Išsigandęs galimos nelaimės, ieškojo pagalbos

Stoties gatvės 6-ajame daugiabutyje name gyvenantis L. Vingis pasakojo, jog nekasdienė bėda jo laiptinės gyventojus ištiko sausio 17-osios vakarą. Kaip prisiminė plungiškis, tą vakarą jis nuėjo į netoliese esančią „Agotos“ krautuvėlę, o grįžęs, kaip įprasta to namo gyventojams, nakčiai užrakino laiptinės duris. „Man berakinant duris nulūžo raktas. Dalis jo liko spynoje, dalis – mano rankoje. Tad nebebuvo įmanoma nei išeiti iš laiptinės, nei įeiti į ją. Galvoje ėmė suktis visokios mintys: o jei kokiam kaimynui sušlubuotų sveikata ir tektų kviesti greitąją, arba kokia kita nelaimė.“

Išsigandęs vyras ėmė ieškoti, kas galėtų išvaduoti laiptinės gyventojus iš šios beviltiškos situacijos. „Svarsčiau pats imtis kažkaip tvarkyti durų spyną, bet neturėjau tam reikalingų įrankių, todėl nutariau, kad geriausia bus susisiekti su durų meistru bei paprašyti jo pagalbos atrakinant duris“, – pasakojo L. Vingis.

Vyras tikino kone visą naktį nemiegojęs, nes ieškojęs, kas galėtų sutvarkyti durų spyną. Esą internetinėse svetainėse – daugybė skelbimų, kuriuose rašoma, jog avarinio durų atrakinimo paslauga teikiama septynias dienas per savaitę ir 24-ias valandas per parą, tačiau reali situacija – visai kitokia.

„Kur beskambinau, niekas nesutiko vėlų vakarą atvažiuoti. Tai kam tada rašyti, kad meistrai atvyksta bet kuriuo paros metu ir bet kurią dieną?“ – svarstė plungiškis, prisiminęs, kad skambino ir Mažeikių, ir Klaipėdos, ir Kretingos, ir Telšių, ir net Vilniaus meistrams, tačiau jokios pagalbos nesulaukęs, nors už ją buvo pasiruošęs sumokėti tiek, kiek paprašys, ir dar degalų įpilti.

Iš nevilties L. Vingis teigė net „Plungės skautų“ asociacijai rašęs, Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai skambinęs. Pastaroji esą pagelbėjo patarimais, kaip elgtis tokiu atveju.

Plungėje – vienintelis raktų meistras

Pasakodamas, kas vyko sausio 17-osios vakarą, plungiškis prisiminė, jog vis tik vieni meistrai būtų atvykę į Plungę, tačiau už atrakinimą jie paprašė 500 eurų ir dar pervesti juos iš anksto į nurodytą sąskaitą. Tai buvo UAB „Raktų imperija“ atstovai. Tačiau su jais iki galo plungiškiui taip ir nepavyko susitarti.

Dar vyras sakė prisiskambinęs vienam palangiškiui raktų meistrui, šis esą būtų pagelbėjęs, tačiau kaip tik tą vakarą buvo išvykęs.

O Plungėje nėra tokių meistrų, galinčių ištiesti pagalbos ranką tokiais atvejais? L. Vingis sakė, jog mūsų mieste – vienintelis raktų ir spynų meistras. Jam neva jis irgi tą vakarą skambino, tačiau išgirdo, kad atvykti negali, nes yra po operacijos.

Tiesa, L. Vingis bandė kreiptis ir į daugiabutį namą administruojantį „Plungės būstą“, tačiau šio darbuotojai vėlų vakarą į skambučius neatsakė. Plungiškiui perskambinta kitos dienos rytą, tačiau šis tada jau pats neatsiliepė, nes bėdą jau buvo išsprendę patys gyventojai – vienas kaimynas pats išlaužė durų spyną ir išvadavo gyventojus.

Kur kreiptis nutikus bėdai?

Pripažinkim, užsikirtus durų spynai ar nulūžus joje raktui, ne kiekvienas iš mūsų pajėgs pats atidaryti duris. Tad geriau šį reikalą palikti profesionalams, kurie žino, ką daro. Didžiuosiuose šalies miestuose spynų meistrų, ko gero, netrūksta. O ką turi daryti mažesnių miestų, tokių kaip Plungė, gyventojai? Ar išties mūsų mieste – tik vienas raktų ir spynų meistras?

Domintis situacija paaiškėjo, jog Plungė tikrai nuskriausta tuo atžvilgiu – čia dirba vienintelis raktų meistras, turintis dirbtuves vadinamajame buitinyje. Tačiau ir jis šiuo metu negalėtų pagelbėti, nes, kaip ir pasakojo L. Vingis, yra po operacijos.

„Šiuo metu negaliu vykti pagal iškvietimus, nes bandau atsigauti po operacijos. Tik pavasarį galėsiu. Tačiau šiaip įprastai vykstu padėti žmonėms. Ir visai nesvarbu, darbo valandos ar ne. Tik, aišku, paslaugos kaina skiriasi, jei vykstu po darbo valandų – plius 50 procentų prie įprastos kainos“, – kalbėjo plungiškis meistras.

Pasak jo, atrakinimo paslauga – ne tokia ir reta. Esą savaitėje bent kartą tikrai išpuola atvejis, kai tenka padėti žmogui atrakinti durų spyną. Būna, kad per dieną ir du tokie iškvietimai pasitaiko. Meistras sakė, kad į jį kreipiasi ir gaisrininkai, jei norima gražiai atrakinti duris, nelaužiant jų.

Nutikus bėdai su durų spyna, gyventojai, kurie gyvena „Plungės būsto“ administruojamuose daugiabučiuose namuose, gali kreiptis pagalbos ir į šią įmonę. Tačiau, kaip „Žemaičiui“ aiškino jos vadovas Eugenijus Palubinskas, žmonėms padėti jie gali tik darbo valandomis.

„Jei spyna sugenda daugiabučių bendro naudojimo patalpose, mes visada padedame. Bet, žinoma, ne po darbo valandų, nes neturime budinčių darbuotojų“, – aiškino direktorius.

E. Palubinsko tikinimu, iš pradžių įmonė išspręsti bėdą bando pati, pasitelkdama savo darbuotojus, tačiau jei šiems nepavyksta, į vietą kviečiamas meistras, kuris Plungėje, kad ir kaip apmaudu, yra tik vienas.