Plėtotojas – NT kompanija REWO, pabaigtuves pažymėjo įrengdama skverą Kalnėnų bendruomenei, kuriame atidarymo proga ąžuoliukus sodino „Karalienės Mortos mokyklos“, būsimo sporto centro „Balžeko teniso akademijos“ ir besikuriančios kvartalo bendruomenės atstovai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Šią 22 ha teritoriją plėtojome nuo 2016 m., kaip pilnavertę miesto dalį. Reikėjo pasirūpinti ir miesto inžineriniais tinklais, vandentiekiu, elektra, dujomis, nuotekomis ir asfaltuotomis apšviestomis gatvėmis, ir visuomeninės, laisvalaikio paskirties objektais. Kai pradėjome statybas, tokia sklypų įrengimo praktika, kai iki kiekvieno sklypo atvedamos visos inžinerinių tinklų komunikacijos, sutvarkoma aplinka, nutiesiamos apšviestos gatvės ir šaligatviai, buvo retenybė. Dabar tai tampa standartu.

Projektas pareikalavo didelių investicijų, projektavimo ir įrengimo darbų. Viso paklota 27 km komunikacijų, 13 km vandentiekio ir nuotekų, 10 km elektros ir silpnų srovių, 4 km gatvių su apšvietimu. Žmonėms nebereikia gaišti laiko inžinerinių ir susisiekimo komunikacijų atvedimui, gali iš karto statytis namus, kadangi visi numatyti darbai yra pabaigti. Yra dalis pirkėjų, kurie laukė, kol visi jie bus atlikti ir tik tada apsisprendė įsigyti sklypą. Esame dėkingi Vilniaus miesto savivaldybei, kuri taip pat investavo į kvartalo gatvių įrengimą. Ypač vertiname Kvartale esančias ir būsimas gyventojams ypač aktualias paslaugas – modernią mokyklą, kuri jau veikia, šiuo metu projektuojamus sporto bei SPA centrus“, – sakė REWO vadovas Edvinas Malevskis.

Patenkinti vieta

„Balžeko Teniso akademijos“ statytojas, A. Balžekas įsitikinęs, kad sportuojančių joje bus daug. „Šiuo metu greta Kalnėnų veikiančiame kitame mūsų sporto centre gyvenimas verda. Nuolat sportuoja per 150 vaikų, dauguma jų iš Kalnėnų. Kai atidarysime naują sporto centrą, ir jiems, ir suaugusiems bus dar arčiau ir patogiau. Tai bus dengti teniso kortai, kad gyventojams nesigirdėtų kamuoliukų bumbsėjimas. Esame patenkinti vieta. Ypač kai ji taip gražiai sutvarkyta“, – pasodinęs ąžuoliuką naujame parke sakė A. Balžekas.

Karalienės Mortos mokykla yra antroji per nepriklausomybės laikus Vilniuje pastatyta nauja mokykla. Ją lanko 600 vaikų iš viso miesto. Dalis naujakurių pripažįsta, kad vien dėl šios mokyklos rinkosi sklypą būtent šiame kvartale. „Vaikystės Sode“ ir „Karalienės Mortos“ mokykloje vaikus ugdome nuo kūdikystės iki universiteto, – sakė vaikų darželio ir mokyklos direktorė Jurga Busilienė. – Džiaugiamės, kad čia yra švarus oras, šioje vietoje niekada nebuvo pramonės objektų. Visai šalia yra Pavilnių regioninis parkas, Ribiškių takas, kur jau vyksta gyvos pamokos. Pagaliau turime ugdymo procesui pritaikytas modernias patalpas, stadioną, aplinką. Joje visų amžiaus grupių vaikai gerai jaučiasi lauke. Miesto centras visai šalia, tik aštuonios minutės automobiliu. Patogus susisiekimas. Iš kitų rajonų trimis maršrutais vaikai atvažiuoja specialiai užsakytais autobusais, vyresni – patys, miesto autobusu, šalia mokyklos yra viešojo transporto stotelė. Kalnėnuose gyvenantys vaikai ateina pėsčiomis, atvažiuoja dviračiais ar paspirtukais“.

Mokyklos atstovė pastebėjo, jog smalsiai stebi, kaip keičiasi ir gražėja kvartalas, atsiranda naujos gatvės, apšvietimas. Džiugina kaimynystė, todėl mokykla pasirengusi prisidėti prie bendruomenės būrimo, planuoja bendrus renginius vaikams ir suaugusiems, paskaitas, kino seansus.

Buria bendruomenę

Senamiesčiui artima kvartalo lokacija, sutvarkyta aplinka, kvartale esantys visuomeninės paskirties objektai daro įtaką kvartalo bendruomenės sudėčiai. „Kalnėnuose kuriasi perspektyvūs ir kūrybingi žmonės. Mes tarsi padėjome pamatus gerai aurai, kuri jau dabar ten juntama“, – sakė E. Malevskis.

Kai kvartale apsigyveno pirmieji naujakuriai, plėtotojai ėmėsi iniciatyvos įtraukti gyventojus į bendras veiklas, kurti tradicijas. Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena pradėta minėti gatves apšviečiant vėliavos spalvomis, per Kalėdas bus puošiama kvartalo skvere pasodinta eglė. Skverui pavadinimą taip pat išrinko drauge su bendruomene. Jam suteiktas „Tautų skvero“ vardas.

Gyventojai taip pat pripažįsta, kad bendruomenė jau formuojasi. Vienas naujakurių dar metų pradžioje pasakojo: „Daugumą kaimynų kol kas pažįstu tik virtualiai, bet jau dabar galiu pasakyti, kad renkasi malonūs, panašaus amžiaus jauni žmonės, turintys panašią kasdienio gyvenimo viziją. Su kai kuriais galėsime bendrauti ne tik laisvalaikiu, bet ir dalykinėje srityje. Imu tikėti, kad tam tikros vietos traukia panašius žmones“.

Gyvybe ir nauja energija pulsuojantis kvartalas įkvėpė ir verslo idėją. Jauna šeima ketina imtis bendruomenei naudingos veiklos. Greta mokyklos esančiuose sklypuose planuoja pastatyti nedidelį, jaukų šeimos laisvalaikio ir sporto centrą su pirtimi ir plaukimo baseinu, kuriame kaimynai galės mėgautis SPA malonumais, vaikai nuo kūdikystės bus mokomi plaukti.

Laisvų sklypų beveik neliko

Investicijos į „Sklypų Kalnėnuose“ plėtrą siekia apie 9 mln. eurų. 89 proc. sklypų jame jau parduota, iš 168 neparduotų liko 18 sklypų. Bendrai sklypų kainos prasideda nuo 50 tūkst. eurų. Jokių papildomų investicijų, susijusių su inžinerinių ir susisiekimo komunikacijų atsivedimu iki sklypo, nebereikia ir tuo šie sklypai yra ypač patrauklūs naujakuriams, pasirinkusiems gyvenimą nuosavame name.

Pasak REWO atstovo, pagrindiniai kvartalo „Sklypai Kalnėnuose“ privalumai yra nedidelis atstumas iki istorinio miesto centro, švarus oras, asfaltuotos gatvės, prie kiekvieno sklypo privestos visos miesto inžinerinės komunikacijos, ir visuomeniniai objektai, esantys šalia namų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją