Atrinkdama geriausius projektus komisija vertino projekto kontekstualumą ir urbanistinį integralumą, architektūrinę išraišką, funkcionalumą, racionalumą, ekonomiškumą ir atitiktį darnaus vystymosi principui.

Pirmąją prizinę vietą užėmė darbas pavadinimu „Co-Factory“, kurį sukūrė UAB „Eventus pro“ kolektyvas: Vytenis Gerliakas, Sigitas Sparnaitis, Viktoras Čeika, Edvinas Bagurskas, Arnas Deltuva, Jurgita Pakšienė, Ignas Ivonis ir Eglė Valikonytė. Komisijos nuomone, darbe numatytas aiškus komplekso urbanistinis ryšys su aplinkinėmis teritorijomis. Griežta dviejų tūrių struktūra gerai integruota į esamą kontekstą, darbas stiprus miestietišku pragmatizmu.

Aiškūs estetiškos architektūros tūriai tinka Naujamiesčio rajonui, architektūra sukuria pramoninį-industrinį įvaizdį, kas ir buvo numatyta konkurso sąlygose kaip siekiamybė.

Projektuotojų vizualizacija
Projektuotojų vizualizacija

Antrąją prizinę vietą užėmė darbas „Sparta 360“, pristatytas bendrovės „Cloud architektai“ kolektyvo: Jovilė Porvaneckaitė, Antanas Dagelis, Agnė Zenkevičiūtė, Simonas Čalnaras, Andrius Vilčinskas ir Justina Radzevič. Komisijos teigimu, aiškus komplekso urbanistinis sprendimas, kiekviena naujai suplanuotos teritorijos dalis gali keistis, nesugriaunant ir nejudinant likusių teritorijos dalių, kas suteikia objektui lankstumo ir galimybę evoliucionuoti kartu su teritorijos plėtra.

Pastebėtas dėmesys detalėms ir aplinkai – susmulkintos vidaus erdvės, tačiau stokojama erdvinės hierarchijos ir pasigendama integralumo su aplinkinėmis teritorijomis.

Projektuotojų vizualizacija
Projektuotojų vizualizacija

Trečiąją prizinę vietą užėmė darbas su devizu „112300“, sukurtas UAB „Unitectus“ komandos: Eglė Olišauskytė, Kristina Volk, Giedrius Stogis, Linda Šeženytė, Berta Meironaitė, Tauras Paulauskas ir Tumas Mazūras. Komisija įvertino pragmatišką urbanistinį sprendimą, leidžiantį išnaudoti gretimų teritorijų potencialą, urbanistinius ryšius. Tačiau buvo pažymėta, jog derėtų sukurti jautresnį santykį su aplinka, ypač rytinėje ir pietrytinėje teritorijos pusėje.

Projektuotojų vizualizacija
Projektuotojų vizualizacija

Komisijai nagrinėjant ir vertinant konkurso darbus buvo nuspręsta, kad esama teritorijos urbanistinė situacija neatitinka miesto ir projekto rengėjų lūkesčių. Tikėtina, kad artimiausioje ateityje numatomi pokyčiai visoje teritorijoje, todėl tikslinga būtų tolesnėje projektavimo eigoje įvertinti Švitrigailos ir Kauno gatvių sankryžos sprendimus.

Atsižvelgiant į tai, organizatorius nusprendė tęsti darbą su pirmų trijų vietų laureatais tikslinant koncepcijas pagal rekomendacijas ir galimą plėtrą. Po patikslinimų ir derybų su visais laureatais bus atrinkta architektų komanda su kuria organizatorius ir planuotų įgyvendinti bendrovės „Sparta“ teritorijos vystymo projektą.

Planuojama, kad būsimas daugiafunkcis biurų kompleksas „Spartos“ gamyklos teritorijoje bus vienas unikaliausių technologijų miestelių šalyje tapsiantis bendruomenės traukos centru. Siekiama, kad komplekso urbanistinės erdvės skatintų bendrijos narius jungtis, tobulėti ir kurti inovacijas. Tai – novatoriškas kompleksas, kuriame architektūrinė aplinka skatins įvairias bendruomenės veikla: visa aplinka bus tinkama tiek darbui, tiek ir poilsiui. Bendruomeninės erdvės, į kurias orientuotas visas kompleksas, skatins ten dirbančius bei besilankančius susitikti, aktyviai praleisti laiką ir tokiu būdu papildyti Naujamiesčio rajoną.

Planuojamos teritorijos plotas – apie 1,84 ha. Planuojamas bendras komplekso plotas – apie 35 000 kv. m (be automobilių stovėjimo vietų). Planuojamos bendros investicijos į projektą – apie 50 mln. eurų.

Konkurso komisiją sudarė architektai Edgaras Neniškis, Antanas Gvildys, Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis, ir organizatoriaus atstovai Kęstutis Stabingis bei kibernetinio saugumo sprendimų grupės „Tesonet“ bendraįkūrėjas Tomas Okmanas.

Konkurse dalyvavo septynios kviestinės architektų komandos iš Lietuvos.