Užsienyje ir mūsų šalies didmiesčiuose populiarių kolumbariumų, kuriuose laidojami kremuoti mirusiųjų palaikai, Plungėje kol kas nėra. Ar būtų paklausūs, nežinia, bet tikėtina, kad taip. Mat ir plungiškiai vis dažniau pasirenka ne tradicines savo artimųjų laidotuves, o kūno kremavimą. Urną su palaikais paprastai laidoja šeimos kapvietėje, bet, jei būtų kolumbariumas, galimai rinktųsi jį.

Praėjusią savaitę šį sumanymą apsvarstė Savivaldybės tarybos Ūkio, ekologijos ir kaimo reikalų komitetas. Vyriausiasis architektas Tomas Jocys priminė, kad kone analogiškas klausimas svarstytas ir prieš penkerius metus. Tada kolumbariumą planuota statyti Telšių gatvėje esančiose miesto kapinėse, tiksliau – pagrindinėje jų aikštelėje.

Net buvo nemažai nuveikta: inventorizuoti statiniai, atlikti kadastriniai matavimai, apskaičiuoti konkretūs kolumbariumo parametrai. Bet minties jį statyti vis dėlto atsisakyta. Priežasčių atsirado ne viena: per maža vietos, užgoš šalia esančius kultūros paveldo objektus, Bronislovo Lubio kapą ir t. t.

Praėjus penkeriems metams vėl grįžtama prie šio reikalo. Dabar prašymo teikėjas nenurodė, kur tiksliai pageidautų teikti tokią paslaugą. Tad tinkamiausios, anot T. Jocio, – Jovaišiškėje esančios naujosios miesto kapinės.

Vyriausiojo architekto nuomone, kolumbariumas turėtų būti ne kaip atskiras objektas, o kaip dalis tvoros vietoj dabar esančios tinklinės. Būtent taip – lyg betoninė sienelė – jis atrodytų iš išorės, t. y. neįėjus į kapines. Na, o fasadinę jo pusę būtų galima išvysti jau užėjus į kapines.

„Prašymas yra, bet mes, žinoma, prie jo „neprisirišame“ – jei pritarsite, kad kolumbariumas reikalingas, ir kai numatysime, koks jis turėtų būti, skelbsime konkursą. Jame galės dalyvauti ir šio prašymo teikėjas“, – kalbėjo T. Jocys.

Komiteto narys Tomas Raudys Savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriui siūlė patiems parengti šio objekto projektą. Esą tada bus iš anksto aišku, kur kolumbariumas stovės, kokio dydžio jis bus, iš ko pastatytas. „Siūlau patiems suprojektuoti ir tik tada skelbti konkursą. Laimėjusieji kolumbariumą pastatys ir eksploatuos. Kadangi paslaugos bus mokamos, taip atsiims įdėtas lėšas“, – mintimis dalijosi T. Raudys.

Kitas komiteto narys Robertas Endrikas buvo kiek kitokios nuomonės – esą rangovui reikia leisti pačiam projektuoti. O kad viskas būtų taip, kaip nori Savivaldybė, užtenka paruošti techninę užduotį, kurios aprašomojoje dalyje galima viską iki smulkmenų numatyti.

Taigi privatininko pateiktas siūlymas kaip ir palaimintas. O T. Jociui palinkėta, kad šįkart nenutiktų taip, kaip 2014-aisiais – kad sumanymas ir vėl keleriems metams kažkur neprašaptų.