Stotelė po atviru dangumi

Plungiškis Rimas pasakojo, kad tarpmiestiniais autobusais keliauja gana dažnai. Pasak jo, anksčiau, iki autobusų ir traukinių stoties sujungimo, situacija tikrai buvo geresnė.

„Nors ir sena, bet buvo gera autobusų stotis. Galėdavai užeiti į vidų, pasislėpti nuo darganoto oro, o kas yra dabar? Kaip kiaulės po purvyną braidom“, – kalbėjo vyriškis.

Situacija yra išties dviprasmiška. Netoliese, vos už kelių metrų, keleivių laukia neseniai renovuota ir traukinių bei autobusų keleivių patogumui moderniai bei jaukiai įrengta stotis.

Tik bėda, kad į ją užėjęs pro langą matai tik prašvilpiančius traukinius. O kada atvažiuos autobusas, gali orientuotis tik pagal grafiką lentoje. Tad nenuostabu, kad keliaujantieji autobusais šioje stotyje neužsibūna – traukia į lauke įrengta laikiną keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo vietą, kuri nukritus šalčiui išties primena kiaulių mygį.

Laukiama naujo paviljono

Reaguodamas į nuskambėjusias pastabas Plungės autobusų parko direktorius Gintas Orda „Žemaičiui“ sakė, kad kai kurios sąlygos laukiantiesiems autobuso lauke – jau pagerintos. Buvo pastatyta laikina stoginė, pora suoliukų, įrengtas apšvietimas, kad nereikėtų maklinėti po tamsą. O daugiau investuoti esą būtų neprotinga, kadangi laukiama, kada bus įrengtas naujas ir modernus keleivių įlaipinimo bei išlaipinimo paviljonas.

Klausimą, kada bus pradėti darbai, uždavėme Plungės rajono savivaldybės Vietos ūkio skyriaus vedėjui Arvydui Liutikai.

„Situacija ten šiuo metu tikrai nėra gera ir mes ja nesidžiaugiame. Tenka apgailestauti, kad gyventojai patiria daugybę nepatogumų. Kuomet bus patvirtintas biudžetas, skelbsim konkursą ir žiūrėsim, ką galim padaryti su tam tikra pinigų suma“, – kalbėjo A. Liutika.

Vietos ūkio skyriaus vedėjas dar pridūrė, kad labai ilgai užtruko techninės dokumentacijos derinimas. Būta trikdžių iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos pusės, mat ši nesutiko, kad paviršinių nuotekų tinklai būtų prijungti prie Stoties gatvės požeminių komunikacijų.

Teko kreiptis į gretimą sklypą valdančius „Lietuvos geležinkelius“ ir tikėtis jų supratingumo. Buvo tikėtasi rangos darbus stoties prieigose pradėti dar pernai, tačiau užsitęsus techninio projekto rengimui jie nusikėlė į šiuos metus.

„Bet jau esame finišo tiesiojoje. Paskutiniai derinimai baigti, beliko gauti statybos darbų leidimą ir skelbti rangos darbų pirkimo konkursą. Jei pavyktų darbus nupirkti už suplanuotą kainą, darbai galėtų prasidėti jau balandį, tačiau žinote, kaip būna su tais viešaisiais pirkimais – retai kada pavyksta nusipirkti iš pirmo karto“, – situaciją „Žemaičiui“ komentavo ir Plungės savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Kaunas.

Mažais žingsneliais – į priekį

Pasak jo, šiemet stoties prieigoms sutvarkyti ir moderniam autobusų laukimo paviljonui įrengti Savivaldybė savo biudžete yra numačiusi 200 tūkst. eurų. Antra tiek prie darbų žada prisidėti ir „Lietuvos geležinkeliai“.

Tiesa, kol kas planuojama tvarkyti tik dabartinės autobusų ir traukinių stoties prieigas, nors projekte numatyta atnaujinti ir senosios stoties teritoriją, joje įrengiant erdvią automobilių ir autobusų stovėjimo aikštelę. Tačiau trūkstant lėšų šis antrasis projekto etapas ateity bus įgyvendinamas atskirai.

O kas laukia senosios autobusų stoties pastato? „Rengiamos sklypo atidalinimo procedūros. Kai jos bus baigtos, tikriausiai įtrauksim senąją stotį į privatizuojamų objektų sąrašą ir skelbsim pardavimo aukcioną, kadangi Savivaldybės reikmėms ji yra nebereikalinga“, – sakė M. Kaunas.

Pokyčiai planuojami jau šią savaitę

Vis tik kol dar tik planuojamos naujojo paviljono įrengimo darbų pirkimo procedūros. Ar dar ilgai keliaujantieji užmiesčio ir tarpmiestiniais maršrutais iki autobuso turės klampoti per purvynus ir duobes?

Šito „Žemaitis“ ketvirtadienį pasiteiravo G. Ordos ir išgirdo mūsų skaitytojus pradžiuginsiančią žinią, kad kaip tik šiomis dienomis stotyje laukiama darbininkų, kurie aptvarkys esamą autobusų stotelės aikštelę.

Sutarta, kad pati sustojimo aikštelė bus perkelta į šoną, išklotos trinkelės, kad būtų patogiau ją pasiekti.

„Prieš porą dienų oro sąlygos buvo visai tam nepalankios, laikėsi pašalas, o dabar liko purvynas, po kurį autobuso laukiantys keleiviai ir klampoja. Tikiu, kad darbininkai darbus pradės ir užbaigs dar šią savaitę“, – pažadėjo G. Orda.