Ne nukeliama, o atšaukiama

Pirmasis oficialiai informaciją apie atšaukiamą miesto šventę „Žemaičiui“ patvirtino Plungės rajono savivaldybės mero patarėjas Žydrūnas Purauskis. Jo teigimu, apie tai Savivaldybėje buvo kalbama nuo pat karantino paskelbimo pradžios. Atsisakyti didžiausios mūsų miesto šventės, pasak patarėjo, paskatino ne tik įsigalioję teisės aktai ar tam tikri valstybės operacijų centro sprendimai. Viena iš priežasčių tapo ir pinigai, kuriuos, vietos valdžios nuomone, šiuo metu tikslingiau nukreipti kovai su pandemija.

Ž. Purauskis sakė, jog mero potvarkis dėl neįvyksiančios šventės pasirašytas ketvirtadienį. Lėšas, skirtas tris dienas turėjusiems vykti renginiams, nutarta nukreipti šios ekstremalios situacijos valdymo reikmėms.

„Tikimės gyventojų supratimo ir Tarybos narių pritarimo Tarybos posėdžio metu“, – sakė mero patarėjas, patikslindamas, kad šiųmetinė šventė ne nukeliama, o apskritai atšaukiama. „Kitos datos šiai šventei nenumatom, tačiau manome, kad, esant galimybei, bendruomenės kultūrinius poreikius bent iš dalies patenkinsim“, – „Žemaičiui“ kalbėjo Ž. Purauskis.

Netrukus feisbuke pasirodė ir mero Audriaus Klišonio pranešimas: „Susiklosčius nepalankioms aplinkybėms, esame priversti priimti sprendimą 2020 metų Plungės miesto šventę, kuri buvo numatyta birželio 19–21 dienomis, atšaukti“, – savo paskyroje rašė savivaldybės vadovas, vildamasis, kad miesto šventei numatytas lėšas Plungės rajono savivaldybės taryba ir administracija paskirstys atsakingai, nukreipdamos būtiniausioms ekstremalios situacijos valdymo reikmėms.

„Tikiu mūsų sutelktumu bei bendruomenės kultūrine išmone, todėl manau, kad, pasibaigus negandoms, turėsime noro ir jėgų švęsti gyvenimą kartu!“ – pridūrė A. Klišonis.

Kai kurie renginiai įvyks vėliau

O ką apie tokį valdžios sprendimą mano kultūros darbuotojai, kurių indėlis rengiant tradicinę mūsų miesto šventę yra vienas didžiausių? Tik jų dėka tiek plungiškiai, tiek miesto svečiai džiuginami įvairiausiais renginiais. Vieni svarbiausių mūsų miesto šventės akcentų – Plungė kultūros centro organizuojami respublikinis pučiamųjų instrumentų festivalis ir tarptautinis folkloro festivalis „Saulelė raudona“, kaskart pritraukiantys šimtus dalyvių ir dar daugiau žiūrovų.

Šiemet duoklė turėjo būti atiduota folkloro tradicijų puoselėtojams. Tad Kultūros centro direktoriaus Romo Matulio klausėme, ką nutarta daryti dėl šio renginio? Galbūt jo galima tikėtis vėliau?

„Labai neramu dėl šio tradicinio ir svarbaus projekto. Esam keblioje situacijoje, nes nežinom, kada baigsis karantinas ir kaip viską planuoti. Užsienio šalių kolektyvai, turėję atvykti į festivalį, taip pat nežino, kaip viskas klosis jų šalyse. Nepaisant visko, planuojam festivalį surengti rugpjūčio antroje pusėje. Gal kiek mažesnėmis apimtimis, tačiau norisi išlaikyti tradicijas“, – sakė direktorius. Anot jo, šiemet festivalyje „Saulelė raudona“ be Lietuvos kolektyvų ir modernaus folkloro grupių tikėtasi sulaukti kolektyvų iš Kipro, Ispanijos, Vengrijos ir Baltarusijos.

Miesto šventės programą ne mažiau gražesniais renginiais kasmet papuošia ir Plungės viešoji biblioteka. Fotografijos gerbėjai kviečiami į lauko parodas, norintieji trumpam atsikvėpti nuo šventinio šurmulio jau kelerius metus iš eilės viliojami užsukti į šalia bibliotekos įsikūrusią kavinukę „Laikrodinė“.

Pasiteiravę, ar bibliotekos organizuojamų renginių plungiškiai bei miesto svečiai gali tikėtis vėliau, sulaukėme itin optimistiško įstaigos vadovės Violetos Skierienės atsakymo. Direktorė patikino, kad visi bibliotekos miesto šventei planuoti renginiai tikrai įvyks. Tik reikia sulaukti karantino pabaigos, tada bus galima pamąstyti apie konkrečias datas.