Suskaičiuoti, kiek vertas brandus medis

Arboristas A. Švelnikas, apie medžius mokęsis užsienio valstybėse, Vilniaus medžius yra linkęs palyginti su Londone augančiais medžiais. Specialistas sako, kad lietuviai, skaičiuodami medžių vertę, praleidžia vieną svarbų dalyką.

„Lietuva dar nemoka paskaičiuoti medžio vertės pinigine išraiška – yra tik už iškirtimą sumokami pinigai ir pasodinami nauji sodinukai. Deja, bet niekas neįvertina medžio teikiamos dvasinės naudos, – sako jis. – Anglijoje, pavyzdžiui, yra paskaičiuojama, kiek žmonių praeina pro konkretų medį, kiek žmonių jį mato iš savo butų – įvertinami ne tik materialūs dalykai, bet ir žmonėms teikiama nauda.“

Pašnekovas priduria, kad įvertinus psichologinę medžio vertę, Jungtinėje Karalystėje ji gali siekti 150 tūkst. svarų ir daugiau.

Visgi, kokia tvarka su medžių iškirtimu galioja Lietuvoje? Ar nukirsti medžius kainuoja ir kaip paskaičiuojama medžių vertė pinigais?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)