„Juk dar spalio 6 dieną turėjo išvežt, bet iki šiol kalnai teberiogso. Visa gatvė nukrauta. Žmonės kalba, lyg mašina sugedo, lyg dar kokios bėdos, bet niekas nieko tiksliai nežino. Taip ir gyvenam kaip kokiam šiukšlyne“, – piktinosi į redakciją paskambinusi glaudiškė.

Toks pats vaizdelis jau kurį laiką pykdo ir Plungės, Kulių, Šateikių, Platelių, Rietavo, Tverų gyventojus. Žmonės stebisi, kodėl nesilaikoma gerokai prieš kurį laiką skelbto stambiagabaričių atliekų išvežimo grafiko. Juk derindamiesi prie jo daug kas skubėjo į šalikeles išvilkti per metus sukauptą nebereikalingą „turtą“, o išėjo taip, kad dabar tuo išeksponuotu grožiu „džiaugiasi“ ne tik to „turto“ šeimininkai, bet ir visi aplinkiniai.

Rietaviškiai pyksta dar ir dėl to, jog stambiagabarites čia žadėta išvežti dar prieš Mykolines, kurių iškilmių laukiama ir joms ruošiamasi visus metus. Tačiau švęsti teko šiukšlių apgultyje.

Apie šią situaciją „Žemaitis“ kalbėjo su TRATC-o direktoriumi Vidimantu Domarku. „Rytoj po pietų susitiksiu su atliekas vežančios „Valdos“ direktoriumi Tomu Raudžiu. Bandysim kartu ieškoti sprendimų, ką daryti, gal ateity keisti vežimo grafiką, nes akivaizdu, kad dabartinis nebeatitinka realios situacijos. Jei pernai vienam apvažiavimui užtekdavo vienos mašinos, tai šį rudenį matom, kad visas gyventojų sukrautas „turtas“ ir į tris nebetelpa“, – sakė V. Domarkas.

Pasak jo, problema ta, kad gyventojai šį rudenį į gatves išnešė tris kartus daugiau atliekų nei įprastai, todėl ir vėluojama jas išvežti.

„Nežinau, kas čia atsitiko, ar žmonės labiau namuose tvarkytis pradėjo, ar ta 200 eurų išmoka pensininkams paskatino atsinaujinti ir atsikratyti seno šlamšto, – spėliojo V. Domarkas. – Iš tikrųjų tokios situacijos, kokia yra dabar, dar nesam turėję. Ir ne tik pas mus taip. Kurią čia dieną važiavau pro Kretingos rajoną ir galiu patikinti, jog ten tas pats – prie kiekvienos trobos vos ne po keturias sofas sukrauta.“

Kitą dieną po susitikimo su T. Raudžiu TRATC-o vadovas pasakojo gavęs iš šio pažadą, kad dar šią savaitę bus baigtos vežti stambiagabaritės atliekos iš Šateikių, Kulių, Rietavo ir Tverų, o kitą savaitę bus įvesta tvarka ir Plungėje.

Tą patį „Žemaičiui“ patvirtino ir telefonu kalbintas T. Raudys.

„Kažkoks košmaras, – vaizdžiai situaciją nupiešė „Valdos“ direktorius. – Šiemet stambiagabaričių be galo daug. Fiziškai nebespėjame išvežti, o jei dalis palieka, kitą dieną atvykę randame sukrautą ir antrą porciją.“

Jis pasakojo teiravęsis kolegų iš kitų rajonų, kokia situacija pas juos, ir išgirdęs, esą visur tas pats. „Maniau, kad iš kitų rajonų pas mus suveža, o jie sako manę, kad iš mūsų pas juos sutempia“, – iš situacijos absurdiškumo juokėsi T. Raudys.

„Žmonės, matyt, dėl koronaviruso grėsmės daugiau būna namie, turi daugiau laiko tvarkytis, dėl to visokios senienos boginamos lauk. Ir ne tik senienos. Sukraunama ir nemažai statybinių atliekų. O antai Lentpjūvės gatvėje radome net išardytos elektronikos kalną. Akivaizdu, kad kažkokia įmonė atsikratė, nes kiek skalbimo mašinų gali turėti paprastas žmogus!?“

Pasak verslininko ir politiko, pavasarį per du mėnesius į sąvartyną išvežta 70 tonų stambiagabaričių atliekų, o dabar pradėjus vežti vien per rugsėjį jų surinktos net 93 tonos. Akivaizdu, kad spalį susidarys antra tiek.

„Nieko nepadarysi, reikia išvežti. Per šią ir kitą savaitę apvažiuosim tuos galus, kurie buvo likę“, – baigdamas pokalbį pažadėjo T. Raudys.