Sąvartynas po langais

Ne vietoje išmestų atliekų galima pastebėti ne tik nuošalesnėse vietose, pamiškėse, neteisėtuose sąvartynuose, bet kartais – ir tiesiog vidury miesto. Į redakciją atėjusi plungiškė Liuda pasakojo Vytauto gatvėje esančiame vidiniame kiemelyje dažnai paliekanti savo automobilį, o sykį čia išvystas vaizdas privertė net aiktelėti.

„Šiukšlių kalnas jau iš tolo matėsi, vos tik įsukau į kiemą: senos padangos, kažkokia sutrešusi lova su išlindusiomis spyruoklėmis, plastiko atliekos... Tokio kraupaus vaizdo dar reikia gerai paieškoti. Pirmas klausimas, šovęs į galvą, buvo – kas taip padarė? Antras – kodėl niekas nekreipia dėmesio, juk šios grožybės – kone po miesto seniūnijos langais“, – stebėjosi moteris.

Ne paslaptis, kad gyventojai, tvarkydami namus, sodą ar garažą, ne visada skuba visokį šlamštą vežti į sąvartyną. Kitas tiesiog numoja ranka – kam vargintis, jeigu viską galima sukrauti kur nos kieme, atokiau nuo visų akių, ar išversti pamiškėj. Juk jei nenutvers už rankos, tai niekas ir nežinos, kas pasidarbavo. O kaip nutverti, jei tokie darbeliai atliekami slapčia, dažnai – sutemus.

Apie miesto seniūnijos pašonėje išdygusį šiukšlyną redakcija teiravosi seniūnės Dangirutės Jurkuvienės.

„Šis kiemas priklauso bendrasavininkų grupei, su kuria dabar bylinėjasi Savivaldybė. Teritorija taip pat yra įtraukta į netvarkomų ir neprižiūrimų sąrašą. Nežinome dar, kokia bausmė bus taikoma, gal bauda, gal kažkas kito. Ši vieta yra privati teritorija ir puikiai mums žinoma, tad buvo imtasi konkrečių veiksmų, kad kuo greičiau neliktų šio šiukšlyno“, – kalbėjo D. Jurkuvienė.

Seniūnė dar pridūrė, kad patys gyventojai galėtų siekti daugiau tvarkos ir švaros, ne tik baksnoti pirštais ir skųstis. O seniūnija neis tvarkyti privataus kiemo, nes tai būtų ir neteisėta.

Už nepriežiūrą gresia įspėjimas arba bauda

Kadangi buvo paminėta, jog Savivaldybė bylinėjasi su apteršto kiemo savininkais, „Žemaitis“ susisiekė su Plungės rajono savivaldybės administracijos Juridinio ir personalo administravimo skyriaus patarėja Donata Norvaišiene. Ji atskleidė, kad ties Vytauto gatvės 7-uoju namu esantis pagalbinis ūkinis pastatas, kuriame įrengti sandėliukai, šiuo metu turi vieną savininką – fizinį asmenį. Jam teisę į minėto statinio nuosavybę prieš metus yra pripažinęs Plungės apylinkės teismas.

Dalis pastate esančių sandėliukų ir iki teismo priklausė minėtajam fiziniam asmeniui, o dėl kitos dalies Plungės rajono savivaldybės administracija kreipėsi į teismą – kad tie sandėliukai būtų pripažinti bešeimininkiu turtu. Minėtas fizinis asmuo teisme įrodinėjo, kad ir kiti sandėliukai yra jo nuosavybė, mat priskirti butams, kuriuos jis yra išsipirkęs.

Civilinė byla dėl pastato nuosavybės nagrinėta kelerius metus, o sprendimas priimtas 2022-aisiais – asmuo pripažintas viso pastato savininku.

Pasak Vietos ūkio skyriaus specialisto, Pauliaus Miknio, gavus informaciją apie netvarkingus objektus, imamasi procedūrinių veiksmų. Jei informacija pasitvirtina, turto savininkui surašomas įspėjimas ir duodamas terminas susitvarkyti. Jei į įspėjimą nesureaguojama, gresia baudos. O neprižiūrimas objektas Vytauto gatvėje bus aplankytas artimiausiu metu.

Apsileidimas ir tinginystė?

Norėdami patys pamatyti nelegalų šiukšlyną, atvykome į minėtą vietą ir mes. Fotografuojant atliekas pro šalį žingsniavęs vyriškis, prisistatęs Sauliaus vardu, išdėstė savo nuomonę.

„Tvarkydamas reikalus mieste, dažnai šiame kieme palieku automobilį ir šis sąvartynas jau senokai bado akis. Sunku net protu suvokti, kad miesto viduryje tokie čiūdai dedasi. Aš manau, kad žmonės šiukšlina dėl dviejų priežasčių: dėl sąmoningumo trūkumo arba dėl apsileidimo ir tinginystės“, – kalbėjo vyras ir ragino visus susimąstyti, kad kiekviena šiukšlė, palikta ne savo vietoje, yra įspaudas ateities kartoms.