Koncertu norima atsigręžti į lietuvių kompozitoriaus, choro dirigento bei vargonininko Juozo Naujalio asmenybę, sukūrusio daug religinio turinio kūrinių.

Vienas sėkmingiausių polifoniškai plėtotų Juozo Naujalio žanrų buvo motetai. Sukurta 14 motetų lotynų kalba ir sudėtinga, tačiau itin vertinga meniniu požiūriu giesmė „Verkit, aniuolai“, kuri nėra dažnai atliekama chorų programose. J. Naujalio sakralinė chorinė ir vargoninė muzika kompozitoriui gyvam esant pasklido už Lietuvos ribų, buvo spausdinama Lenkijoje, Vokietijoje, JAV, o už „Missa pro defunctis“ S. Moniuškos konkurse J. Naujalis pelnė pirmąją premiją.

Koncerto programoje „Motetų vėrinys“ J. Naujalio autentiški motetai persipins su dabarties lietuvių kompozitorių naujai sukurtais motetais. Į motetų vėrinio idėją atsiliepė būrys lietuvių muzikos autorių, gyvenantys ir kuriantys Lietuvoje ir už jos ribų: – Jūratė Baltramiejūnaitė, Diana Čemerytė, Dalia Kairaitytė, Algirdas Martinaitis, Vytautas Miškinis, Giedrė Pauliukevičiūtė, Alvidas Remesa, Vaida Striaupaitė-Beinarienė, Donatas Zakaras.

Siekiant koncerto tembrinės įvairovės, greta partitūrų mišriam chorui nuskambės ir kompozicijos lygiems balsams, o taip pat specialiai šiai programai aranžuoti keli J. Naujalio vargoniniai preliudai trombonų kvartetui bei specialiai J.Naujalio metams sukurta Zitos Bružaitės kompozicija „Fanfaros patriarchui“.

Šis koncertas yra svarbus chorinės muzikos premjerų įvykis, nusilenkiantis iškiliam lietuvių kompozitoriui ir pakiliam Lietuvos tautinio atgimimo laikmečiui. Kovo 11 dieną koncertą bus skirtas ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarams.

Trombonininkų kvartetas: Vaidas Andriuškevičius, Marius Balčytis, Albinas Gražulis, Valentas Marozas.

Programą pristatys muzikologė Dainora Merčaitytė.

Renginio laikas – 2019 m. kovo 11 d., 17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją