 3D ture, kurį sukūrė „Lietuva 360“ projekto autorius, fotografas Gytis Juodėnas. Virtualiame ture galėsite ne tik iš arti labai detaliai susipažinti ir pamatyti šį pastatą iš vidaus, bet ir sužinoti jo istoriją, susipažinti su pastato architektu, sužinoti kokio menininko darbai puošia šį pastatą bei pamatyti senas fotografijas, kuriomis pasidalino Trakų gyventojai. Šis virtualus turas, nepriklausomai nuo pastato likimo, turi leisti susipažinti su šios vietos ir pastato istorija ir ateities kartoms.

Simono Rudamino / WeloveLithuania.com nuotr.

Tuo tarpu instaliacija, esanti Vytauto g. 2 jau labai greitu metu kvies apsilankyti kiemelyje už pastato, kuriame stūkso įspūdinga tujų alėja. Buvusios seniūnijos pastato savininkai sutinka atverti anksčiau minėtą kiemą visuomenės poreikiams, planuose – mistiška ir intriguojanti meno, jaunimo erdvė, pakviesianti ten, kur negalima buvo eiti ir leisianti susipažinti su istorija meno dėka.

Simono Rudamino / WeloveLithuania.com nuotr.

Virtualų turą po „Nendrės“ pastatą galite aplankyti čia.

Daugiau naujienų iš Lietuvos – čia.