Laukia nemažai iššūkių

„Mūsų mokykla visada buvo tos nuomonės, kad maitinimą mokiniams vis tik reikia organizuoti patiems. Mums svarbu, kad vaikai gautų kuo geresnį maistą ir galėtų rinktis, ką valgyti. Ne veltui prieš pandemiją buvome pirmieji rajone, įdiegę švedišką liniją. Įsigijome įrangą, vykome į Kauną pasižiūrėti, kaip ten dirbama pagal tą patį principą. Atrodo, viskam pasiruošėme, įdiegėme naujovę, tačiau viską sustabdė karantinas“, – apie prieš trejetą metų pradėtą, bet taip iki galo neišvystytą maitinimo naujovę kalbėjo S. Ivanauskas.

Anot direktoriaus, tąkart mokykla pati siekė pokyčių mokinių maitinime, tačiau dabar to imtis ją pastūmėjo Savivaldybė. Tad jau nuo šių metų rugsėjo pirmosios „Ryto“ mokykla bandys iš esmės pritaikyti dar 2020-aisiais pradėtą švediško stalo principą. Tik šįkart tą ketinama padaryti savarankiškai, be privataus maitintojo.

Žinoma, naujovei paleisti būtini pinigai, juk reikia ne tik patalpas pritaikyti, susipirkti reikalingą įrangą, baldus, bet ir priimti darbuotojų. S. Ivanausko teigimu, sutarta, kad Savivaldybė skirs lėšų įsirengimui, o darbuotojų išlaikymas guls ant pačios mokyklos pečių.

„Teks pasukti galvas, kaip išsilaikyti. Jau dabar renkamės kiekvieną pirmadienį, dėliojamės, žiūrime, ką pirkti, domimės produkcijos kainomis, planuojame, kaip patalpas įruošti. Juk atsisakius dabar maitinimo paslaugą teikiančios įmonės, praktiškai liks tuščia valgyklos patalpa, nei stalų, nieko. Tik virtuvėje lieka minėta švediška linija ir dar vienas kitas daiktas. Bus reikalingi šaldytuvai, bulvių tarkavimo mašina ir kita įranga. Kitaip sakant, reikės susipirkti viską, pradedant šaukštais ir baigiant technine įranga. Patalpoms sutvarkyti, baldams ir įrangai įsigyti Savivaldybė skiria 80 tūkst. eurų, o etatus turėsime išlaikyti patys. Tai – didžiulė našta, bet kažkaip tvarkysimės, reguliuodami prekių antkainį. Viską dar studijuojame, skaičiuojame. Mums šis procesas nebus lengvas“, – kalbėjo direktorius.

Tikisi didesnio valgančiųjų skaičiaus

Kaip pasakojo S. Ivanauskas, maistas mokiniams bus ruošiamas mokykloje iš užsakytos produkcijos. Esą bus stengiamasi, kad ši būtų kuo kokybiškesnė ir sveikesnė, kad netrūktų ir ekologiškų produktų. Kad visa produkcija būtų ekologiška, anot mokyklos vadovo, neįmanoma, nes tai – brangus malonumas. Todėl bus ieškoma tiekėjų, galinčių pasiūlyti kokybiškus, tačiau ir nebrangius produktus. „Ieškosime, jog kuo pigiau būtų, kad pavyktų uždirbti ir išlaikyti darbuotojus“, – aiškino direktorius ir sakė turintis viltį, kad pasikeitus maitinimui išaugs ir valgančiųjų mokyklos valgykloje skaičius.

Jų pritraukti esą turėtų ne tik skanus, įvairus ir kokybiškas maistas, tačiau ir jauki valgyklos aplinka. S. Ivanausko žodžiais, valgyklos patalpa perplanuojama, joje, prie lango, ketinama įrengti barą, kur bus galima tiek atsistojus užkąsti, tiek sėdint, taip pat galvojama apie televizorių. „Norisi, kad bufetas būtų jaukus, tarsi poilsio zona, į kurią mokiniai noriai užsuktų pertraukų metu. Čia bus patalpinti ir užkandžių aparatai“, – mintimis dalijosi direktorius.

Šiuo metu „Ryto“ pagrindinės mokyklos valgykloje valgo apie pusė visos įstaigos moksleivių. Įvedus maitinimo naujovę, šis skaičius turėtų išaugti. Žinoma, tada, kaip sakė S. Ivanauskas, teks pasukti galvas, kaip suspėti pamaitinti visus norinčiuosius. Kažkiek esą turėtų pagelbėti planuojama įrengti speciali lenta, kurioje bus skelbiama, kokie patiekalai siūlomi, tad mokiniai iš anksto galės išsirinkti, ką valgys, taip sutaupydami laiko ir nesudarydami eilių.

Maitinimas švediško stalo principu

Tiesa, nors teigiama, jog „Ryto“ mokykloje maitinimas bus tiekiamas pagal švediško stalo modelį, direktorius pažymėjo, jog vis tik patys įsidėti maisto mokiniai negalės. Jie tik išsirinks, ką pageidauja valgyti, o patiekalą jiems įdės valgyklos darbuotojos.

Taip nuspręsta siekiant išvengti sumaišties pietų metu, ypač kai valgykloje šeimininkaus mažieji moksleiviai, kurie sunkiau gaudosi.

„Iš tikrųjų labai džiaugiamės galimybe patiems maitinti savo mokinius, tačiau tenka pripažinti, kad ši naujovė atneš nemažai iššūkių. Be to, reikia sulaukti, ką šiuo klausimu nuspręs Savivaldybės taryba“, – sakė trečiadienį kalbintas S. Ivanauskas.

Ketvirtadienį posėdžiavusi Taryba nusprendė pritarti tam, kad „Ryto“ pagrindinė mokykla nuo šių metų rugsėjo pirmosios mokinių maitinimo paslaugas teiktų savarankiškai.