„Esu susirūpinusi dėl Kantaučių kaime esančios aikštelės. Ją suremontavo už Europos Sąjungos pinigus, bet iš to – jokios naudos kaimui, nes vienas asmuo ją užrakino ir neleidžia vaikams ten žaisti. Kadangi vaikai vis tiek to nori, jie perlipo tvorą ir žaidė, kol neatvažiavo tas asmuo, kuris užrakino aikštelę, ir liepė vaikams perlipti tvorą bei eiti iš ten lauk. Tai kyla klausimas, kam ją tada reikėjo tvarkyti?“ – rašoma laiške.

Anot jo autoriaus, ankstesnėje aikštelėje, kad ir prastesnėje, vaikai bent jau galėjo žaisti. Dabar kantautiškiai turi suremontuotą, bet nenaudojamą aikštelę. Ir tik dėl to, kad vienas žmogus neva jaučiasi jos savininku.

Ar „Žemaitį“ pasiekę skundai nėra be pagrindo, nutarėme pasiteirauti Kantaučių bendruomenės „Kalnas“ pirmininkės Aušros Juškienės. Ši patvirtino, kad žurnalistus pasiekusi informacija nėra iš piršto laužta. Nevyniodama žodžių į vatą pirmininkė prisipažino, kad tai ji ir užrakino neseniai naujai įrengtą universalią sporto aikštelę.

A. Juškienė aiškino, kad kantautiškių stadionu vadinamas objektas dar nėra atiduotas eksploatacijai, nes tik neseniai baigtas tvarkyti. Paskutinieji aikštelės įrengimo darbai buvo atlikti praėjusių metų gruodžio mėnesį. Oficialus objekto atidarymas planuojamas atšilus orams, galbūt vasarą, tačiau kantautiškiams vaikams ir jaunimui naudotis aikštele leista iškart po jos įrengimo darbų.

„Labai gaila, bet vos tik jie įsisuko į naujai sutvarkytą aikštelę, pridarė bėdų. Po Vasario 16-osios pastebėta, kad yra nuplėšta krepšinio lanko apsauga. Sugadinta ir aikštelės danga. Taip nutiko dėl to, kad vaikai sumanė nusivalyti vieną aikštelės kampą, o sniegą sumetė krūvon ant likusios aikštelės dalies. Atšilus orams, sniegas ėmė tirpti, dėl to susidarė ledas, kuris pakenkė naujajai aikštelės dangai“, – aiškino pirmininkė ir tikino, kad iš atskirų detalių sudėliota aikštelės danga turi judėti. Taip numatyta ir techniniame projekte. Ledas užkirto kelią šiam procesui, tad plastmasinės dangos detalės tiesiog iššokinėjo į viršų.

Sporto aikštelė Kantaučiuose // „Žemaičio“ nuotr.

Būtent dėl šios priežasties nutarta tinkline tvora aptvertą aikštelę laikinai užrakinti. A. Juškienė sakė, kad sulig pirmąja pavasario diena ketinama ja vėl leisti naudotis.

Natūraliai kyla klausimas, ar asfaltbetonio dangą pakeitusi plastikinė tinka tokiam objektui? Galbūt šaltuoju metų laiku aikštele apskritai nebus galima naudotis? Bet bendruomenės pirmininkė patikino, kad vaikams tereikėjo kruopščiai nusivalyti sniegą, nesumesti jo į krūvą, kad nesusidarytų ledas, iškilnojęs dangą.

Užsiminėme A. Juškienei ir apie tai, kad laiško autorius rašė apie kažkokį vaikus per aikštelę juosiančią tvorą vaikiusį asmenį, kuris įsivaizduoja esantis visa ko šeimininkas. Kantautiškė sakė iš pradžių pati bandžiusi paaugliams aiškinti, kad kol kas negalima aikštele naudotis, kad reikia palaukti pavasario. Bet šie, anot jos, neklausė – lipdami per tvorą brovėsi į aikštelę.

Tada įsikišo A. Juškienės vyras – sudrausmino neklaužadas, liepdamas jiems apleisti laikinai užrakintą teritoriją.

Kantautiškė nesupranta, dėl ko kilo žmonių nepasitenkinimas. Sako tik siekusi apsaugoti naujai sutvarkytą kaimo kampelį. Juo labiau kad ir veržtis dabar ten nėra ko, juk žiemą nelabai pažaisi tinklinį ar krepšinį. O naujoji erdvė būtent šiems žaidimams ir pritaikyta, joje įrengti krepšinio ir tinklinio stovai. Kitų įrenginių nėra.

O ar pati bendruomenės pirmininkė nebuvo sulaukusi priekaištų dėl savo sprendimo užrakinti aikštelę? Ji neneigė, kad apie tai buvo teirautasi bendruomenės paskyroje feisbuke, bet žmonėms esą viskas buvo gražiai paaiškinta.

Apgailestaudama, kad buvo netinkamai suprastas jos poelgis, trečiadienį žurnalistų kalbinta A. Juškienė svarstė galimybę dar tą pačią dieną atrakinti aikštelę.